2 Kasım 2011 Çarşamba

Hangi Hastalığa Hangi Bitki Şifalı

0 yorum | Devamını Oku...

KABIZLIK
- Pırasa, erik, kiraz, üzüm, zeytinyağı ve şalgam kabızlığa iyi gelir.
- Elma yemeklerden önce yenilince kabızlığı giderir.
- Erik’in kurutulmuşu kabızlığa karşı iyi bir ilaçtır. Erikleri akşamdan ıslatıp sabah aç karnına yemek, üzerine de suyunu içmek yararlı olur.
- Fesleğen tohumları kaynatılarak içilirse kabızlığa iyi gelir. Frenk üzümü yapraklarından yapılan çay kabızlığa iyi gelir.
- Gül yapraklarının dip kısmı kesilmeden reçel yapılırsa kabızlığa iyi gelir.
- Ispanak hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler.
- Keten, bağırsak cidarına etki ederek sindirimi hızlandırır. Bu nedenle son derece etkili ve sağlıklı bir müshil ilacıdır. Vücutta herhangi bir tahribat yapmadan kabızlığı önler.
- Taze incir kabızlığı giderir. Kuru incirler akşamdan suya konup yumuşatılarak sabahleyin aç karnına yenirse bağırsakların faaliyetini arttırır.
AKCİĞER HASTALIKLARI
- Andız otu kökü ezilip balla karıştırılarak yenirse akciğer kanamasına çok iyi gelir. Üzüm şırasının içinde bir ay bekletilen andız otu akciğer rahatsızlıkları ve vereme iyi gelir.
- Hıyar suyu akciğer rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Melek otu akciğeri kuvvetledirir.
- Şalgam akciğer bronşların temizlenmesine yardımcı olur.
- Tarçın ağacı akciğerleri kuvvetlendirir.
CİNSEL GÜÇSÜZLÜK
- Badem, ilaç olarak cinsel güçsüzlüğe karşı kullanılır. Böyle durumlarda bir ay süreyle yemeklerden sonra yirmi adet tatlı badem yemek gerekir.
- Enginar cinsel gücü arttırır, vücudu kuvvetlendirir.
- Fındık, iktidarsızlığa iyi gelir.
- Havuç, cinsel güçsüzlükten şikayet edenlere sıkça önerilen bir bitkidir.
- İncir cinsel isteği arttırır. Bol miktarda yenilen incir iktidarsızlığa iyi gelir.
- Karabiber iktidarsızlık ve cinsel hastalıkların tedavisinde kullanılır.
- Kereviz iktidarsızlığa iyi gelir.
- Maydanoz erkeklerde ve kadınlarda cinsel isteğ arttırır.
BÖBREK RAHATSIZLIKLARI
- Adaçayı bir miktar kurutulup 1 litre suda kaynatılırak içildiğinde böbrek ve mesane rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Anason tohumları toz haline getirilip, üzüm şırasına karıştırılarak içildiğinde böbrek taşlarını düşürür.
- Armut, böbrekleri çalıştırır.
- Arpa’nın suda kaynatılarak elde edilen sıvısı böbrek ve safrakesesi taşlarının sebebiyet verdiği ağrılara, karaciğer ve dalak hastalıklarına iyi gelir.
- Andız otu üzüm şırasının içinde bir ay bekletilip içilirse böbrek, mesane ve safra kesesi taşlarının oluşumunu önler.
- Domates, pırasa, armut ve üzüm safra ve böbrek taşlarına iyi gelir. Domates, sıcak aylarda bol miktarda yenilirse, böbrek ve kan dolaşımını rahatlatır. Domatesten tam olarak yararlabilmek için daima çiğ yemelidir.
- Hint safranı kökü ve çalısı kaynatılarak içildiğinde karaciğer ve safrakesesi rahatsızlıklarını giderir.
BÖCEK ISIRMALARI
- Adaçayı yapraklarından yapılan merhem, sivrisinek, arı sokmasında acıyı dindirir, kaşıntıyı önler.
- Andız otu yaprakları veya kökünün hayvan ısırma ve sokmalarında enfeksiyon oluşumunu önleyici etkileri vardır. Çok miktarda andız otu mide bulantısına neden olur.
- Çalı kavağı (ezilmiş) arı sokmalarında sokulan yere sarılırsa etkili olur. Zeytinyağı ile karıştırılarak elde edilen merhem yanıklara sürülürse şifa verir.
