Pamuk

1 Kasım 2011 Salı


Diğer İsimleri : Pambuk, Bambuk, Gossypium, Cotton, Cotton plant, Cotonnier
Botanik Bilgi : Ebegümecigiller familyasından, lif ve yağ elde etmek maksadıyla ekilen otsu veya odunsu bir bitkidir. Gövdesi dik, dallanmış ve çok tüylüdür. Yaprakları uzun saplıdır. Meyvesi (Koza); 3-5 gözlü bir kapsüldür. Her gözün içinde siyahımsı renkli, oval ve üzeri, uzun, sık ve beyaz tüylerle örtülü 5-10 tane tohum vardır. Birçok türü vardır. Yurdumuzda Koza veya Yerli türü yetiştirilir. Yerli pamuk,(Gossypium herbaceum); 75-80 santimetre boyunda, yan dalları, kısa, gövde ve yaprak sapları siyah benekli bir türdür.
Yetiştirildiği Yerler : Anavatanı Hindistan’dır. Ülkemizde pamuk üretimi Çukurova, Ege, Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Antalya yöresinde yoğun olarak yapılmaktadır.
Toplanması-Saklanması : Haziran-Temmuz aylarında sarı çiçekler açar. Çiçekleri çabuk solar ve ceviz iriliğinde koza yapar. Kozalar olgunlaştıktan sonra hasat yapılır.
Kullanıldığı Yerler : Tohumlarının çevresinde meydana gelen ince, yumuşak teller işlenerek “Hidrofil pamuk” yapılır. Çiğit denilen pamuk tohumlarından, Pamukyağı (Oleum gossypii) elde edilir. Hekimlikte kök kabukları ve yaprakları kullanılır.
Faydaları
Kabızlığı giderir.
Ateşi düşürür.
Aybaşı yokluğunu giderir.
Adet kanı söktürür.
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Bilgi Arşivi

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top