Sanayi Bitkileri Nelerdir

20 Kasım 2011 Pazar


SANAYİ BİTKİLERİ.Çeşitli sanayi kollarında hammadde olarak kullanılan tütün,şeker pancarı,pamuk, haşhaş,zeytin,keten ,kenevir,çay gibi ürünlere sanayi bitkileri denir.
TÜTÜN:Tütün yetiştirilen üç bölge vardır.Bunlar Ege, Karadeniz ve Marmara bölgeleridir.Ayrıca Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de kaliteli tütün yetiştirilir.
ŞEKER PANCARI:Yurdumuzda tüketilen şekerin ham maddesi şeker pancarıdır.Şeker pancarının yetiştiği yerlerde şeker fabrikaları vardır.
PAMUK:Pamuk üretiminde Adana ilimiz başta gelir.İçel, Antalya ,Kahramanmaraş ,Hatay illerimizle birlikte Akdeniz bölgesi yurdumuzun pamuk üretiminde %60 paya sahiptir.Ege bölgesinde Aydın,İzmir,Manisa,Denizli de üretimi yapılır.
Zeytin:Akdeniz ikliminin belirgin bitkisi olan zeytin ağaçları Akdeniz ve Ege bölgeleriyle Marmara bölgesinin güneyinde geniş alanlar kaplar. Balıkesir,Aydın Çanakkale Ayrıca Hatay,Gaziantep zeytin üreten illerimizdir.
AYÇİÇEĞİ:Yurdumuzun her tarafında yetiştirilir.Özellikle Marmara bölgesi başta gelir.
KETEN KENEVİR:Yurdumuzun İzmit Adapazarı, Zonguldak,Sinop,Kastamonu,Bursa dolaylarında üretilir. Keten lifi üretiminde Adapazarı ve İzmit Başta gelir.
ÇAY:Yurdumuzda Rize dolaylarında üretilen çay bitkisi yavaş yavaş Doğu kara deniz bölümüne kaymıştır.
HAYVANCILIK: Tarımın bir kolu da hayvancılıktır.Koyun ve keçi gibi hayvanlara küçükbaş hayvanlar denir.Koyunlarımızın en önemlileri karaman ,kıvırcık,merinos ve dağlıçtır.Tiftik keçisi İç Anadolu ve güney doğu ana dolu bölgesinde yetiştirilir.
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Bilgi Arşivi

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top