1 Kasım 2011 Salı

Öksürük Otu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Tussilago farfara, Colsfoot, Tussilage pas-d’ane
Botanik Bilgi : Bileşikgiller familyasındandır. Bilinen en belirgin özelliği çiçeklerini yapraklarından önce açmasıdır. Çokyıllık dayanıklı otsu bitkidir. 10-30 cm. boylanabilen öksürükotunun küçük çiçekleri,  uzun sap üzerinde tek tek sarı renkli olarak açarlar. Yeşil renkli yapraklarının kenarları dişli ve altları gri renktedir, beyaz renkli uzun ve sık tüylerle kaplanmıştır. Bitki, döktüğü küçük tohumlarla çoğalır, iyice yayılıp bulunduğu toprağı sarabilir.
Yetiştirildiği Yerler : Avrupa, Türkiye, Kafkaslar, Türkistan, Ukrayna ve Rusya da yetişir, kuzey Amerika ve Avustralya da yabani olarak yetişmektedir.
Toplanması-Saklanması : Çiçekleri tam açmadan önce toplanıp gölgede  kurutulur. Yaprakları  ilkbahar sonu ile yaz başında toplanıp kıyılır ve kurutulur.
Faydaları
Adından da anlaşılacağı gibi öksürük kesici ve göğsü yumuşatıcı, balgam söktürücü özelliğe sahiptir.
Kronik ve akut bronşite karşı etkilidir. Bronşları açar.
Nezle ve gribe karşı etkili olur.
Kullanım Şekli : 1-2 tatlı kaşığı kuru yaprak-çiçek karışımı üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. 10 dakika süreyle demlendirmeden sonra hazırlanan çay, günde üç kez, sıcak olarak birer bardak içilir.

Eğer Evde Öksürük Çayı Hazırlamak İstiyorsanız

Öksürük Çayı : Eğer balgam söktürücü bir öksürük çayı hazırlamak istiyorsanız, öksürükotu yapraklarını ve çiçeklerini, sığırkuyruğu çiçekleri, ve dar yapraklı sinirli ot yaprakları ile, ince kıyılmış olarak, eşit oranda harmanlayınız. Bu karışımdan 1 tatlı kaşığı dolusu bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır ve 4-5 dakika demlendikten sonra süzülür. Bu çaydan günde 3 bardak, balla tatlandırılarak, sıcak sıcak ve yudumlanarak içilir.

Ökseotu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Burç Ağacı, Gökçe Ağacı, Haşişet-üd-dik, Gökçe, Burç, Çekem, Viscum, Mistletoe, Gui
Botanik Bilgi : Ökseotugiller familyasından, parazit olarak yetişen bir bitkidir. Çapı 100cm’yi bulabilen oldukça sık çatallaşan bir dal sistemine sahiptir gövdesi ise oldukça kısadır ve buradan ağaçların dalına bitki özünü emmek için kökünü salar. Dalların ucunda karşılıklı iki yaprağı bulunur, zeytin yaprağına benzer. Dal uçlarında 2-6 adet sarımsı beyaz renkte küçük çiçekleri vardır. Ekim-Kasım aylarında nohut büyüklüğünde beyaz, yapışkan meyveleri oluşur ve içinde 1-2 adet oval veya köşeli tohumları bulunur.
Yetiştirildiği Yerler : En çok Türkiye, Bulgaristan, Arnavutluk, Bosna ve Türkistan da en yaygın olarak yetiştiği yerlerdir.
Toplanması-Saklanması :Ökse otu Mart Nisan aylarında veya Eylül Ekim aylarında toplanır. Meyveleri ayıklanarak atılır. Yaprak ve sapı kurutularak muhafaza edilir.
Bilinen Bileşimi : Yaprakları; tanen, urson, inosit, viskotoksin, sapotoksin ve glikozit adı verilen maddeleri içerir. Bitkinin meyvelerinin etli bölümünde visin adlı yapışkan madde bulunur. Bununla kuşları tutmak üzere ökse hazırlanır.
Faydaları
Yüksek tansiyonu düşürür. Yüksek tansiyon nedeniyle oluşan baş ağrılarını geçirir.
Sinirleri yatıştırıcı, sinirsel spazmları gidericidir. Çarpıntıyı hafifletir.
Metabolizmayı düzene sokar.
Damar sertliğine karşı yararlıdır.
Son zamanlarda yapılan bazı kanser araştırmalarında ökseotunun tümör oluşumunu engellediği saptanmıştır.(Bunun için farklı kanser türlerine göre farklı ağaçların ökseotlarından yapılan iğne türü ilaçlar yapılarak kullanılmaktadır.)
Kullanım Şekli : 1-2 tatlı kaşığı kurumuş yaprakçık ve genç sürgün üzerine bir bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirerek hazırlanan çay, günde üç kez içilir.
UYARI : Ökseotunun meyveleri kullanılmamalıdır.

