1 Kasım 2011 Salı

Mersin

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Mort, Murt, Sazak ağacı,  Myrtus communis
Botanik Bilgi : Mersingiller familyasından,  1-5m boyunda bazen fundalık, bazen küçük bir ağaçlık şeklinde oldukça sık çatallaşan ve çok sık yapraklı bir bitkidir.Yaprakları: açık parlak yeşil ve eski yaprakları koyu yeşil, derimsi, yumurta ve mızrak şeklinde uzu sivrice ve kenarları bütündür. Çiçekleri beyaz oval veya yumurta şeklinde beş parçadan oluşur, beyaz renkte ucunda küçük topuzcukları bulunur. Meyveleri yuvarlak veya yumurta şeklinde, bezelye büyüklüğünde, mavimsi siyah veya nadiren beyaz renktedir.
Yetiştirildiği Yerler : Vatanı Akdeniz ülkeleri olan mersin Türkiye’nin Akdeniz ve Ege bölgesinde yabani olarak yetişir.
Bilinen Bileşimi : Mersinin yaprak ve çiçekli dallarında tanen, reçine, acı birtakım maddeler ile uçucu yağlar; meyvelerinde yüksek oranda A vitamini, tanen, şeker ve asitler bulunur.
Toplanması-Saklanması : Mersin sürekli yeşil olduğundan yaprakları her mevsim toplanarak değerlendirilebilir. Fakat en uygun olduğu zaman Mayıs’tan Eylül’e kadardır. Zira bu aylarda daha fazla eter yağı içerir.
Faydaları
İştah açıcıdır.
İdrar yolları enfeksiyonlarında antiseptik etkisi vardır.
Doku ve damar büzücü niteliği nedeniyle kanı dindirici etkileri görülür.
Peklik verici ve özellikle çocuklarda diyareyi kesicidir.
Kullanım Şekli : 1 tatlı kaşığı kurumuş mersin yaprağı üzerine 4 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilerek hazırlanan çaydan, günde iki kez birer bardak içilir.
Mersin Yağının Faydaları : Haricen çıban, sivilce ve akneye 1-2 damla sürülür.
UYARI : Tarife uyulursa hiç bir yan tesiri yoktur fakat aşırı dozajda mersin yaprak çayı mide ve bağırsak rahatsızlıklarına ve de uykusuzluğa neden olabilir.

Mürver

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri :Kara mürver, Şifalı mürver, Terleme çayı, Patlangıç, Sambucus, Elder Sureau
Botanik Bilgi :  Hanımeligiller familyasındandır. Mürver 3-10m arasında bazen çalı, bazen bir ağaç şeklinde olabilir. 20 kadar ağaç, çalı ya da otsu bitki türünün ortak adı Mürver’dir. Yaprakları genellikle iki çift ve bir tek olmak üzere beş parçadan oluşur ve her parça oval, kenarları çok hafif kertikli ve hafif kalkık yeşil renkli ve kısa saplıdır. Çiçekleri oldukça küçük olup; beyaz, sarımsı ya da bazen açık pembe renkli ve keskin kokulu küçük çiçekleri yayvan şemsiye ya da salkım biçimi oluşturarak açar. Çiçekleri olgunlaşınca 6-10 mm. çapında yuvarlak ve parlak siyah renkli meyvelere dönüşür. Meyvelerin içinde kan kırmızısı meyve özü ve uzunca oval biçimli 3-4 tane tohum bulunur. Ormanlık alanların funda toprağını seven kara mürver, döktüğü tohumlarıyla çoğalır.
Yetiştirildiği Yerler : Mürver ağacı dikildikten sonra hiçbir özene ihtiyaç duymaz ve kendiliğinden gelişir. Türkiye’nin Akdeniz bölgesi hariç her yöresinde yetiştirilebilir.Toplanması-Saklanması :Çiçekleri Haziran ve Temmuzda meyveleri ağustos ve eylül yaprakları Nisan’dan Temmuz’a kadar toplanıp kurutulabilir. Gölge yerde olabildiğince çabuk kurutulmalıdır.
Bilinen Bileşimi : Kara mürverin çiçekleri uçucu ve sabit yağ, yapışkan bitki sıvısı, reçine, tanen ve şekerler ile samburgin ve rutin adı verilen alkaloitleri içerir. Bitkinin meyvesinde doğal şekerler, meyve asitleri, tanen, C ve P vitamini, boya pigmentleri ile eser oranda uçucu yağ bulunur. Mürverin kabukları da tanen, reçine, alkaloit ile valeriyen asidini içermektedir.
Kullanıldığı Yerler :  Meyvenin özü bazı yerlerde şarabı renklendirmekte ve bitkinin gövde ve dalları iplik makarası yapımında kullanılır.                                    
Faydaları
Yaprak ve Çiçeğinin Faydaları
Müshildir. İdrar söktürücüdür.
Balgam söktürücüdür. Göğsü yumuşatır.
Terletici etkisi bulunup grip, üşütme, nezle, soğuk algınlığını geçirme etkisi vardır.
Kullanım Şekli : Kuru çiçek ve kuru ya da yaş yapraklarının karışımından 2 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak kaynar suda 10 dakika süreyle demlendirilir. Böylece elde edilen çaydan günde üç kez birer bardak içilir.
Kabuğunun Faydaları Müshil etkisi göstermektedir.Kusturucu etkisi vardır.
İdrar söktürür.
Dıştan kullanıldığında cildi yumuşatıcı ve yara iyileştiricidir.
Kullanım Şekli : Bitkinin gövde kabukları kuru ya da taze yapraklarıyla karıştırılıp parçalanır. Bu karışımdan 2-3 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak suda kaynama noktasına kadar ısıtılır. Ateş kısılıp 10-15 dakika daha ısıtma işlemi sürdürülerek elde edilen dekoksiyon, günde iki kez birer bardak olarak içilir. Cildi yumuşatıcı ve yara iyileştirici olarak dıştan uygulanır.

