31 Ekim 2011 Pazartesi

Şifalı Bitkiler : K

0 yorum | Devamını Oku...
Şifalı bitkiler sağlığımız için doğanın bize lütfettiği sonsuz şifa kaynağıdır. Bu şifa kaynağından yararlanırken dikkat etmemiz gereken bazı kurallarda mevcuttur. Bir yandan şifa verirken yanlış kullanımlarla sakıncalı durumlara yol açabilir. Bu yüzden sitemizdeki bilgiler sadece bilgi amaçlıdır. Oluşabilecek sağlık sorunlarında sitemiz sorumlu tutulamaz.

Şuan Şifalı Bitkiler Kategorisinin 'K' Harfi ile başlayan bölümündesiniz.



Kuzu Kulağı

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Ebemekşisi, Ekşilik, Ekşimik, Turşuotu, Rumex Acetosa
Botanik Bilgi : Karabuğdaygiller familyasındandır. Çokyılık otsu bitkilerdir. 60 cm’ye kadar boylanabilir. Gövdesi kabarık çizgili, sulu ve kırmızımsı renklidir. Ok biçimli, iri ve kabarık yaprakları tüysüz olur. Yaz aylarında açan başak halindeki pembemsi renkli, sık dizilişli çiçekleri koparıldıkça bitki yapraklar verir. Çiçeklerinden, parlak koyu kahverengi minik tohumlan olgunlaşır. Kuzukulağı türleri, döktüğü tohumlanyla çoğalırken, istenirse köklerinin bölünmesiyle de çoğaltılabilir.
Yetiştirildiği Yerler : Anadolu’da kalkerli topraklar dışında gölgelik ve nemli yerlerde yaygın olarak yetişir.
Bilinen Bileşimi : Kuzukulağı türlerinin tadı ekşi olan yapraklan A, B ve C vitaminleriyle potasyum yönünden zengindir. Körpe yapraklan çiğ olarak salatalarda ya da ıspanak gibi pişirilip sebze olarak yenir.
Faydaları
Yaprağının Faydaları
Yaprakları, böbrekleri çalıştırır, idrar söktürücüdür.
C vitamini yönünden zengin olduğu için iskorbit hastalığının iyileştirilmesinde yararlıdır.
Bedeni güçlendirici toniktir.
Hafif müshil etkisi vardır.
Kullanım Şekli : Taze yaprakları salata veya yemeklerin yanında çiğ olarak yenilir.
Kökünün Faydaları
Antrakinon türevleri içerdiğinden müshil etkisi vardır.
Safra söktürücüdür.
Kullanım Şekli : 1 litre sıcak suya 30-50 gr. kadar temizlenip parçalanmış bitki kökü konulup 15-20 dakika kadar ağır ağır kaynatılır. Elde edilen çay, günde iki-üç kez birer bardak içilir.
UYARI : Romatizması, böbrek ve gut hastalığı olanlar kuzukulağı yememelidir.