Ödağacı

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Aquilaria agollocha, Agalloch, Eagle wood, Bois d’aigle, Calambac
Botanik Bilgi : İkiçenekliler sınıfının, Thymelaeaceae familyasındandır.Yaz, kış yapraklarını dökmez. Meyveleri armut biçimindedir. Ağacın odunu ve kabuğu yakılınca, hoş bir koku verir.
Yetiştirildiği Yerler : Doğu Asya ve Malaya adalarında yetişen bir ağaçtır. Memleketimizde süs bitkisi olarak çok yetiştirilmektedir.
Toplanması-Saklanması : Bitkinin yapraklarından çıkarılan özsuyu güneşte kurutulmasıyla ya da suni olarak ısıtılma yöntemiyle yoğunlaştırılır. Bu işlemin sonunda bitki siyah parlak kütleler halinde kalır.Bu madde sarı sabır adını almıştır.
Faydaları                                                                                          
Kalın bağırsağa etkili bir müshildir.
Öd ağacı sıvısı, pigment ve haşerat ilaçları yapımında kullanılır.
Ağacın kabuğu yakılınca hoş koku vermesi dolayısıyla tütsü yapmakta kullanılmaktadır.

Oltu Otu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Pembe pireotu,  Pirekapan, (Haşişet-ül-bürgus), Pyrethrum roseum, Chrysanthemum coccineum, Pyretrhe
Botanik Bilgi : Bileşikgiller familyasından, 25-30 cm. boylanabilen çok yıllık otsu bitkidir. Ortada sarı tüpsü ve yanda soluk ya da koyu pembe dilsi,  papatyanınkine benzer çiçekleri vardır.
Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Kafkasya olup ülkemizde Erzurum yaylalarında yetişmektedir.
Toplanması-Saklanması : Çiçekleri toplanılır ve kurutulur.
Bilinen Bileşimi : Çiçeklerin bileşiminde %5 oranında uçucu yağ ile sabit yağ, reçine ve piretrin adlı madde bulunur.
Faydaları
İçeriğinde bulunan Piretrin; pire, kene vb. kan emici hayvanlar için çok zehirli; insan, kedi, köpek vb. için az zehirlidir. Piretrin kan emici hayvanlara değince öldürücü etkisini gösterir. Bu nedenle diğer ismi pireotudur. Pireotunun çiçekleri toplanır ve kurutulur. Bu kurutulan çiçekleri el değirmenlerinde öğütülüp toz haline getirilir. Toz haline getirilen bu ilaç özellikle pirelere ve öteki böceklere (sözgelişi hamamböceği, tahtakurusu, kene, karınca ve örümceklere) karşı evlerde gerekli yerlere serpilerek kullanılır.