- Deve tabanı yaprakları ezilip merhem haline getirilerek yaraların, çıbanları, şişen ayakların ve böcek sokan yerlerin üzerine sarılırsa çabuk iyileşmelerini sağlar.
- Maydanoz tohumlarının ve yapraklarının kaynatılması ile elde edilen saf maydanoz suyu, arı ve haşarat sokmasında, sokulan yere sürüldüğünde ağrısını geçirir.
- Sarımsak rendelenmiş olarak yara, çıban ve zehirli hayvanların soktuğu bölgelere sarıldığında iyileştirici olur.
BOĞAZ RAHATSIZLIKLARI
- Adaçayı iyi bir baharat ve antibiyotiktir. Bal ve sirke ilave edilerek içilirse, boğaz ağrılarına karşı etkili olur.
- Ahududu çiçeğini kaynatarak yapılan ılık su banyosu, bademcik iltihaplarına iyi gelir.
- Ayva’nın suda bekletilmesi ile elde edilen şurupla gargara yapılırsa boğaz ilhitaplarına iyi gelir.
- Kara duttan yapılan şurup ağız ve boğaz iltihaplarını geçirir.
- Gül yaprakları ile yapılan çayla gargara yapmak boğaz iltihaplarında çok etkili olur.
- Hintyağı boğaz ağrısı hallerinde 20 gram içilip bir gün de oruç tutulursa şikayet konusu olan durumlar geçer.
- Ihlamur, sarmısak, frenk üzümü, dut boğaz ağrılarına iyi gelir.
- İncir sütle birlikte pişirilerek yenilirse nezleyi ve boğaz ağrılarını giderir. Göğsü yumuşatır.
- Kara kafes gargara yapıldığında, boğaz iltihabı ve anjine etkili olur.
- Kızıl yaprak kaynatılarak gargara yapıldığında boğaz iltihaplarını yok eder. Buruna çekildiğinde nezleyi geçirir.
CİLT BAKIMI VA HASTALIKLARI
- Anason tohumları’nın kaynatılmasıyla elde edilen sudan cilt bakımı için yararlanılır.
- Ardıç meyveleri dallarından yapılan merhem deri üzerine sürülerek ovulursa cilt hastalıklarına iyi gelir.
- Arpa unu hamur haline getirilerek yüze maske halinde sürülür. 2 saat bekletilir. Bu işlem sonucunda yüzdeki lekeleri yok olur.
- Aşk otu kökü kaynatılarak elde edilen sıvı yüzdeki lekeleri yok eder.
- Biberiye, merhem haline getirilerek vücuda sürülerse cildi güzelleştirir, kırışıklıkları giderir. 2 gram kurutulmuş biberiye yaprağı ve çiçeği bir tas içinde 20 dakika kaynatılarak, vücut yıkandığında güzelleştirir, pürüzsüz hale getirir.
- Havuç cilt kırışıklığına iyi gelir.
- Kuşkonmaz cilde canlılık verir. Bu bitki hava akımı olan havayı temizleyici etki yapar.
- Üzüm cildi güzelleştirir.
GÖZ RAHATSIZLIKLARI
- Ceviz yapraklarının kaynatılması ile elde edilen sıvının içine batırılan temiz bir bez parçası göz üzerine konursa, göz iltihaplanmalarını önler.
- Deve tabanı suda kaynatılarak pansuman yapılırsa deri ve göz kapağı iltihaplarını önler.
- Frenk maydonuzu göz hastalıklarına etkilidir.
- Gül yapraklarından yapılan çayla göz nezlesi ve kanlanmasında bu çayla göz banyosu yapmak çok etkili olur.
- Havuç gözleri kuvvetlendirir.
- Kavun göz nezlesine iyi gelir.
İSHAL
- Havuç, limon, nar ise ishale iyi gelir.
- Bir miktar kurutulmuş adaçayı 1 litre suda kaynatılırak içildiğinde ishale iyi gelir. Ahududu yaprakları ishal kesicidir.
- Arpa’nın suda kaynatılarak elde edilen sıvısı ishali önler.
- Böbrek ve safrakesesi taşlarının sebebiyet verdiği ağrılara, karaciğer ve dalak hastalıklarına, bronşit ve nezleye, cilt hastalıklarına, kansızlığa, raşitizm hastalığına iyi gelir. Kemik kireçlenmesini önlemesi en önemli özelliğidir.
- Böğürtlen ishale iyi gelir.