Mercimek

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Merdümek, Lens, Lens esculenta, Ervumlens Lentil, Lentille comestible
Botanik Bilgi : Baklagiller familyasından20-70 cm boylarında, yumuşak ve ince gövdeli, disk seklinde meyveleri olan, tek yıllık otsu bir sebze bitkisi. Mercimeğin zayıf ve ince bir kök sistemi olup, kökü derinlere inmez. Gövdeleri nârin olup, dallanır ve bu dallanma yan dallarda da devam eder. Bundan dolayıdır ki ana gövde pek belirgin değildir. Gövdeleri dik olup, tüylüdür. Yapraklar bileşik yapraklar seklinde olup, yaprak sapının uç kısmı incelmiş ve sülük seklini almıştır.  Çiçekler yaprak koltuklarından çıkar. Meyveleri legümen (bakla) tipinde olup,adini alan sarımtrak esmer renkteki şişkin torbalarda gelişir. Torba içindeki tâneler, mercimek adini alır. Sekil îtibâriyle mercimek tâneleri yassı, 0,5 cm çapındaki disk biçimindedirler.Büyüklük, sekil ve renklerine göre isim alırlar: Sultan mercimek, yeşil mercimek, kırmızı mercimek gibi.
Yetiştirildiği Yerler : İlk çağlardan beri Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Güney Anadolu, Ege, Marmara bölgesinde yetiştirilir.
Bilinen Bileşimi : Terkibinde B vitaminleri ve fosfor vardır.
Faydaları
En fazla demir içeren gıdalardandır. Hasta ve zayıf kimselerde bol kan yapımını sağlar.
Protein miktarı da yüksektir. Bu nedenle bedenen ve zihnen çalışanlara iyi bir enerji kaynağı ve besleyici bir gıdadır.
Mercimek, sinirleri kuvvetlendirir.Sinirleri teskin eder, geceleri yıpranmış sinirlerin tamirini sağlar.
Bağırsaklara hafif yumuşaklık verir ve geçici ishal yapar.
Anne sütünü artırıcı etkisi vardır.Emzikli kadınlar da sütün miktarını ve beslenme değerini yükseltir.
Hamile kadınlara, bebeğin kanlı-canlı olmasına yarar. Anneyi de besleyerek zayıf düşmesini önler.
UYARI : Mercimeğin hazmı zor olduğu için mide rahatsızlığı olanlar daha çok çorba şeklinde tüketmelidirler.