Kuşburnu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : İtburnu, Gül burnu, Gül elması, Yaban gülü , Köpek gülü, Rosengewâchse, Rosaceae
Botanik Bilgi : Gülgiller familyasındandır.Boyu 3 - 4 m ye kadar uzayabilir.Bitki yol kenarları, meralar, çimenlikler, orman kenarları ve tepeliklerde yabani olarak yetişir. Çalı görünümlüdür, genellikle çok sayıdaki gövde demet şeklinde yerden çıkar, yükselir ve çevresine sarkar. Üzeri sarımsı veya esmer dikenlerle bezenmiştir. Yaprakları tekli 5-7 kanattan meydana gelir ve 2-3 çifti karşılıklı ve de sonda bir tek bulunur. Kanat yaprakları oval şekilde, kenarları dişli, ve kısa saplıdır. Çiçekleri kalp şeklinde beyazımsı pembe veya pembe renktedir.  Meyveleri koyu kırmızı renkte oval veya yumurta şeklinde, etli bir kabuğu ve içinde tüylü sert sarımtırak beyaz tohumlar bulunur.
Yetiştirildiği Yerler : Asıl vatanının Türkiye olduğu ve buradan dünyanın bütün yörelerine zaman içinde yayıldığı tahmin edilmektedir. Günümüzde Batı Avrupa’dan Doğu Türkistan’a kadar çok geniş bir alana ve Kuzey Amerika’ya kadar yayılmıştır. Türkiye’nin Karadeniz, Marmara ve Doğu Anadolu bölgesinde daha çok, Ege ve İç Anadolu bölgesinde ise seyrek olarak yetişir. Toplanması-Saklanması :  Eylül ve Ekim aylarında toplanan meyveleri, güneşli, kuru ve havadar yerlerde iyice yıkandıktan sonra kurutulur. Suni olarak önce 30 dk 75-80°de ve bunu takriben dışarıda güneşli havada kurutulur.Bilinen Bileşimi :Kuşburnu, özellikle C vitamini ile tanen, pektin, karoten, meyve asitleri ve yağ yönünden zengindir.
Kullanıldığı Yerler : Bu meyveler, Anadolu’da taze ya da kurutulmuş olarak yenir. Ayrıca kompostosu, reçeli, şerbeti, ezmesi ya da pekmezi yapılarak tüketilir. Çay gibi demlendirilip içilir.
Faydaları
Bulaşıcı hastalıklara ve soğuk algınlığına karşı, bedenin savunma sistemlerini güçlendiriyor.
Bedendeki güçsüzlük ve bitkinlik durumlarına karşı en iyi doğal ilaçtır.
Müshil etkisi vardır.
Tonik ve besleyicidir:
Sigara ve alkolün zararlı etkilerine karşı koruyor.
Hafif bir doku ve damar büzücüdür.
Diyare durumunda ishali kesici etki yapar.
Safra kesesi, böbrek ve mesane sorunlarında bedeni destekler.
Kullanım Şekli :  2,5 tatlı kaşığı dolusu kuşburnu, ortalarından kesilip bir bardak suya konularak, su kaynama noktasına kadar ısıtılır. Sonra ateş kısılarak 10-15 dakika daha ısıtma sürdürülür. İnsanı rahatsız eden tüylü çekirdeklerinin ayrılması için bunlar süzülür.

Kurt Ayağı - Kurt Pençesi

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Kipriotu, Göbektozu, Yeryoğsunu, Lycopodium clavatum, Lycopode
Botanik Bilgi : Kibritotunun en çok görülen şeklidir. Boyu bir metre kadardır. Her zaman yeşil olan bitki ormanlarda yerde bir-iki metre kadar uzanarak zarif ve ince kökleri ile kendisini belli eder. Yedi ile on santim uzunluğunda yumuşak görünüşlü dallar çıkarır. Dört yaşına geldiğinde, sarımsı renkte mısıra benzeyen çiçek verir. Çiçeğin tozuna kurtpençesi unu denir ve deri tozu olarak kullanılır.600 metreden yüksek olan orman ve yamaçlarda yetişir.
Yetiştirildiği Yerler : Avrupa ve Asya’nın ılıman ve soğuk bölgelerinde, genellikle nemli ormanlarda, sulak meralar veya bataklıklarda yabani olarak yetişir. Türkiye’nin Marmara ve Karadeniz bölgesinin nemli, sulak veya bataklık yörelerinde yetişir.
Toplanması-Saklanması : Temmuz ve Ağustos aylarında sporlarından göbek tozu yapmak için başaklar, olgunluktan biraz önce toplanır.Kurutulmus halde kuru ve nemsiz yerlerde saklanır.
Faydaları
Böbrek kumu, idrar kesesi kramplarına iyi gelir.
Karaciğer sirozunda çok yararlıdır.
Kramplı yerlere sarıldığında çok çabuk kramplar çözülür.
Uzun müddet yatan hastalarda yatmadan dolayı oluşan yaralara serpildiğinde iyileştirir.
Karaciğer iltihaplanması ve karaciğer dokusundaki sislikler için faydalıdır.
İdrar tutukluğunda dıştan bitkiyi sarmak iyi neticeler verir.
Gut ve romatizma hastalarında iyi gelir.
Kronik hemoroidlerde ve kabızlık çekenlerde faydalıdır.
Kullanım Şekli :
Çay : 1 çay kasığı bitki 200 ml sıcak suda 3 - 4 dakika demlenir. Aç karnına sabah 1 fincan içilir.
Spor : Tohumların içinde rizinus denen bir yağ vardır. Süt tozunda 1/10 oranında ezilerek günde 3 defa, 1 çay kaşığının üçte biri kadar alınır.
Yastık : Bir yastık içine 100 - 300 gr konarak ağrıyan veya kramp giren bölgeye bölgeye bastırılarak bütün gece tutulur.
UYARI  : Bitki kısmında sinir sistemini etkileyen alkoloidler olup doktor kontrolü olmadan çayı kullanılmaz. 1 hafta kullanımdan sonra 2 - 3 gün ara verilmelidir.