- Bademyağı başlı başına bir ilaçtır. Yumuşatıcı etkisi olduğundan küçük çocukların kabızlığını gidermek için bir kahve kaşığı kullanılırsa iyi sonuç alınır. Hem iç organlar için hem de cilt için çok yararlıdır. Yaralara sürüldüğünde acıyı dindirir.
BAŞ AĞRILARI
- Anason tohumları yakılarak dumanı solunursa baş ağrısını giderir.
- Ardıç’ın rendelenmiş meyveleri sirke içine koyup bekletildikten sonra bir bezle alınıp üzerine sarılırsa baş ağrılarını giderir.
- Ayçiçek yağı içilmez ama gargara olarak kullanıldığında uykusuzluk, kronik baş ağrısı ve asabiyete iyi gelir.
- Ihlamur çayı çiçeklerinden elde edilen ıhlamur ruhu baş ağrısını keser.
- Karabiber tarçınla karıştırılarak kullanılırsa baş ağrısını giderici etki yapar. Ihlamurla kaynatılınca da sancı kesici etkisi vardır.
- Limon suyu bir su bardağı kahve içine sıkılıp içilirse baş ağrısına etkili olur.
- Muzun içindeki magnezyum baş ağrısı ve kramplara karşı etkili olur.
- Nane çayı ve üzerlik otu baş ağrılarına iyi gelir.
KALP HASTALIKLARI
- Soğan, sarımsak kandaki kolestrolü dengelediği için kalp krizi riskini azaltır.
- Asma vücut yağlanmasına, kalp ve böbrek rahatsızlıklarına karşı çok etkilidir.
- Acı marul çiçekleri toplanır, bol şekerle iyice karıştırılır, güneşte kurutulur. Elde edilen bu lezzetli ilaç kalp hastalıklarına iyi gelir ve kalbi kuvvetlendirir. Bu ilçtan günde 1-2 kahve kaşığı alınabilir.
- Anason tohumlarını çiğnemek kalp çarpıntısını giderir.
HAMİLELİK
- Adaçayı, bazı annelerde bebeği emzirdikten sonra sütün akmaya devam ettiği hallerde göğüs ucuna aynı merhemden bir miktar sürülerek sütün kesilmesi sağlanır.
- Anasondan elde edilen yağ hormonları düzenler, anne sütünü çoğaltır.
- Frenk maydonozunun ezilerek yapılan merhem loğosa kadınların göğüslerindeki durmayan süt akıntısını ve iltihapları tedavi eder.
- Kimyon anne sütünü çoğaltır, balgam ve ter söktürür.
- Nohut emzikli kadınların sütünü arttırır.
DİŞ BAKIMI
- Turp diş etlerini kuvvetlendirir.
- Adaçayı toz haline getirilerek diş temizliğinde kullanılır. Dişleri sağlamlaştırır, bembeyaz yapar.
- Ahududu çiçeğini kaynatarak yapılan ılık su banyosu, diş eti iltihaplarına iyi gelir.
- Ayçiçek yağı içilmez ama gargara olarak kullanıldığında ağızdaki zararlı bakteri ve molekülleri yok eder. Vücudun zehirlerden temizlenmesine yardımcı olur.
- Böğürtlen suda kaynatılıp bu su ile ağız çalkalanırsa ağız yaraları ve diş etleri iltihaplanmasına iyi gelir. Böğürtlen yaprakları çiğnenirse dişeti kanamaları durur.
- Ceviz kökünden diş ağrısını önleyici bir sıvı elde edilir. Çayın içinde bulunan fluorür maddesi diş çürümelerini önler.
- Frenk üzümü (kaynatılmış) kaynar suya bırakılarak elde edilen sıvı iel gargara yapılırsa ağız yaraları, diş etleri kanamaları yok olur.
ÖKSÜRÜK
- Ihlamur çayı kronik öksürüğü keser. Ter ve balgam söktürücüdür.
- Andız otu kökü ezilip balla karıştırılarak yenirse öksürüğü dindirir, balgamı söker.
- Ardıç taze meyvelerinin ezilmesi ile elde edilen şurup öksürüğe çok iyi gelir.
- Böğürtlen yaprakları içeriği oluşmadan toplanıp gölgelikte demetler halinde kurutulur ve bundan yapılan şurup kanı temizler, öksürüğe, iyi gelir.
- Ebegümeci göğsü yumuşatır. Öksürük kesici olduğundan bronşite ve nezleye iyi gelir. Bulantı ve kusmalara karşı da yararlıdır.
- Gelincik çiçeklerinden yapılan şurup, ağrıları dindirici ilaç olarak kullanıldığı gibi öksürüğe ve öksürük gıcığına etkilidir.

