Süs Bitkileri

20 Kasım 2011 Pazar



İç ve dış dekorasyon için kullanılan bitkilere süs bitkisi denir. Süs bitkileri çeşitli ölçütlere göre sınıflandırılır.
1.Kullanışlarına göre: Kesme çiçek, saksı, yeşil yaprak, tarh, bordür, çit bitkisi vb.
2.Biyolojik özelliklerine göre: Bir yıllık, iki yıllık, çok yıllık, soğanlı, etli, tırmanıcı, çalı, ağaççık, ağaç süs bitkisi.
3. Toprak ve iklim koşullarına göre: kireççil, açık hava ve sera süs bitkisi vb.
Bir yıllık bitkiler,kış sonunda ya da ilkbaharda korunaklı ya da açık bir yere ekilirler. Hazirandan eylüle kadar çiçek açarlar.
İki yıllık bitkiler bir soğuk dönemi ya da kimisi bir sıcak dönemi geçirdikten sonra çiçek açarlar. Açık havada yetişen çok yıllık bitkiler arasında her mevsime dayanıklı türler art arda en az üç yıl yerlerinde kalabilirler. Bunların ya yaprakları soğuğa dayanır ya da çotukları uzun ömürlüdür. Bu bitkiler çelikle, daldırma ve tohumla üretilip, çoğaltılabilir.
Dondan zarar gören nazik türler çelikle üretilir, kök süren çelikler serada ya da camekanda kışı geçirir; ısıtılmış seralarda ıslah edilmiş bazı çeşitler (begonya, lobelya, mine çiçeği) tohumla üretilir ve teneke ya da naylon torbada yetiştirilen fideler ilkbaharda asıl yerlerine dikilir.
Soğanlı ya da köksaplı bitkilerin çoğu sağlıklı ve iyi akaçlanmış toprakta yıllarca kalabilir. Kimisi hem çimenlikte, hem taşlı bahçede, ağaçlar altında yabani türdeşleri gibi yetişebilir.(safran, kardelen, nergis) Bununla birlikte çotuklara sağlıklı iyi bir durum ve çiçeklenme sağlamak için çoğu zaman sümbüller, laleler vb. yaprakları kuruduktan sonra sökülür. Sonbaharda yeniden yerlerine dikilinceye kadar sağlıklı ve havadar bir yerde saklanır.
Ağaçlar, ağaççıklar ve çalılar biçimleriyle hep yeşil ya da dökülen yapraklarının görünüşü ve rengiyle, çiçekleriyle, meyveleriyle, hatta kabuklarıyla dekoratiftirler.
Ayça Ceren YAZICI
4-B 829
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Bilgi Arşivi

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top