Okaliptus

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Okaliptüs, Sıtma ağacı, Eucalyptus
Botanik Bilgi : Okaliptus Mersingillerin bir alt grubu olup takriben 600 civarında türü mevcuttur. Okaliptus takriben 20-70m boyunda gövdesi grimsi gümüş renkte odunu ise kırmızıdır ve üzerinde ara sıra çıkıntılara bulunur. Taze yaprakları gövdeye yapışık, mavimsi yeşil renkte geniş mızrak şeklindedir. Çiçeklerin kupa ve taç yaprakları olmayıp oldukça çok sık tüylüdür. Meyveleri, çok sayıda tohum taşıyan kapsüller halinde oluşur. Okaliptüs türleri tohumuyla çoğalır. Bol güneşli ve sulak yerlerde bataklıkları kurutmak, odunundan yararlanılmak üzere sıkça yetiştirilir.
Yetiştirildiği Yerler :Eterik yağının büyük kısmı Fas, İspanya, Portekiz ve Brezilya gibi ülkeler tarafından temin edilmektedir.Türkiye’de ise Akdeniz ve Ege bölgesinin sahile yakın yörelerinde rahatlıkla yetişebilir.Toplanması-Saklanması :Kışın yapraklarını dökmeyen bir bitki olduğu için her zaman yaprakları toplanabilir. Fakat yüksek oranda eterik yağ içerdiği Mayıs-Eylül aylarında toplanması daha makbuldür.
Bilinen Bileşimi :  Yapraklarında (Folia eucalypti), uçucu yağ, reçineler, acı madde ve tanen vardır. Uçucu yağı (Oleum eucalypti, okaiiptol) çok miktarda “Sineol” taşır.
 
 FaydalarıNezle, öksürük, bronşit, burun ve boğaz rahatsızlıklarında etkili ve iyileştiricidir.
Balgam söktürür, göğsü yumuşatır.
Romatizma ağrıları, kas kasılmaları ve üşütmelerden ortaya çıkan ağrılarda şikayet edilen yere lapası uygulanır.
Bedeni güçlendiricidir.
İdrar yolları antiseptiğidir.
Ağız kokularını gidericidir. Bu durumlar için ispirtolu ya da zeytinyağlı eriyikleriyle gargara yapılır.
Kullanım Şekli :
Çay : Bir tutam yaş yaprağı üzerine bir bardak kaynar su dökülür. 10 dakika demlendirilerek yapılan çay, sekerle tatlandırılarak günde iki-üç kez içilebilir.
Buhar Banyosu : Okaliptüs yapraklarından 2-3 tatlı kaşığı alınır. Bir kaseye konularak üzerine dört bardak kaynar su dökülür. Çıkacak uçucu yağın kaçışını önlemek üzere başı ve kaseyi kapayan büyük bir havlu örtülür. Kaseye doğru eğilip 10 dakika süreyle okaliptüs buharı solunur.
Lapa : Yaş yaprakları ezilerek okaliptüsün lapası hazırlanır. Masaj yapılarak sürülür.
İspirtolu ya da zeytinyağlı eriyik hazırlamak : Okaliptüs yaprakları bu maddelerin içine yatırılıp 7-10 gün bekletilir. Bu eriyikle ağızda gargara yapılır ya da suyla seyreltilip şekerle tatlandırılarak içilir.
 
UYARI : Okaliptüsün aşırı dozlarda alınması zehirlenmeye yol açabilir.
               Okaliptüsle yapılan her uygulamadan sonra eller iyice yıkanmalı, gözlere dokunulmamalıdır.

Şifalı Bitkiler : N

0 yorum | Devamını Oku...

Şifalı bitkiler sağlığımız için doğanın bize lütfettiği sonsuz şifa kaynağıdır. Bu şifa kaynağından yararlanırken dikkat etmemiz gereken bazı kurallarda mevcuttur. Bir yandan şifa verirken yanlış kullanımlarla sakıncalı durumlara yol açabilir. Bu yüzden sitemizdeki bilgiler sadece bilgi amaçlıdır. Oluşabilecek sağlık sorunlarında sitemiz sorumlu tutulamaz.

Şuan Şifalı Bitkiler Kategorisinin 'N' Harfi ile başlayan bölümündesiniz.