Mürsafi

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Mürr-ü-safi, Mürrisafi, Myrr, Myrrhe, Myrrh
Botanik Bilgi : Burseraceae familyasından; çeşitli balsam ağaçlarından elde edilen reçine sakızıdır. Güzel kokusu vardır, ilk çağlardan beri kullanılır. Kokusu kuvvetli, tadı acıdır.
Bilinen Bileşimi : “Alcoolat de Fioravanti“, “Alcoolat de Garus” ve “Emplatre mercuriel“in içermektedir.                                                               
Faydaları
Antiseptik ve uyarıcıdır.
Solunum yolu hastalıklarında kullanılır.
Spazmları giderir.
Aybaşı tutukluğunu giderir.

Menekşe

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Menevşe, Benefşe, Viola, Violet, Violette
Botanik Bilgi : Menekşegiller familyasından 10-40cm boyunda çokyıllık bir bitkidir.. Menekşe yetiştiği toprağa ve iklime göre çok çeşitli şekiller alan bir bitkidir. Aynı bitkinin çiçekleri farklı farklı açabilir. Gövde yuvarlak, oldukça sık çatallaşır. Alt yaprakları kalp, orta yaprakları oval ve üst yaprakları mızrak şeklinde olup, kenarları kertikli, koyu yeşil renkli, alt yaprakları uzun ve üst yaprakları kısa saplıdır. Çiçekleri leylaki veya mor renkdedir. Menekşe çiçeğinin Latince ismi tricolor yani üç renkli anlamına gelen bir isimle anılır. Tohumları  yumurta veya armut şeklindedir ve üst tarafında beyaz bir lekesi mevcuttur.  Kokulu menekşe, doğada özellikle nemli yerlerdeki ağaç altlarında ve ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen, bulunduğu yere yayılıp toprağı iyice örttüğü için bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilebilir.
 
Yetiştirildiği Yerler : Vatanı Akdeniz ülkeleri, Kafkaslar, balkanlar ve Türkiye olan bitki, Türkiye’nin hemen her bölgesinde rahatlıkla yetişir.
Bilinen Bileşimi : Kokulu menekşe saponin, mentil salisilat, alkaloitler, flavonitler ve uçucu yağ içerir.
Nerelerde Kullanılır : Güzel kokulu çiçeği, şekerleme yapılarak pasta ve tatlıcılıkta, ayrıca parfüm endüstrisinde kullanılır. Salatalara konularak çiğ olarak yenilir.
Menekşeli Bulgur Pilavı : Burada sizinle çocukluğumdan kalma bir tarifi vermeden geçemeyeceğim. Menekşelerin tazesinin 4-5 tanesi (çiçek-sapı) iyice yıkanıp temizlenip bulgur pilavının pişirilmesi sırasında nane ile birlikte tencereye katılıyor. Pilav piştikten sonra dileğe bağlı olarak çiçekleri çıkartabilirsiniz. Denediğinizde göreceksiniz ki pilava harika bir tat ve koku veriyor.
Toplanması Saklanması : Mayıs’tan Ekim’e kadar menekşe otu toplanarak gölgede ve havalı yerlerde kurutulur ve muhafaza edilir.
Faydaları
İdrar yolları enfeksiyonlarında iyileştirici etkisi vardır.
Egzama, akne ve öteki cilt sorunlarında iyileştirici etkisi görülür.
Baş ağrısı, sinirlilik hali ve uykusuzluğa karşı olumlu etkileri vardır.
Göğsü yumuşatır, balgamı söktürür.
Soğuk algınlığı, anjin, boğmaca, öksürük ve bronşit durumlarında iyileştirici ve rahatlatıcıdır.
Kullanım Şekli : 1 tatlı kaşığı yaprak, sap ve çiçek karışımının üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Bu çaydan, günde üç kez birer bardak içilir.

Misk Otu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Amberçiceği, Adipelin, Ayvadana, Mimulus moshatus, Artemisia vulgaris, Musk plant
Botanik Bilgi : İkiçenekliler sınıfından; 50-100 santimetre boyunda, sarımtırak renkli, güzel kokulu bir bitkidir. Çiçekli dalları kullanılır.
Bilinen Bileşimi : Yapraklarında şekerler, uçucu yağ, A ve B vitaminleri vardır.
Faydaları
Vücuda kuvvet verir.
Sinirleri uyarır.
Aybaşı tutukluğunu giderir,
İştah açar.
Safra ifrazatını artırır.