Kuduz otu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Kılır hıltan, Dişotu, Deliotu, Dövenotu, Sıtmaotu, Plumbago, Cynachum vincetoxicum
Botanik Bilgi : Dişotugiller familyasından; koyu yeşil renkli, çok yıllık otsu bir bitkidir. Boyu 30-120 santimetre arasındadır. Yaprakları sert ve dalgalıdır. Çakıllı, çorak arazide yetişir. Çiçekleri salkım şeklindedir. Zehirlidir.
Faydaları
Ödem hastalığında faydalıdır. Mesane taşlarının düşürülmesine yardım eder. Spazm ve ağrıları giderir.

Kudret Narı

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Papara, Acayip elma, Momordica charantina, Balsam apple, Momordica
Botanik Bilgi : Kabakgiller familyasından; tırmanıcı, ince gövdeli, bir yıllık bir bitkidir. Yaprakları saplı ve el gibi parçalıdır. Meyvesi olgunlaşınca, birbirinden ayrılır.Meyveleri 8-15 cm uzunluğunda, 4-10 cm eninde üzeri çıkıntılı ve uclara doğru sivricedir. Önce yeşil olan meyve, sonra olğunlaştıkca yavaş yavaş sarı ve nihayet altın sarısına dönüşür ve içinde 20-30 adet koyu kırmızı renkte fasulyeye benzer tohumları vardır. Ev ilaçlarında, zeytinyağı ile karıştırılarak kullanılır.
Yetiştirildiği Yerler : Vatanının doğu Hindistan olduğu tahmin edilen kudretnarı Afrika ve Asyanın tropik bölgeleri ile Türkiye ve İtalya gibi Akdeniz ülkelerindede yetiştirilmektedir. Türkiyenin genelikle Yalova ve Bursa civarında yetiştirilmektedir.
Toplanması-Saklanması : Sonbaharda toplanan meyveleri taze olarak yendiği gibi tohumlarından kudretnarıyağı veya macunu yapılabilir.

Faydaları
 

Kolit - Ülser - 12 parmak - Gastrit, Asit fazlası gibi mide-barsak sistemine bağlı tüm hastalıkları kalıcı ve kesin tedavi eder,Karaciğeri destekler,Egzama ve sedefe fayda verir,Yara ve iltihapları giderir,Barsak tembelliğini giderir,                                                   Olgun MeyveHücre yeniler,

