1 Kasım 2011 Salı

Ravent

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Ravend-i Hindi, Ravendiyye, Işgın, Rheum, Rhubarb, Rhubarbe
Botanik Bilgi : Karabuğdaygiller familyasındandır. Ravent 1-2 m boyunda çok yıllık oldukça güçlü bir bitki olup ilk 3 – 4 yıl çiçek açmaz ve bütün gücünü köklere verir. Yaprakları oldukça büyüktür ve boyu 1 metreyi bulabilir, uzun saplı, sarımsı yeşil renktedir. Üst yaprakları ise oldukça küçülür ve sapı da oldukça kısadır. Çiçekleri sapın en üst kısmında topluca bir arada dizili olup sayısız çiçekten meydana gelir bazen sarımsı yeşil, bazen esmerimsi yeşil bazen de kızılım tırak renkte olabilir. Kökleri; Ana kök kafa büyüklüğünce olup ondan çevresine yayılan yan kökler ve yumrulardan meydana gelir.
Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Uzakdoğu olan raventlerin, ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesi’nde,  Işkın ya da Işgın denilen (R. ribes) adlı tek türü yetişir.
Toplanması-Saklanması : Kökleri Ekim – Kasım  sökülür temizlenir, küçük parçalara ayrılır, güneşte veya soba üzerinde hafif ateşte kurutulur.
Bilinen Bileşimi : Bitki, tanen ve kokulu esansları içerir.
Faydaları
Az miktarda alınınca sindirimi kolaylaştırır, fazla alınırsa müshil etkisi gösterir.
Bedeni güçlendirici tonik etkisi vardır.
Kullanım Şekli : 1 kaşık kurutulmuş bitki kökü 1 bardak su içinde önce kaynama noktasına kadar ısıtılıp sonra ateş kısılarak 10 dakika daha ısıtılması sürdürülür. Böylece hazırlanan çaydan, sabah ve akşamları olmak üzere, günde iki kez birer bardak içilir.
UYARI : Ravent kökü, idrarı sarı ya da kırmızı renge boyayabilir.

Ratanya

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Krameria triandra
Botanik Bilgi : Baklagiller familyasından; Amerika’da yetişen ve birçok türü olan bir bitkidir. Kökü (Radix Ratanhiae) toz haline getirilip kullanılır. Çiçekleri kırmızı; yaprakları uzun, ince ve uçları dilimlidir.
Faydaları
Şurubu; ishali keser
Bağırsak iltihaplarını giderir.
Basur memelerine karşı pomad ve fitil olarak kullanılır.
Diş sularının bileşimine de girer.

Şifalı Bitkiler : P

0 yorum | Devamını Oku...

Şifalı bitkiler sağlığımız için doğanın bize lütfettiği sonsuz şifa kaynağıdır. Bu şifa kaynağından yararlanırken dikkat etmemiz gereken bazı kurallarda mevcuttur. Bir yandan şifa verirken yanlış kullanımlarla sakıncalı durumlara yol açabilir. Bu yüzden sitemizdeki bilgiler sadece bilgi amaçlıdır. Oluşabilecek sağlık sorunlarında sitemiz sorumlu tutulamaz.

Şuan Şifalı Bitkiler Kategorisinin 'P' Harfi ile başlayan bölümündesiniz.










Pirinç

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Oryza sativa, Rice, Riz
Botanik Bilgi : Buğdaygiller familyasından; 50-120 cm boyunda bir yıllık dikine yükselen ve kökten çatallaşarak küme oluşturan bir bitkidir. Yaprakları, şerit şeklinde olup sivricedir. Pirinçin son yapraktan sonra uzun bir sap üzerinde 2-5 başak demetinden meydana gelir. Her başakçığında bir çiçek vardır. Tanesi (pirinç) burada meydana gelir.
Yetiştirildiği Yerler : Sulu yerlerde, bataklıklarda yetişen pirinç türleri olduğu gibi dağlarda yetişen türleri de vardır.
Bilinen Bileşimi : Terkibinde bol miktarda nişasta ve vitaminler vardır. Pirinç kabuğundan tabii “Phytine” elde edilir.                                                                        
Faydaları
Bedeni kuvvetlendirir, şişmanlatır ve bağırsaklara kuvvet verir.
Yüksek tansiyonu ve fazla üre miktarını düşürür, ishali keser.
Pirinç dövülmesiyle elde edilen un çıbanları geçirir, cerahatli yaraları iyi eder.
Sumak ile kaynatılıp yendiğinde ishali keser.