Şifalı Bitkiler Kataloğu

0 yorum | Devamını Oku...

Şifalı bitkiler sağlığımız için doğanın bize lütfettiği sonsuz şifa kaynağıdır. Bu şifa kaynağından yararlanırken dikkat etmemiz gereken bazı kurallarda mevcuttur. Bir yandan şifa verirken yanlış kullanımlarla sakıncalı durumlara yol açabilir. Bu yüzden sitemizdeki bilgiler sadece bilgi amaçlıdır. Oluşabilecek sağlık sorunlarında sitemiz sorumlu tutulamaz.


Aşağıdaki harflerden ilgili harfle ilgili şifalı bitlerin alt Kategorilerine gidebilirsiniz. Bitkiyi bu şekilde bulmazsanız üst menüdeki arama özelliğini kullanarak aradığınız şifalı bitkiyi bulabilirsiniz.

Şifalı Bitkiler : Z

0 yorum | Devamını Oku...

Şifalı bitkiler sağlığımız için doğanın bize lütfettiği sonsuz şifa kaynağıdır. Bu şifa kaynağından yararlanırken dikkat etmemiz gereken bazı kurallarda mevcuttur. Bir yandan şifa verirken yanlış kullanımlarla sakıncalı durumlara yol açabilir. Bu yüzden sitemizdeki bilgiler sadece bilgi amaçlıdır. Oluşabilecek sağlık sorunlarında sitemiz sorumlu tutulamaz.

Şuan Şifalı Bitkiler Kategorisinin 'Z' Harfi ile başlayan bölümündesiniz.