Rahim yaralarına fayda verir,
Yanık ve yaralara lapası vurulur.
Aynı zamanda yüksek oranda E vitamini ve kaliteli protein içerir.
Kullanım Şekli :
1.)Taze meyve için : Kudret narı, olgunları balla karıştırılarak tüketilebiliyor. Olgunlaşarak kavuniçi rengi alan meyve, tabakta eziliyor, bir miktar balla karıştırılıp, sabahları aç karnına 1 çorba kaşığı yeniliyor. Üzerine hiçbir şey kullanılmıyor.
2.)Tazesinin olmadığı zaman :
Önce çekirdekleri temizlenen kudret narı, küçük küçük doğrandıktan sonra bir kiloluk bala karıştırılıyor. Ağzı kapalı şekilde bir ay kadar bekletilen karışım, hafif sulanabilir. Bozuldu sanmayın.’ Şeker hastalarının bu karışımı almalarının sakıncalı olabileceğini, bu nedenle zeytinyağı ile kullanımın daha uygundur : ‘Zeytinyağı, meyvenin içindeki etmenleri daha kolay emiyor. 

Halis zeytinyağı içinde 6 ay bekletilen kudret narı ise her sabah bir çorba kaşığı tabağa konularak, 1 çorba kaşığı süzme balla karıştırılarak aç karna yeniliyor.Olgun meyveler bir kavanozun içerisine zeytinyağı ile konuyor. Ağzı kapatılan kavanoz bir ay bekletiliyor. Daha sonra aç karnına yemeklerden önce alınması öneriliyor. Hastanın rahatsızlığının şiddetine göre günde üç öğünden önce aç karnına bir kaşık alınabilir.                                                                  
 
Hariçten Kullanımlar İçin
Yanıklar, kesikler ve yaralar için kullanılıyor.
Kadınların vajina yaraları için de kullandığı zeytinyağında bekletilmiş kudret narı, açık yaralar için ise en çabuk iyileştirici olarak biliniyor.”
Egzama, yara gibi cilt hastalıklarında da iyileştirici özelliğe sahip.

Kudret Helvası

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Manne en larmes, Manna
Botanik Bilgi : Bir çeşit dişbudak olan Fraxinus omus ağacının torba şeklinde ve içi sıvı dolu yerine yapılan kesiklerden çıkan bir sıvıdır. Terkibinde Mannit şekeri vardır. Yuvarlak, yassı, billuri, kuru parçalardır. Rengi soluk sarımsı ve içi beyazdır. Kokusu bala benzer. Lezzeti şekerlidir. Suda kolay erir.
Faydaları
Kolay kullanılır, hoş bir müshildir.

Keraviye

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Keraviya, Karamankimyonu, Frenk kimyonu, Carum carvi, Caraway, Carvi
Botanik Bilgi : Maydanozgiller familyasındandır. 100 cm’ye kadar boylanabilen ikiyıllık otsu bitkidir. Gövdesi ince parçalı, yaprakları açık yeşil renkli tüylü, çiçekleri şemsiye biçiminde kümeler oluşturarak açan sarımsı beyaz renklidir. Kazık kökü; dallara ayrılan yapıdadır. Yumuşak toprakları seven frenk kimyonu bitkisi, döktüğü bu tohumlarla çoğalır.
Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Avrupa ile Batı Asya’dır. Ülkemizde Doğu Anadolu bölgesinde yetişir.
Bilinen Bileşimi : Karvon ve limonen adlı maddelerden oluşan ve % 6′ya varan orandaki uçucu yağ ile sabit yağ, reçine ve taneni içerir.
Toplanması-Saklanması : Bitkinin çiçek şemsiyeleri yaz ortasında toplanır. Güneşte kurutularak olgunlaştırılıp, başağı tutularak silkelenip tohumların dökülmesi sağlanır.
Faydaları
İdrar söktürücüdür.
Diyareyi (ishal) keser
Sindirimi kolaylaştırır. Özellikle çocuklarda gaz söktürücü ve karın ağrılarını iyileştirici etkisi vardır.
Bebek emziren annelerde süt gelişini artırır.
Kadınlarda aybaşı sancılarını hafifletir.
Frenk kimyonu boğaz ağrılarında iyileştirici rol oynar. (Hazırlanan çay ile gargara yapılır.)
Nefesin kokusunu da temizler. (Kuru frenk kimyonu tohumları ağızda çiğnenir. )
Kullanım Şekli : Çay- Bitkinin tohumları 1 tatlı kaşığı alınıp ezilir. Bunların üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Bu şekilde elde edilençaydan günde üç kez birer bardak içilir.