Peygamber Çiçeği

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Mavi kantoron, Centaurea cyanus
Botanik Bilgi : Bileşikgiller familyasından; bilhassa ılık bölgelerdeki tahıl tarlalarında yetişen bir bitkidir. Çiçekleri mavi veya menekşe rengindedir.
Faydaları
İştah açar, idrar söktürür.
Nikris hastalığında faydalıdır.
Böbreklerdeki kumun dökülmesine yardımcı olur.
Bazı göz hastalıklarında kullanılır.
Ağrıları keser.
Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar.
UYARI : Fazla miktarda kullanıldığı zaman kalbe zarar verir.

Pelinotu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Acı pelin, Ak pelin, Acı yavşan, Arthemisia absinthium
Botanik Bilgi : Bileşikgiller familyasındandır. Çok yıllık bir bitki olup takriben 3-10yıl yaşar, 50-120 cm boyunda, oldukça çok çatallaşan ve grimsi beyaz renkte bir bitkidir. İnce tüylerle kaplı gövdesi kokulu, kabarık çizgili ve gri-yeşil renklidir. Çok ince tüylerle kaplı grimsi ya da beyazımsı yeşil, altı gri renkli ve kokulu olan yaprakları çok parçalı ve almaşık dizilidir. Açık sar renkli  küçük çiçekleri salkımlar oluşturur. Silindirik yapılı yassı, küçük ve gri renkli meyvelerinin içinde kahverengimsi gri minik tohumları bulunur. Pelin döktüğü tohumlarıyla çoğalır ya da sonbaharda alınan gövde kalemleriyle çoğaltılır. Pelinin küçük yapraklı dalları özel kokulu ve çok acı lezzetlidir.
Yetiştirildiği Yerler : Pelin otu Türkiye’nin Ege, Akdeniz, Marmara ve Kara­de­niz bölgesinde yabani olarak kendiliğinden yetişir diğer bölgelerde ekilirse yetişir.
Toplanması-Saklanması : Pelin otu çiçek açmaya başlamadan önce sürgün, yaprak ve çiçekleri toplanarak kurutulur ve özel kaplarda muhafaza edilir.
Bilinen Bileşimi : Uçucu yağ, absintin gibi acı maddeler, flavon ve pineni içerir. Eskiden bazı içkilere acı çeşni vermesi için katılırken 1908 yılından beri bu şekilde kullanımı yasaklanmıştır. Faydaları
İştahsızlık, hazımsızlık ve safra yolları rahatsızlıklarına karşı fayda sağlar.
İdrar söktürücüdür.
Bedeni güçlendirici tonik etkisi vardır.
Yüksek ateş ve enfeksiyon durumlarında güçlü bir iyileştiricidir.
Pelinotunun, (Dr. E. Scheider) bezelere özelliklede böbrek üstü bezelerine etki ettiğini ve böylece vücudun kan dolaşımının düzeldiğini, romatizma, gut, metabolizma bozukluğu, şeker hastalığı, yağlanma (şişmanlık), ödem ve enfeksiyona (bulaşıcı hastalıklar) karşı vücudun daha etkili bir direnç kazandığını ifade etmektedir.
Kullanım Şekli : Yarım-bir tatlı kaşığı kuru karışım üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10-15 dakika süreyle demlendirilmeye bırakılır. Böylece hazırlanan çay, günde iki-üç kez birer bardak olarak içilebilir.Pelin otu çayını 3 hafta içtikten sonra 2-3 hafta ara vermek gerekir, yoksa birleşimindeki eterik yağ türevi zehirlenmelere neden olabilir.
UYARI : 3 haftadan fazla içilmemeli, hamileler asla içmemelidir. Şayet aşırı dozajda veya uzun süre alınırsa öncelikle bağımlılık yapar, merkez sinir sistemine, beyne, böbreklere zarar verebilir, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma ve kramplara neden olabilir.

