21 Temmuz 2014 Pazartesi

Mastercard ve Visa nedir, farkları nelerdir?

0 yorum | Devamını Oku...


​Çoğunlukla kredi kartlarının sağ al köşesinde  Visa veya Mastercard logosu vardır.  Ve hiç bir zaman Visa veya Mastercard ile fazla alakadar olmadık peki nedir bu şirketler ne iş yaparlar? Aslında genel amaçları aynı dünyada varolan nakit para akışını Banka KartlarıKredi kartlarıÖn ödemeli Kartlar gibi sistemlere taşımaktır. Şuan dünyada hala %85 nakit para kullanılmaktadır.

Mastercard Nedir?

1966 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde kurulmuş finans şirketidir. Mastercard bankalar ve tüketicilerinin kart,kredikartı ile ödeme sistemlerini sağlamaktadır. Ödeme sistemleri arasında Mastercard lider konumdadır. Ve yapmış olduğu sponsorluklarla isminden sıkça söz ettirmektedir.

Visa Nedir?

2004 yılında Visa Europe kurulmuş olsada kökenleri çok eskiye dayanmaktadır. Visa Banka Kartları, Kredi Kartları, Ön Ödemeli kartların ödeme sistemini sağlar ve avrupa başta olmak üzere 36 ülkede Visa kartlarıyla ödeme yapabilmenizi sağlayan kuruluştur. Genel merkezi İngiltere'de bulunmaktadır. Ve Visa 4000′den fazla Avrupa bankalarının, ödeme sağlayıcılarının üyesi olduğu bankalar birliğidir.

Visa, Mastercard arasında ne fark vardır?

Visa ve Mastercard ödeme sistemleri konusunda uzmanlaşmış birbirine rakip iki firmadır. Ve aralarında kullanıcı anlamında bir fark bulunmamaktadır. Farkı sadece bankalar yapmış oldukları anlaşmalarla operasyonel olarak farketmektedir. Aslında siz tüm harcamalarınızı bankanızla muhattap olursunuz, bankanız visa veya mastercard altyapısı kullandığı için bankanız visa veya mastercard ile muhattap olur.

Yurtdışında bazen farklı banka pos cihazlarından alışveriş yapmak durumunda kalabilirsiniz. Bu tür durumlarda visa veya mastercard devreye girer ve size rahat bir alışveriş imkanı sunar. Visa ve Mastercard geçmeyen yerler çok nadirdir ve çok az kişi bununla ilgili şikayette bulunmuştur. Eğer çok ücra noktalara seyehat ediyorsanız cebinizde hem Visa, hem Mastercard olmasında fayda var.

Ülkemizde ortakpos cihazlarının kullanımı ile artık tek pos cihazından tüm banka kartlarını kullanabiliyoruz. Ve herhangi bir ayrım sıkıntısı yaşanmamaktadır. Fakat, fanatikleşerek Mastercard logosu sarı kırmızı olduğu için Galatasaray'lı, Visa logosu sarı lacivert olduğu için Fenerbahçe'li taraftarlar tarafından talep görmektedir.


16 Temmuz 2014 Çarşamba

400 Sene Sonrasına Mektup

0 yorum | Devamını Oku...


Bir Mimar Sinan eseri olan Şehzadebaşı Cami´nin 1990´li yıllarda devam eden restorasyonunu yapan firma yetkililerinden bir inşaat mühendisi, caminin restorasyonu sırasında yaşadıkları bir olayı tv´de şöyle anlatmıştı.

Cami bahçesini çevreleyen havale duvarında bulunan kapıların üzerindeki kemerleri oluşturan taşlarda yer yer çürümeler vardı. Restorasyon programında bu kemerlerin yenilenmesi de yer alıyordu. Biz inşaat fakültesinde teorik olarak kemerlerin nasıl inşaat edildiğini öğrenmiştik fakat taş kemer inşası ile ilgili pratiğimiz yoktu. Kemerleri nasıl restore edeceğimiz konusunda ustalarla toplantı yaptık. Sonuç olarak kemeri alttan yalayan bir tahta kalıp çakacaktık. Daha sonra kemeri yavaş yavaş söküp yapım teknikleri ile ilgili notlar alacaktık ve yeniden yaparken bu notlardan faydalanacaktık.

Kalıbı yaptık.

Sökmeye kemerin kilit taşından başladık. Taşı yerinden çıkardığımızda hayretle iki taşın birleşme noktasında olan silindirik bir boşluğa yerleştirilmiş bir cam şişeye rastladık.

Şişenin içinde dürülmüş beyaz bir kâğıt vardı. Şişeyi açıp kâğıda baktık. Osmanlıca bir şeyler yazıyordu. Hemen bir uzman bulup okuttuk. Bu bir mektup idi ve Mimar Sinan tarafından yazılmıştı. Şunları söylüyordu:

"Bu kemeri oluşturan taşların ömrü yaklaşık 400 senedir. Bu müddet zarfında bu taşlar çürümüş olacağından siz bu kemeri yenilemek isteyeceksiniz. Büyük bir ihtimalle yapı teknikleri de değişeceğinden bu kemeri nasıl yeniden inşa edeceğinizi bilemeyeceksiniz. İşte bu mektubu ben size, bu kemeri nasıl inşa edeceğinizi anlatmak için yazıyorum."

Koca Sinan mektubunda böyle başladıktan sonra o kemeri inşa ettikleri taşları Anadolu´nun neresinden getirttiklerini söyleyerek izahlarına devam ediyor ve ayrıntılı bir biçimde kemerin inşasını anlatıyordu.

Bu mektup bir inşanın, yaptığı işin kalıcı olması için gösterebileceği çabanın insanüstü bir örneğidir. Bu mektubun ihtişamı, modern çağın insanlarının bile zorlanacağı taşın ömrünü bilmesi, yapı tekniğinin değişeceğini bilmesi, 400 sene dayanacak kâğıt ve mürekkep kullanması gibi yüksek bilgi seviyesinden gelmektedir. Şüphesiz bu yüksek bilgiler de o koca mimarin erişilmez özelliklerindendir. Ancak erişilmesi gerçekten zor olan bu bilgilerden çok daha muhteşem olan 400 sene sonraya çözüm üreten sorumluluk duygusudur.

Beğen ve daha çok kişinin okuması için paylaş.a

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top