Nohut

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Cicer arietinum, Chickpea, Pois chiche
Botanik Bilgi : Yemeklik baklagillerden yarım metre boylanabilen bir bitkidir. Derin bir kazık köke sâhiptir.  Fazla yan kökü vardır. Gövdenin toprağa yakın yaprak koltuklarından meydana gelen çiçek sapları, çiçekleri taşır. Çiçek beşlidir ve beyaz, pembe, mavimsi renklerde olabilir. Kendi çiçek tozları ile döllenirler. Meyveleri şişkin oval biçimindedirler. Uç tarafa doğru sivrilmiştir. Ucunda tüyler bulunur. Meyve içinde 1-3 tohum bulunabilir. Tohumlar çakıldak, kapçık adını alan torbalarda meydana gelirler. Tohumlar şekil, büyüklük ve renk bakımından degişiklik gösterir. Beyaz, krem, sarımsı, kahverengi renklerde olabilirler.
Yetiştirildiği Yerler : Batı, Orta ve Güneydogu Anadolu’da bolca yetiştirilir.
Bilinen Bileşimi : Meyveleri bol nişastalı ve azotlu maddelerce zengindir. Tâneleri bitkisel protein, demir, kalsiyum ve fosfor gibi mineralleri de ihtivâ eder.
Kullanıldığı Yerler : Bakliyat olarak yemek yapımında kullanılır. Ayrıca leblebi yapımında da kullanılmaktadır.
Faydaları
Vücudu kuvvetlendirir.
Anne sütünü artırır.
Bağırsaklara yumuşaklık verir, idrarı söktürür.
Yağı ve suyu temreye sürülürse geçirir.
25 gr nohut bir gün suda bekletildikten sonra aç karna yenirse, bir miktarının da üzerine oturulursa bağırsaktaki kurtları döker.
Vücutta su toplanma hastalığına iyi gelir.

Nilüfer

0 yorum | Devamını Oku...

Botanik Bilgi : Nilüfergiller familyasından Nymphaea ve Nuphar cinsinden su bitkilerine verilen genel addır. Yavaş akan su kenarları, göl, gölet,
bataklıklarda yetişir veya yetiştirilir. Şimdiye kadar gördüğümüz bitkilerden farklı olarak kökleri suyun altındaki toprağa yerleşmiştir, yaprak ve çiçekleri su üzerindedir. Su altındaki sapı bazen 2,5 metreyi bulabilir. Yaprakları, uzun saplı, yuvarlak bir tepsi şeklindedir. Çiçekleri büyük, duru beyaz, bazen pembeye çalar beyaz renktedir.
Yetiştirildiği Yerler : Kuzey Amarika, Avrupa ve Asyanın batı ve orta kısımlarında yetiştirilir.
Faydaları
Kalbi kuvvetlendirir.
Ağrıları dindirir.
Sinirleri yatıştırır.
Uykusuzluk

Nevruz Otu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Yabani Keten, Yabani Arslanağzı, Cevz-i ermanyus, Linaria, Linaire
Botanik Bilgi : Sıracagiller familyasından;yarım metre civarında, otsu bir bitkidir. Birisi kültür, birisi yabani olmak üzere iki çeşittir. Çiçekleri Aslanağazı’na benzer. En güzel türü Mor çiçekli Nevruzotu’dur.Yabanisi dağlarda yetişir.
Faydaları
Yabanisi kalbe kuvvet verir.
Kanı temizler balgam ve idrar söktürür.
Tohumlarından 5-6 gr kadar yutulduğunda bağırsak yeli ve sancılarından kurtulur.

Nergis

0 yorum | Devamını Oku...