Pazı

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Yabancı ıspanak, Yabanpancarı, Beta Vulgaris, Cilla
Botanik Bilgi : Ispanakgiller familyasından olup iri ve çok yapraklı bir bitkidir. Kırlarda kendiliğinden yetişen veya bahçelerde yetiştirilen otsu bir bitkidir. Yaprakları iri ve çok, kökleri dallı ve az etlidir.
Yetiştirildiği Yerler : Kırlarda, bağ ve bahçelerde yetişir.
Toplanması-Saklanması : Yapraklarında bol miktarda A ve C vitamini vardır.
Bilinen Bileşimi : Yapraklarında bol miktarda A ve C vitamini vardır.
Faydaları
Öksürüğe faydalıdır.
Lapası basur memelerine iyi gelir.
Yaprakları salata gibi yenirse iştahı açar, yemeyi hazmettirir, böbrek-mesane-dalak ağrılarını giderir.
Gül yağı ile karıştırılıp başa konulduğunda ağrıyı geçirir.

Papatya

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Mayıs papatyası, Tıbbi papatya, Adi Papatya, Matricaria chamomilla
Botanik Bilgi : Bileşikgiller familyasından, bir yıllık, narin gövdeli bir bitkidir.Bitki, 20-60cm boyunda, narin yapılıdır. Sapları, yuvarlak ve tüysüzdür. Yaprakları, kanat şeklinde oldukça narin, ince iplik gibi ve koyu yeşil renktedir. Çiçekleri, ortada sarı tüpsü çiçekleri ile bunların çevresinde beyaz ya da sarı renkli dilsi çiçeklerinden oluşur.
Yetiştirildiği Yerler : Ana vatanı Türkiye olup hemen her yöresinde yetişebilir.Bahçelerde, çayırlarda, tarlalarda, kırlarda yetişir.
Toplanması-Saklanması :Çiçekleri  Haziran - Ağustos aylarında toplanarak güneşte kurutulur.Kuruyan papatyalar kapalı kutularda saklanılır.
Bilinen Bileşimi : Papatyanın etkisini sağlayan oleum chamomillae ( uçucu yağ ), bisabalol, bisabalol oksit, amino asitler, chamuzelen, cadinen, capryl asid, cholin, fernesen, geroniol, pytosterin, nikotinik asid, yağ asitleri.
Faydaları
Mideyi düzeltir, gazları giderir, vücuda rahatlık verir.
İshali önler.Kabızlığı giderir.
Basura faydalıdır, hazmı kolaylaştırır, ciğere kuvvet verir.
Şekerle içildiğinde erkekliğe kuvvet verir.
İştah açar.
Gripten kaynaklanan ağrılara iyi gelir, göğsü temizler.
Solucanı düşürür, böbrek taşlarını eritir.
Boğaz ve bademcik iltihaplarına, diş etlerinde olan apse ve iltihaplara faydalıdır.(aşağıda hazırlanan çay ile sıcak olarak gargara yapılır.)
Akneye iyi gelir.(hazırlanan çay pamuk yardımıyla yüze sürülür.)
Uykusuzluğa iyi gelir, Yatıştırıcı, rahatlatıcı etkisi vardır.
Saçlara faydalıdır.
Kullanım Şekli - Çay :İki kahve kaşığı papatya çiçeği demliğe konur ve üzerine 300-400ml kaynar su ilave edilerek 5-10dakika demlemeye bırakılır ve sonra hazırlanan çay süzülerek içilir.
Aybaşı zorluğuna ve idrar zorluğuna iyi gelir.
Kullanım Şekli - Lapa : Bitkinin çiçekleri  haşlanarak lapası hazırlanır.