Melissa

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Oğulotu, Melissa officinalis, Melisa, Melisse
Botanik Bilgi : Ballıbabagiller familyasından, 1m’ye  kadar boylanabilen, dayanıklı çok yıllık otsu bitkidir. Gövdesi dört köşe kesitli, tüylü ve dallara ayrılan yapıdadır. Oval biçimli, kenarları dişli ve tüylü yapraklan limon kokulu olur. Yaz mevsiminden sonbahara kadar salkımlar oluşturarak açan, çok açık sarı ya da beyazımsı küçük çiçekleri iki dudaklı: koyu kahverengi, minik ve gözyaşı biçimli tohumlan parlaktır. Tohumu ile yetiştirilmesi çok ağır gerçekleştiğinden bitki ya bölünerek ya da gövde çelikleri alınarak çoğaltılır.
Yetiştirildiği Yerler : Akdeniz havzasının bitkisi olup Güney Avrupa’da yaygın biçimde tarımı yapılmaktadır. Ülkemizde de Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir.
Bilinen Bileşimi : Sitral, stranellal, linalol ve pinemi içeren uçucu yağlar ile flavon ve reçine içerir.
Toplanması-Saklanması : Yapraklar bitki çiçek açmadan toplanır, Eylül ve Kasımda tekrar toplanılanların ise koku ve kaliteleri düşük olur Yapraklar ezilmeden toplanmalıdır. Ezilince sararan ve kararan yapraklar ayıklanmalıdır. Havadar gölge yerlerde ince bir şekilde serilerek çabukça kurutulmalıdırlar. Suni olarak 35′c de kurutulabilir. Kurumuş yapraklar ışıktan korunmalı ve 1 yıl dan fazla saklanılmamalıdır.
Kullanıldığı Yerler : Körpe yaprakları hoş limon kokusunu vermesi için salatalara, bazı yiyecek ve içeceklere katılır. Melisa çayı olarak demlenip sevilerek içilir.
Faydaları
Sindirim sistemindeki tüm kramplara ve gaz şişkinliklerine iyi gelir.
Sakinleştirici etkisi olup korku ve depresyon sonucu olabilen sindirim problemlerine karşı basari ile kullanılır.
Kalbi ve kan dolaşımını güçlendirir. Yüzeysel kan damarlarını genişleterek yüksek kan basıncını düşürebilir.
Terletici özelliğinden dolayı grip gibi hastalıklarında ateş düşürmekte faydalı olur.
Hipertroidizm de rahatlama sağlar.
Merkezi sinir sistemini yatıştırıcı etkisi vardır.
Kullanım Şekli : 1 bardak kaynar su, 2-3 tatlı kaşığı kuru ya da 4-6 kaşık körpe yaprak üzerine dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilirken, içilene kadar üzeri sıkıca kapalı tutulur. Böylece hazırlanan çay sabah ve akşamları birer kez ya da gerektikçe bir bardak olarak içilir.

Misk Çiçeği

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Eşekkulağı, Arvensis, Knautia, Scabiosa arvensis
Botanik Bilgi : İkiçenekliler sınıfının, Dipsacaceae familyasından güzel kokulu bir bitkidir.
Faydaları
Sinirleri yatıştırır.
Vücuda rahatlık verir.

