Nesli Tükenen Hayvanlar Ve Türler

20 Kasım 2011 Pazar


Nesli tükenen hayvanlar ve türler
Nesli tükenen türler
Günümüzden 150 milyon yil önce yasamis AllosaurusEskiden yeryüzünde yasayan bazi hayvan ve bitki türleri artik tümüyle yok olmus ve sözkonusu türlerden tek bir yetiskin bile kalmamistir. Dogal afetler, yerkürenin geçirdigi degisimler, iklim ve en önemlisi insanoglunun eliyle ortayan sehirlesme, sanayilesme vs. faaliyetlerle diger canlilarin dogal yasam alanlarinin tahribi veya dogrudan avlanma yoluyla sözkonusu pek çok canli türü dünya üzerinden yok olmus ve olmaktadir.
Konu basliklari [gizle]
1 Dünyada nesli tükenen türler
2 Anadoluda Nesli Tükenen Türler
3 Ayrica bakiniz
4 Dis baglantilar
Dünyada nesli tükenen türler
Yeni Zelandanin türü yok olan canlisi MoaDünya üzerinde besyüzden fazla türün nesli tamamen tükenmistir. Bazi türlerin dogal afetle ve insanoglunun dünyada var olusundan çok önce yok olmus (dinozorlar gibi)bazilari da insanoglunun asiri avlanmasi, nüfus artisi ve sehirlesmeyle dogal yasam alanlarini tahrip etmesiyle dünya üzerinden tamamen yok olmustur.
Senckenberg Müzesindeki Tirazonorus Reks maketiDinazorlar : Yüzlerce türü vardi. Insanoglunun dünyada bulunusundan çok önce dogal sebeplerle yok oldular.
Mamut : Filin atasi
Moa : Yeni Zelandada yasamis en büyük kus türü. Insanlar tarafindan yok edildi.
Tazmanya Kaplani veya Tazmanya kurdu (Thylacinus cynocephalus) : 1930lara kadar yasadi. Tazmanya hükümeti ve çiftçilerin destegiyle sürdürülen avlarla soyu tüketildi. 1936dan bu yana türün varligina dair hiçbir kanit bulunmamistir.
Hazar Kaplani veya Pers Kaplani (Panthera tigris virgata) : Iran, Afganistan, Türkiye, Irak ve Mogolistan bölgelerinde yasamaktaydi. En son 1970 yilinda Rusyadaki türün son üyesinin ölümüyle yok oldu.
Anadoluda Nesli Tükenen Türler [degistir]Anadolu cografi konumuyla çesitli hayvan ve bitki türlerini içinde barindirmistir. Günümüzde ismi çogu kimse tarafindan dahi bilinmeyen Asagida nesli tümüyle yok olmus bazi türler yer almaktadir.
Anadolu Panteri (Pantherea Pardus Tulliana): En son izine 1974 yilinda Beypazarinda rastlanmistir.
Anadolu Aslani : En son 1890 yilinda vurulmustur.
Anadolu Kaplani : Son Kaplan 1970 yilinda öldürülmüstür.
Mersin Baligi
Fil
Çizgili Sirtlan
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Bilgi Arşivi

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top