Kartopu Ağacı

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Dağdığan ağ, geleboru, gilabada, gildar, giligili,girabolu, girebolu, gilaboru, gilaburu, Viburnum opulus, Caprifoliacea

Botanik Bilgi : Gilaboru orman kenarları ve ormanların seyrek olduğu bölgelerde, daha çok su kenarlarında ve nemli yerlerde yetişir. Gilaboru bazen bir çalı görünümünde, bazen de boyu 4 metreye kadar ulaşan küçük bir ağaçtır.
Yaprakaları karşılıklı, bir sonraki ile çapraz, kenarları kertikli, bazen 3 ve bazen 5 lopludur. İlkbaharda yeşil olan yaprakları sonbahara doğru açık kırmızımsı bir renk alır. Çiçekleri şemsiye gibi topluca bir arada ve çiçek demetinin etrafını çevreleyen bir sıra steril (kısır) ve içerideki diğer çiçekler ise fertildir (döllenebilir).
Meyveleri önce yeşilimsi ve sonra olgunlaşınca kankırmızısı bir renk alır ve çapı 0,8-1 cm olup içerisinde sadece bir çekirdek bulunur. Meyveleri ham iken yenirse zehirlenmelere sebep olur, bu nedenle ilk kar yağdıktan sonra yenir veya satılır.
                                           
Yetiştirilmesi:Genelikle sulak yerlerde ve ırmak kenarlarında problemsiz yetişir.Türkiye’nin ise İç ve Karadeniz bölgelerinde yetişir.Hasat zamanı:Nisandan Ağustosa kadar dalların kabukları soyularak, kurutulur ve kaldırılır. Tentürü yapılacak ise taze olarak işlenir.
 
Bilinen Bileşimi : Saligenin, arbutin, aesculetin, scopoletin, amentoflavon, oleanol, ursol asidi, tanen, çeşitli asidler, bol miktarda C vitamini içermektedir.
 Faydaları

Kabuğunun Faydaları
Kramplara ve kas gerginliklerine karşı olumlu etki gösterir.
Adet görme sürecindeki ağrılı kramplar sona erer.
Vakitsiz bebek düşüm ve doğumlarını önler.
Aşırı adet kanamalarının ve menopozla ilgili aşırı kanamaların kontrol altına alınmasını sağlar.
 Kullanım Şekli : Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış dal kabuğu, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır ve 10-15 dakika kaynadıktan sonra süzülür. Günde 3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir.
Meyvesinin faydaları
Böbreklerdeki taşın oluşum sürecini tersine işleyerek, taş tamamen erir ve idrar ile birlikte kimyasal madde olarak atılır.
Böbrek tembelliğine ve bazı cins böbrek kistlerine de iyi gelmektedir
İdrar kanalını genişletme özelliği ile mesanenin bir seferde ve kolaylıkla boşalmasını sağlar.Böylece prostatın oluşmasını önler. Gece ve gündüz sık tuvalete çıkmayı azaltır.
Adet zorluğu ve düzensizliğine karşı çok etkilidir.
Yatıştırıcı, damar genişliği düzenleyici, iskelet ve kas rahatlatıcı , kalp güçlendirici etkiye sahiptir.
Tansiyon için çok etkilidir.
İdrar kanalındaki iltihaplanmaları temizler.
İdrar kanalındaki daralma ve boğumları açar, idrar zorluğu ve yanmalarına karşıda son derece etkili ve tedavi edicidir.
Kullanım Şekli : Olgunlaşan girebolu meyveleri su içerisinden alınarak bir süzgeç yada kevgir üzerinde ezilir. Meyvenin çıkan suyuna kendisi kadar içme suyu ilave edilir ve bu karışım sıkıldığından itibaren 24 saat içerisinde hasta tarafından içilir.Tadı hafif ekşi olan girebolunun mümkün olduğu kadar bu haliyle içilmesi tavsiye edilmesine rağmen hasta içmekte güçlük çekiyor ise mümkün olduğu kadar az olmak kaydıyla karışım şeker ile tatlandırılabilir.
UYARI: Hazırlanan sıvı 24 saat içinde tüketilmelidir.