Zufaotu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Çorduk, Çürdükotu, Hyssopus officinalis
Botanik Bilgi :  Ballıbabagiller familyasından; 50-120 cm. boylanabilen, çok yıllık, kokulu, çalımsı bitkidir. Gövdesi dört köşe kesitli, dallara ayrılan yapıda ve yeşil iken, bitkinin ikinci yılında odunsulaşır. Hafif tüylü, koyu yeşil renkli, ince uzun ve ucu sivrilen yaprakları şerit ya da mızraksı biçimlidir. Arı ve kelebeklerin pek sevdiği dudak biçimli çiçekleri çoğu kez mavimsi mor, bazen pembe ya da beyaz çiçek demetleri oluşturarak, yaz ortasından Eylüle kadar açar. Gözyaşı biçimli, yassı ve koyu kahverengi olan tohumları küçük olur. Bitki, tohumuyla çoğalır veya kökleri bölünerek ya da gövde kalemleri alınarak üretilir. Uzun yıllardan beri yararları bilinen zufaotu, günümüzde bazı yemeklere koku ve çeşni katmak üzere küçük miktarlarda eklenir. Kimi şarap ve likörlerin yapımında kullanılır.
Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Avrupa’nın güneyi ile Akdeniz havzasından Orta Asya’ya uzanan geniş alanlardır. Ülkemizde de yetişir.
Toplanması-Saklanması : Yaz sonunda toplanan yapraklı çiçek başakları, gölgeli ve havadar yerde kurutulur.
Bilinen Bileşimi : Bileşiminde % 1 oranında uçucu yağ, ayrıca flavonit, glisosit, diosmin ile tanen bulunur.                                                                   
Faydaları
Balgam söktürücüdür.
Soğuk  algınlığında terletici etkisiyle yararlıdır.
Saman nezlesinde tahriş olmuş mukozayı iyileştirip rahat ettirir.
Bronşit, öksürük, boğaz ağrısı ve kronik nezlede etkilidir.
Endişelilik, isteri ve hafif sara durumlarının atlatılmasına yardımcı olur.
Sindirim sistemini uyarıp sindirimi kolaylaştırır.
Yara, bere ve ezilmelere karşı hazırlanan çay ile masaj yapılarak uygulanırsa şifa verir.
Kullanım Şekli : 2 tatlı kaşığı çiçek-yaprak karışımı üzerine 1 bardak kaynar su dökülür ve 10-15 dakika demlendirilir. Süzülerek içilir.Tadı acı gelirse bir miktar bal karıştırabilirsiniz.Bu çaydan günde üç kez birer bardak içilir.

Zeytin

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Zeytun, Olea europaea, Olive, Olivier d’Europe
Botanik Bilgi : Zeytingiller familyasından ; 5-15m boylanabilen, 1000 yıl yaşayabilen uzun ömürlü bir ağaçtır. Yaprakları daima yeşil olup karşılıklı oval, mızrak veya nadiren kalp şeklinde, kenarları bütün, hafif geri kıvrık, üst kısmı açık yeşil, alt kısmı grimsi veya gümüşsü renktedir. Çiçekleri yaprak sapının dibinden çıkar ve 3-7 tanesi bir arada ve salkım şeklindedir. Çiçeklerin taç yaprakları dört parçalı olup gerisi boru şeklinde ve beyaz renklidir. Meyveleri etli, yuvarlak, 1-3,5cm büyüklüğünde olabilir ve önce yeşil sonra kırmızımsı ve nihayet olgunlaşınca siyah renk alır.
Yetiştirildiği Yerler : Vatanı Doğu Akdeniz ülkeleri olan bitki günümüzde bütün Akdeniz ülkeleri; Kırım, Kaliforniya, Güney Avustralya ve Orta Asya’da yaygın olarak yetiştirilmektedir.
Toplanması-Saklanması : Yaprakları - Mayıstan sonbahara kadar zeytin yaprakları toplanarak gölgede ve havadar bir yerde kurutulur.
                                           Meyvesi -   Aralık - Şubat aylarında toplanır. Elle veya sopalarla dövülerek yere düşürülerek yahut da tarama yöntemi ile toplanır. Yaklaşık 4 kg zeytinden 1 kg kadar yağ çıkar. Zeytin ezilmeden sızan yağlara sızma yağ denir, hakiki sızma yağ bu olup çok az çıkar. Zeytinin preslenmeden evvel yoğrulması esnasında sızan yağlar 2.kalite sızma yağlardır.
Bilinen Bileşimi :
 