Pancar

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Beta vulgaris, Beet, Betterave
Botanik Bilgi : Ispanakgiller familyasından, iki yıllık otsu bir bitkidir. Birinci yıl sadece rozet yaprakları vardır ve çiçek açamaz. İkinci yıl boyu 50-20 cm bulan uzun boylu bir bitki olur ve tepedeki çiçekleri salkım şeklinde topluca birarada ve yeşil renklidir. Köklerinin küçük bir bölümü dışarıdan görünür. Dışı sarımsı beyaz, içi beyaz renkte, silindir şeklinde başlar ve koni şeklini alır.
Kırmızı pancarın yaprakları kahverengimsi kızıl renkte, kökleri genellikle küre şeklinde, şeker pancarına göre küçük, dışı grimsi kırmızı içi ise kan kırmızısıdır.
Yetiştirildiği Yerler : Anavatanı Türkiye, Suriye, Flistin ve Mısır olduğu daha sonra buradan dünyanın diğer ülkelerine yayıldığı tahmin edilmektedir.
Toplanması-Saklanması : Şeker pancarının kökleri sonbaharda sökülerek çıkarıldıktan sonra temizlenir ve şeker fabrikalarına gönderilir. Evlerde de bu pancarın köze atma ya da fırına sürme şeklinde tatlısı yapılmaktadır. Yaprağı da yeni çıkmaya başlandığında yenmektedir. Kırmızı pancar köklerinin yemeği, salatası yapılır veya suyu çıkarılır.
Bilinen Bileşimi : Şeker pancarının bileşiminde Sakaroz, betain vardır.
Faydaları
Kırmızı pancar, Karaciğerin muntazam çalışmasını sağlar, idrar söktürür.
Kansızlığı giderir.
Şeker hastalığı ve vereme karşı korur.
Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir.
Sinirleri yatıştırır.
Vücudu kuvvetlendirir.

Pamuk

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Pambuk, Bambuk, Gossypium, Cotton, Cotton plant, Cotonnier
Botanik Bilgi : Ebegümecigiller familyasından, lif ve yağ elde etmek maksadıyla ekilen otsu veya odunsu bir bitkidir. Gövdesi dik, dallanmış ve çok tüylüdür. Yaprakları uzun saplıdır. Meyvesi (Koza); 3-5 gözlü bir kapsüldür. Her gözün içinde siyahımsı renkli, oval ve üzeri, uzun, sık ve beyaz tüylerle örtülü 5-10 tane tohum vardır. Birçok türü vardır. Yurdumuzda Koza veya Yerli türü yetiştirilir. Yerli pamuk,(Gossypium herbaceum); 75-80 santimetre boyunda, yan dalları, kısa, gövde ve yaprak sapları siyah benekli bir türdür.
Yetiştirildiği Yerler : Anavatanı Hindistan’dır. Ülkemizde pamuk üretimi Çukurova, Ege, Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Antalya yöresinde yoğun olarak yapılmaktadır.
Toplanması-Saklanması : Haziran-Temmuz aylarında sarı çiçekler açar. Çiçekleri çabuk solar ve ceviz iriliğinde koza yapar. Kozalar olgunlaştıktan sonra hasat yapılır.
Kullanıldığı Yerler : Tohumlarının çevresinde meydana gelen ince, yumuşak teller işlenerek “Hidrofil pamuk” yapılır. Çiğit denilen pamuk tohumlarından, Pamukyağı (Oleum gossypii) elde edilir. Hekimlikte kök kabukları ve yaprakları kullanılır.
Faydaları
Kabızlığı giderir.
Ateşi düşürür.
Aybaşı yokluğunu giderir.
Adet kanı söktürür.

Şifalı Bitkiler : O - Ö

0 yorum | Devamını Oku...

Şifalı bitkiler sağlığımız için doğanın bize lütfettiği sonsuz şifa kaynağıdır. Bu şifa kaynağından yararlanırken dikkat etmemiz gereken bazı kurallarda mevcuttur. Bir yandan şifa verirken yanlış kullanımlarla sakıncalı durumlara yol açabilir. Bu yüzden sitemizdeki bilgiler sadece bilgi amaçlıdır. Oluşabilecek sağlık sorunlarında sitemiz sorumlu tutulamaz.

Şuan Şifalı Bitkiler Kategorisinin 'O - Ö' Harfi ile başlayan bölümündesiniz.








Öküzgözü Otu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Ayn-ül-bakar, Dağkestanesi, Arnica, Arnigue
Botanik Bilgi : Bileşikgiller familyasından; çayır ve ormanlarda yetişen, papatyayı andıran, çok yıllık bir bitkidir. Kömeçleri turuncu-sarıdır. Çiçekleri kullanılır.
Faydaları
Kusturucudur.
Sinir sistemini çok şiddetli bir şekilde uyarır.
Haricen kullanıldığı takdirde romatizma ağrılarını dindirir, yaraları iyileştirir.
UYARI : Fazla miktarda kullanılmamalıdır.

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top