Melek Otu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Angelica, Angâlique
Botanik Bilgi : Maydanozgiller familyasından, iki-dört yıllık boyu 3 m bulabilen  bir bitkidir. Gövdesi yuvarlak boru şeklinde, içi boş, dışı kahverengimsi renkte ve yukarılara doğru az çatallıdır. Yaprakları, yan yapraklarının kenarları dişli, uca doğru sivri, bazen oval bazen de üç lopludur. Çiçekleri gövde ve yan dallar üzerinde, şemsiye şeklinde ve sarımsı yeşil veya açık yeşil renktedir. Meyveleri, kenarında mantarımsı çıkıntı vardır ve bu sayede suya batmadan yüzebilir. Kökleri, sünger şeklindeki ve yan kökler adeta saç örgüsünü andırır şekilde ve kahverengimsi kırmızı renktedir. İki
Yetiştiği Yerler : “Angelica officinalis” denilen türü Orta ve Kuzey Avrupa’da yetişen, yüksek bir bitkidir. Çiçekleri yeşilimsidir. Bu türün kökleri (Radix Angelicae) midevi, iştah açıcı ve idrar söktürücüdür.
Angelica sylvestris” denilen türü; İstanbul, Marmara bölgesi, Doğu Karadeniz ve Beyşehir dolaylarında yetişir. Boyu 1-1,5 metre kadardır. 2 veya çok yıllık bir bitkidir. Gövdesi silindiriktir. Boyuna çizgiler vardır. İçi boştur. Mavimtırak-yeşil veya kırmızımtırak renktedir. Çiçekleri beyazdır.
Bilinen Bileşimi : Melek otu kökü; eterli uçucu yağ (Phellandren, Pinen, Angelica asidi), acı maddeler ve tanen, furanocumarinler, reçine, nişasta, pektin ve şeker içeriyor.
Toplanması-Saklanması : Eylül ve Ekim aylarında 2,3 veya 4 yıllık melek otunun kökleri sökülerek yıkanır ve kurutulur. Melek ot kökü kurutulurken ısının 40C°’yi geçmemesi gerekir. Çükü o zaman eter yağları yok olabilir.
Faydaları ( ”Angelica officinalis” türünün faydaları)
İştahsızlık, hazımsızlık (bulantı, ekşime, şişkinlik ve kusma gibi) gidermek için kullanılır.
Mide-bağırsak kramplarında kullanılır.
Diyareyi kesici ve peklik vericidir.
Yatıştırıcı ve sinirleri güçlendirici toniktir.
Astım nöbetlerinde rahatlatıcı olur.
Kullanım Şekli : Melek kökü 2 kahve kaşığı (ince kıyılmış ve kurutulmuş ) demliğe konur ve üzerine 250-300ml kaynar su ilave edilerek 5-10dk demlenmesi beklenir. Süzülerek içilir.
Melekotu Eterli Yağının Faydaları Eterli yağın içten kullanımı önerilmiyor. Ama romatizma ve gut ağrılarına karşı dıştan uygulanan durumlarda başarıyla kullanılabiliyor.
UYARI : Önemli oranda eterli yağ içeren bitkiler, her zaman dikkatle kullanılmalıdır! Bu nedenlerden dolayı, 1-2 haftalık kürlerden sonra kullanımına 3-4 gün ara verilmesi doğru olacaktır. Gebelik sürecinde, melekotu kökü kullanılmamalıdır.

Mine Çiçeği

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Kanotu, Güvercinotu, Verbena, Vervain, Verveine
Botanik Bilgi : Mineçiçeğigiller familyasının örnek bitkisidir. 60-100 cm. kadar boylanabilen, çokyıllık dayanıklı otsu bitkidir. Dört köşe kesitli, koyu yeşil renkli ve tüylü gövdesi, bitkinin tepesine doğru dallara ayrılır. Tüylü ve parlak koyu renkli, kenarları derin dişli ve sapsız yaprakları, uzamış meşe yaprağına benzer. Yaz ortasında başak ya da şemsiye biçimi oluşturarak açmaya başlayan, küçük çiçekleri eflatun, mavi ve kimi zaman da alacalı renklerde olur. Çiçeğin ortası, beyaz ve siyah görünüşüyle küçük gözlere benzer. Olgunlaşan çiçekleri tek tohumlu sert meyveler verir. Döktüğü tohumlarıyla çoğalır.
 Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu bilinmemekte ama dünyanın birçok yerinde olduğu gibi  ülkemizde deyetişmektedir. Marmara, Karadeniz, Ege, İç Anadolu bölgelerinde yetişir.
Toplanması-Saklanması : Mine çiçeğinin tüm topraküstü kesimleri bitki çiçek açmadan önce yaz ortasında toplanır. Gölge, kuru ve havadar yerde olabildiğince çabuk kurutulur.
Bilinen Bileşimi : Mineçiçeği, verbalin adı verilen acı tatlı glikozitler, uçucu yağ, yapışkan bitki sıvısı ve tanen içerir.
Kullanıldığı Yerler :Bazı yerlerde bitkinin yaprakları yemeklere, çiğ olarak salatalara ve evde yapılan içkilere katılır.
Faydaları
Sindirimi kolaylaştırır, peklik verir.
Soğuk algınlıklarının atlatılmasında etkili olur. Balgamı söktürür.
Gerginlik ve stresleri azaltarak yatıştırıcı etki yapar, isteri nöbetlerinin kolayca atlatılmasında etkilidir.
Kadınlarda aybaşı durumunu düzene sokar, ağrıları hafifletir.
Safra kesesi ve sarılık hastalığında yangıları azaltır.
Diş çürümesi ve dişeti hastalıklarında gargara olarak kullanılır.
Kullanım Şekli -  Çay : 1-3 tatlı kaşığı kurutulmuş bitki alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. 10-15 dakika bu şekilde demlendirilerek elde edilen çay, günde üç kez birer bardak olarak içilir. Uykusuzluk durumunda yatmadan önce bir bardak alınır.