siyah zeytin
(40-50 adet)
yeşil zeytin
(40-50 adet)
Enerji (kalori)
207
144
Yağ (g)
21.0
13.5
Karbonhidrat (g)
1.1
2.8
Protein (g)
1.8
1.5
Kalsiyum (mg)
77
90
Demir (mg)
1.6
2.0
Vitamin A (IU)
60
300
Vitamin B1 (mg)
0.02
0.02
Vitamin B2 (mg)
0.02
0.02
Niasin (mg)
0.2
0.1
Vitamin C (mg)
0
0
Faydaları
Yaprağının Faydaları
Zeytin yaprağı, oleuropein asit adli sayısız virüse, bakteri ve mantara karşı etkin mikrop kırıcı bir madde içerir. Virüsleri yok etmeğe iki şekilde yardim eder. Birincisi virüsün çoğalmasına  müdahale ederek virüsün yayılmasını önler. İkincisi ise immün sistemini daha fazla hastalıkla savaşan hücre üretmesi için destekler.
Zeytin yaprağı kalp kasının pompalama hareketini geliştirir.Zeytin yaprağı kalbe olan kan dolaşımını arttırır.
Zeytin yaprağı kronik sinüzitler için oldukça iyi bir iyileştiricidir.
Zeytin yaprağı oleuropein içeriği dolayısıyla yüksek tansiyon hastalarında kan basıncını düşürür.
Zeytin yaprağı kalp kasının pompalama hareketini geliştirerek kalp krizlerini önlemeye yardim eder.
Zeytin yaprağı zararlı mikroorganizmalarla oluşan ve enfeksiyona sebep olan pnömoninin bir çok seklini zayıflatır.
Zeytin yaprağı zararlı bakteriler yüzünden oluşan ishalleri hafifletir.
Zeytin yaprağı oleuropein içeriği dolayısıyla kronik yorgunluk sendromunun bazı semptomlarını azaltır.
Zeytin yaprağı antioksidan özelliklere sahiptir.
Kullanım Şekli : Kurutulmuş, ince kıyılmış zeytin yapraklarından 3-4kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 150-200ml kaynar su ilave edilerek 8-10dk demlenmeye bırakılır ve sonra süzülerek içilir.
Meyvesinin Faydaları (ZEYTİN)
 
ZEYTİNYAĞININ FAYDALARI            
             Zeytinyağı; eskiden sadece Akdeniz sofralarının vazgeçilmezi iken artık yavaş yavaş genel olarak mutfaklarımızın baş yağı olmaktadır.Uzmanların yaptığı açıklamalar, televizyon ve gazetelerde çıkan sağlık haberlerinin bunda büyük bir payı olmuştur. Artık hanımlar mutfaklarında zeytinyağı ile birbirinden lezzetli yemekler yapmaktadırlar. Zeytinyağının içinde yüksek oranda tekli doymamış yağ asitleri, E vitamini ve fenolik bileşenler vardır. Bu da bizim daha sağlıklı yaşamamızı, daha dinç ve dinamik olmamızı, daha genç görünmemizi sağlayacaktır. 
Temel yağ asitlerini fazlaca içermeyen zeytin yağı tekli doymamışlıklı yağ asitlerini(oleik asit) % 75gibi yüksek bir oranda içerir, bu da omega - 3 balik yağlarının hücre zarına emilmesini sağlamada yardim eder.
Zeytin yağının bir başka yasam koruyucu etkisi de LDL nin(kötü kolestrol) oksidasyonunu azaltmasıdır.Böylece kalp krizi ve felci önlemiş olur
Zeytin yağının içeriğindeki polifenoller güçlü antioksidanlar olup kolon kanserini önlemede yardımcı olabilirler.
Keratin proteininin de oksidasyonunu önleyerek saçların yumuşak ve parlak kalmasını,tırnakların soyulmasını ve kırılmasını engeller.

Besinlerin barsak emilimini arttırır.
Ödem oluşmasını önler.

Tansiyonu düşürür.

Ülserdeki mide asidi salgısını azaltır.
Pankreas salgısını uyarır.

Çocuklarda kemik gelişimine yardim eder.

Osteoporozu önleyicidir.