Botanik Bilgi : Nergisgiller familyasından, 20 kadar türü olan, soğanı zehirli bir bitkidir. Yaprakları direkt olarak soğandan çıkar. Uzun ince bir şerit şeklindedir. Baharda çiçekleri ilk açan bitkilerdendir. Çiçeği, çıplak bir sapın ucunda biraz eğik durur, çan veya zurna şeklinde koyu sarı renkli, ucu dalgalıdır.
Yetiştirildiği Yerler :Vatanının Türkiye olmasından dolayı, Türkiye’nin hemen her yöresinde rahatlıkla yetişir
Toplanması-Saklanması : Mart’tan Haziran’a kadar kökleri sökülerek yıkanır, soyulur ve kurutulur, eğer tentürü yapılacak ise taze olarak işlenir. Çiçekleri Mart-Mayıs aylarında toplanarak su buharı ile destilasyonu yapılır ve eterik yağı elde edilir.
Faydaları
Soğanının lapası, yakısı yaraların irinini kurutur, temizler ve iyileştirir. 5 gr’mı bal ile içildiğinde kusturur.Kökü yakı yapılıp sirke ile başa sürüldüğünde saç kıran hastalığına fayda sağlar.Çiçeklerinin suyu balla beraber şerbet gibi içildiğinde rahim ve mesane ağrılarını iyileştirir.
Köklerinden (soğanlarından) üç tanesi bir gündüz ve gece sütün içinde bekletilir, sonra sütün içinden çıkartılıp ezilip, hastalık sebebiyle vb. erkek uzvu canlanmayan kimsenin uzvuna merhem gibi 4-5 defa  sürüldüğünde canlandırır. (uzun süre kullanılmamalıdır.)
Kullanım Şekli : Kurutularak toz haline getirilmiş nergis soğanından 0,5-1 gr bir demliğe konur. Üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edilir ve bu dem sabah-öğle-akşam az az içilir.
UYARI : Nergis kökünün zehirli olması nedeni ile kullanılması oldukça risklidir. Bu nedenle tarife uyulmalı ve fazla kullanılmamalıdır.

Nane

0 yorum | Devamını Oku...

Botanik Bilgi : Ballıbabagiller familyasındaki aynı cinsten 25 kadar çokyıllık dayanıklı otsu bitkinin genel adı Nane’dir. Nane çok yıllık 30-90 cm boyunda, hafifi tüylü oldukça sık çatallaşan, gövde, esmerimsi kahverengimsi renktedir. Yaprakları yumurta şeklinde, uca doğru sivri, kenarları kertikli, hafif kahverengimsi yeşil renkte, karşılıklı bir sonraki ile çaprazdır.Çiçekleri başak şeklinde ve boğumları çember şeklinde bir demet şeklinde çiçekler dizilmiştir.
Yetiştirildiği Yerler :  Dünyanın tüm ılıman ve astropikal bölgelerine yayıldığı gibi ülkemizde de 7 türü yetişmektedir. Ayrıca ülkemizde yetiştirilen nanenin eterik yağ bakımından kalitesi oldukça yüksektir.  
Toplanması-Saklanması : Bitki çiçek açmaya başlamadan önce toplanır ve gölge bir yede kurutulur.Naneyi kuruturken paslı gibi gözüken yapraklar kurutulurken ayıklanmalıdır.
Bilinen Bileşimi : Yaprak, sap ve çiçeklerinde mentol, menton, jasmon vb. maddeleri içeren uçucu yağ ile tanen, reçine, acı bitki esansı ve bazı organik maddeler bulunur Faydaları
İçerdiği uçucu yağlar nedeniyle mide bulantılarını keser. Gebelikteki ve yolculuklardaki kusma refleksini bastırır.
Grip ve nezlede yüksek ateşin düşürülmesinde değerli bir yardımcıdır.
Beden üzerinde güçlendirici (tonik) etkisi vardır.
Mide ve bağırsak gazlarını söktürücüdür.
Bağırsaklardaki kolit yaralarının iyileşmesinde etkili rol oynar.
Kullanım Şekli : Kurutulmuş toprak üstü kısmından bir tutam alınır, üzerine bir bardak kaynar su dökülüp 10 dakika demlendirilerek çay hazırlanır. Hiçbir yan etkisi olmadığından istenilen aralıklarla içebilirsiniz.

Şifalı Bitkiler : M

0 yorum | Devamını Oku...

Şifalı bitkiler sağlığımız için doğanın bize lütfettiği sonsuz şifa kaynağıdır. Bu şifa kaynağından yararlanırken dikkat etmemiz gereken bazı kurallarda mevcuttur. Bir yandan şifa verirken yanlış kullanımlarla sakıncalı durumlara yol açabilir. Bu yüzden sitemizdeki bilgiler sadece bilgi amaçlıdır. Oluşabilecek sağlık sorunlarında sitemiz sorumlu tutulamaz.

Şuan Şifalı Bitkiler Kategorisinin 'M' Harfi ile başlayan bölümündesiniz.























Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top