Mazı

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Thuja, Arborvitae, Thuya, Noix de gaile
Botanik Bilgi : Servigiller familyasından, sürekli yeşil bitkilerdir. Gövdeleri ince ve gri yeşil renklidir. Altuni mazıda, yaprak uçları altuni sarı, top mazıda ise mavimtrak açık yeşildir. Gri ve kahve rengimsi küçük yuvarlak kozalak yapar. Soğuk ve ılıman bölgelerde tek tek veya gruplar halinde park ve bahçe tanzimlerinde kullanılırlar.  Ev ilaçlarında yaprakları ve kozalağı kullanılır.
Faydaları
Yaprakları siğilleri yok etmekte kullanılır.
Kozalağından bağırsak kurtlarını düşürücü ilaç yapılır.
Gebe kalmayı önlemek için kullanılır.
Bazı zehirlenmelerde, panzehir olarak kullanılır.
Basur memelerine faydalıdır.

Mısır

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Zea mays, Corn, Mais
Botanik Bilgi : Buğdaygiller familyasındandır. Bir yıllık otsu bir bitki olup yetiştiği bölgeye göre boyu 1,5-3 metre arasında olabilir. Yaprakları uca doğru gittikçe sivrilerek, uzun ince bir mızrak şeklindedir. Yaprakların kenarları bütün, dalgalı, ortasından grimsi beyaz büyük bir ana damar ve ona paralele olarak bir düzine sağlı, sollu yan damarlar uzanır. Çiçekleri erkek ve dişi çiçekleri ayrı ayrı durur, fakat aynı bitkidedir. Dişi çiçekleri koçandan çıkan püsküllerdir. Meyvesine kısaca mısır koçanı denir ve bu kocan üzerinde 100-200adet mısır tohumu dizilmiştir.
Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Güney Amerika olan mısır, Amerika Kıtası’nın keşfinden sonra denizciler tarafından Avrupa’ya getirilmiştir. Oradan da, Afrika anakarasından, Mısır üzerinden ülkemize getirildiğinden, dilimizde bu bitkiye mısır adı verildiği sanılmaktadır. Mısır için Türkiye’nin iklimi oldukça uygundur, bu nedenle geniş bir alanda yetiştirilmektedir..
Toplanması-Saklanması : Olgunlaşan mısır koçanları toplanır kurutulur ve bundan da nişasta veya yağı elde edilir. Mısır püskülleri ise Haziran veya Temmuz ayalarında toplanarak gölgede kurutulur ve özel kapalı kaplarda muhafaza edilir.
Bilinen Bileşimi : Mısır bitkisinin taneleri, yüksek oranda nişasta ile doymamış yağ asitleri, A vitamini ve sterolleri içerir. İlaç olarak kullanılan mısır püskülünün içerdiği maddeler ise şunlardır: Glikoz ve maltoz gibi şekerler, steroller, reçine, potasyum tuzları ve uçucu yağ.
Kullanıldığı Yerler : Mısır tanelerinden elde edilen mısırözü yağının, sıvı bitkisel bir yemeklik yağ olarak, damar sertliğini önlediği bilinmektedir. Bunun yanında besleyici değerinden dolayı mısır  taneleri  hayvanlar için de yem sanayisinde kullanılmaktadır. Tanelerinden un elde edilmektedir. Hatta günümüzde kullanımı yaygınlaşmaktadır.
Faydaları
Üretrit (idrar yolları enfeksiyonu), sistit (mesane enfeksiyonu) ve prostatit (prostat bezi enfeksiyonu) tedavilerinde etkilidir
Çocuklarda böbrek sorunlarının atlatılmasına yardımcı olur.
İdrar söktürücüdür,  mesane taşlarını düşürür.
Bedeni güçlendirici toniktir, sakinleştiricidir.
Romatizma tedavisinde yardımcı olur.
Kullanım Şekli :
Çay : 1 bardak kaynar suyun içine 2 tatlı kaşığı kuru ya da taze mısır püskülü konur. 10-15 dakika demlendirilerek elde edilen çaydan günde iki-üç kez birer bardak içilir.

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top