Diyabetlilerde seker seviyelerini düşürür.
Cildin nemli kalma yeteneğini arttırır.
Prostat kanseri riskini azaltır. Göğüs kanseri riskini düşürür.
Tümör gelişmesini engeller.

Zedeçal

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Zerdeçap, Zerdeçöp, Hindsafranı, Kurkuma, Curcuma longa, Turmeric, Curcuma
Botanik Bilgi : Zencefilgiller familyasından dikine yükselen, çok yıllık bir bitkidir. Yaprak sapları iki bölümden oluşur. Birinci kısmı gövdeyi saran kısım, ikinci kısım gövdeden ayrılan kısımdır ve takriben bir metre uzunluğundadır. Yaprakları 50-80cm uzunluğunda 20-40cm eninde oval şekilde, kenarları dalgalı, ortada ana damar ve ondan paralel olarak uzanan yan damarlardan oluşur. Ve koyu yeşil renklidir. Çiçek sapı 10-20cm uzunluğunda olup üzerinde altın sarısı veya sarı renkli üçlü taç yapraktan meydana gelir. Ve gerisi koni olup ortada bir döllenme tozluğu bulunur ve sarı renklidir. Kökleri ana ve yan köklerden oluşur, ana kök yumru şeklinde, yan kökler parmak kalınlığında, yer elması şeklinde, dışı kahverengimsi içi sarı veya kırmızımsı sarı renktedir. .
Yetiştirildiği Yerler : Anavatanı Doğu Hindistan olan Zerdeçal yurdumuzda yetiştirilmez.
Kullanıldığı Yerler : Fümeler, turşular, zerde ve bazı keklerde kullanılır. Yumurtalı yemeklerde de kullanılmaktadır. Çorbalara ilave edilir ve safranın kullanıldığı her yerde kullanılabilir. Bir miktar margarini erittikten sonra içine zerdeçal ekleyerek sebzeler, makarna ve patatesin üzerine dökerek bir sos elde edebilirsiniz. Aynı zamanda, Zerdeçal  ipek kumaşlar ve ince derilerin boyanmasında ve kına yakmada da renklendirici olarak kullanılmaktadır.
Toplanması-Saklanması : Bitkinin, kökleri sökülerek çıkarılır, yıkanır, 30-45 dakika haşlandıktan sonra güneşte kurutulur.
Bilinen Bileşimi : Zerdeçalın aktif maddesi curcumidir. Aynı zaman da bitki antienflamatuar ve antioksidan etkilere sahiptir.
Faydaları                                                                      
Solunum yolu enfeksiyonlarında (üst solunum yolu enfeksiyonu, astım, bronşit, sinüzit) yaygın olarak kullanılan bir halk ilacıdır.                                                
Sinirleri uyarır.
Vücutta biriken zehirli maddeleri atar.
Nekahat devresini kısaltır.
Verem gibi hastalıklarda faydalıdır.