Kral Otu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Peucedanum ostruthium
Botanik Bilgi : Dantela gibi güzel yeşil yapraklı bir bitkidir. Çiçekleri pembe ve beyaz renkli olup, dallarının ucuna toplanmıştır. Yaprakları ilkbahar, kökü ise sonbahar aylarında toplanıp, kurutulur.
Faydaları
Mide ve bağırsak bozukluklarını giderir, ishali keser.
Kanı temizler.
Damar sertliği ve nikriste faydalıdır.

Kenevir

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Kendir, Kentir, Kannabis, Esrarotu, Cannabis sativa, Hemp, Chanvre
Botanik Bilgi : Boyu 1-3m kadar ulaşabilen 1-2 yıllık, dikey yükselen tüylü ve yarıdan sonra çatalaşmaya başlayan bitki yabani olarak da yetişebilir. Yaprakları karşılıklı bir sonraki ile çapraz, koyu yeşil renkli uzun saplıdır. Çiçekleri ayrı ayrı bitkilerin tepesinde veya dalların tepesinde bulunur.Meyveleri (Tohumlar) 3-6mm uzunluğunda grimsi esmer, siyahımsı esmer, yeşilimsi esmer renklerde olabilir ve çok ince bir kabuğa sahiptir.
Kullanıldığı Yerler : Dal uçlarında reçine ve uçucu bir yağ vardır. Meyveleri (Fructus cannabis) yağ bakımından zengindir. Tohumlarından çıkarılan yağ sabun sanayisinde kullanılır. Gövdesinin kabuk kısmından kenevir veya kendir denilen bir lif elde edilir. Bunlardan ip, halat veya kaba dokumalar yapılır.
Yetiştiği Yerler : Vatanı Hindistan olan kenevir,  Türkiye’nin hemen her yöresinde yetişir ve yetiştirilebilir, fakat esrar yapımında kullanıldığından dolayı Kanunen yasaktır ve ekimi yapılmamaktadır.
Faydaları
Romatizma ağrılarını geçirir.

Kardeşkanı

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Ejderkanı, Kardeşkanıağacı, Ejderağacı,  Dracaena draco, Sanguis draconis
Botanik Bilgi : Ülkemizde yetişmez. Doğu Hint Adaları ‘ nda veya Orta Afrika’da yabani olarak yetişen palmiyeye benzeyen ağacın reçinesidir. Kırmızı renkte, silindir biçiminde ince çubuklar halinde ,fosilleşmiş şekilde kurumuş, taş görünümlüdür. İkinci cinsi; aynı görünümde ve Uzak Doğu’daki mercan adalarında bulunur ve denizden çıkarılır. Toplu halde bulunur ve taş parçasına benzer. Yumuşaktır ve kolay kırılır.Aktarlarda satılanı Uzak Doğu’dan getirilen mercan taşlarıdır ve Okyanustan çıkarılmaktadır.
 
          Faydaları
  •       Korku ve ruhi bozukluklara, sinirleri yatıştırmaya, nefes darlığına, astıma , kanı durdurmaya, adet kanamalarını durdurmaya,küçük çocukların uykuda sıçramasına, kabızlığa, mide gazlarına, burun kanamalarına, altını ıslatan çocuklara ve idrarını tutamayanlara kullanılır.
     
Kullanım Şekli :  Az miktarda dövülerek toz halinde yutulur veya bala karıştırılarak yenir.

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top