Zencefil

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Zencebil, Zingiber, Ginger, Gingembre
Botanik Bilgi : Zencefilgiller familyasının örnek bitkisidir. Zencefil 1-2m boyunda çok yıllık bitki olup yurdumuzda yetişmez. Gövdesinin boruyu andıran bir duruşu vardır. Yapraklı sürgünler 1-2m boyunda olabilirken çiçek koçanını taşıyan sürgün 20cm boyundadır. Çiçek koçanı 4-6cm büyüklüğünde olup kozalağı andırır. Bu kozalak şeklindeki esmerimsi yaprakların altından çıkan çiçek sapları üzerinde çiçekleri bulunur. Kökleri yumru gibi birbirine bağlı, yatsı, boynuz gibi ve etlimsi olup bu köklerle çevresine yayılır.
Yetiştirildiği Yerler :Anayurdunun Güneydoğu Asya olduğu sanılmakta, günümüzde Hindistan ve Malezya ile diğer bazı tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir.
Kullanım Şekli :  Kurutulup öğütülerek toz haline getirilmiş kökleri ekmek, tatlı, pasta, şarap ve bazı likörlerin yapımında kullanılır. Ayrıca zencefil tozu, baharat olarak tüketilir.
Toplanması-Saklanması : Sonbaharda yaprakları solup döküldükten sonra kökleri çıkartılarak iyice yıkanır, dış kabuğu soyulup ve bir gece soğuk suda bekletildikten sonra güneşte kurutulur.
Bilinen Bileşimi : Zencefil zingiberon, zingiberol, fellandron, borneol, sineol sitrali içeren uçucu yağ ile nişasta, yapışkan bitki sıvısı ve reçine yönünden zengindir.
Faydaları
Mide ve bağırsak gazını sökme özelliği vardır.
Mideyi yatıştırır.
Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırır.
Bedeni ısıtır, terlemeyi sağlar.
Hazırlanan çayla gargara yapılırsa boğaz ağrılarını geçirir.
Kas incinmelerinde haricen kullanılarak masaj yapılır.
Kullanım Şekli :  Zencefil tozundan 1,5 tatlı kaşığı, 1 bardak su içine konularak ocakta su kaynayıncaya kadar beklenilir. Sonra, ateş kısılarak 5-10 dakika daha ısıtmaya devam edilir.

Zambak

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Zanbak, Lilium, Lily, Lis
Botanik Bilgi : Zambakgiller familyasından, soğanı pullu, dik gövdeli, güzel ve iri çiçekli bir bitkidir. 50 kadar türü vardır. Beyaz zambak (Ak zambak, Lilium candidum); 1 metre kadar boylanabilir. Çiçekleri beyazdır. Kırmızı zambak (Lilium martagon) yüksek dağlarda bulunur. Trabzon zambağı (Lilium ponticum) Doğu Karadeniz Bölgesinde yetişir. Ev ilaçlarında; beyaz zambak kullanılır.
Bilinen Bileşimi : İron, iridin, tanen, reçineler, şekerler, yağ.
Faydaları
Baş ağrısı ve kulak ağrısını giderir.
Öksürük ve bronşite fayda sağlar.
Diş ağrılarını ve iltihaplarını giderir.
Şişlikleri indirir.

Zakkum

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Zıkkım ağacı, Ağu ağacı, Zokum, Nerium oleander, Öleander, Laurier rose
Botanik Bilgi : Zakkumgiller familyasından; boyu 5 metreye kadar uzayan bir bitkidir. Kış aylarında yapraklarını dökmez. Sık dallıdır. Çiçekleri pembedir. Meyveleri kapsül şeklindedir, zehirlidir.  Ev ilaçlarında kullanılmamalıdır.
Yetiştirildiği Yerler : Akdeniz ikliminin hakim olan topraklarımızda yetişir.
Bilinen Bileşimi : Yapraklarında reçine, tanen, glikoz, C vitamini ve oleandrin adında bir glikozit vardır. Kabukları ve tohumlarında da etkili maddeler vardır.
Faydaları
Haricen kullanıldığı takdirde adale ağrılarını giderir. Akrep ve arı sokmasında faydalıdır. Düşük dozlarda kullanılacak olursa kalbi kuvvetlendirir, bol miktarda idrar söktürür. Vücutta biriken suyu boşaltır.
UYARI : Zehirli olduğu için kullanılmamalıdır.

Şifalı Bitkiler : Y

0 yorum | Devamını Oku...



Şifalı bitkiler sağlığımız için doğanın bize lütfettiği sonsuz şifa kaynağıdır. Bu şifa kaynağından yararlanırken dikkat etmemiz gereken bazı kurallarda mevcuttur. Bir yandan şifa verirken yanlış kullanımlarla sakıncalı durumlara yol açabilir. Bu yüzden sitemizdeki bilgiler sadece bilgi amaçlıdır. Oluşabilecek sağlık sorunlarında sitemiz sorumlu tutulamaz.

Şuan Şifalı Bitkiler Kategorisinin 'Y' Harfi ile başlayan bölümündesiniz.





















Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top