Nohut

1 Kasım 2011 Salı


Diğer İsimleri : Cicer arietinum, Chickpea, Pois chiche
Botanik Bilgi : Yemeklik baklagillerden yarım metre boylanabilen bir bitkidir. Derin bir kazık köke sâhiptir.  Fazla yan kökü vardır. Gövdenin toprağa yakın yaprak koltuklarından meydana gelen çiçek sapları, çiçekleri taşır. Çiçek beşlidir ve beyaz, pembe, mavimsi renklerde olabilir. Kendi çiçek tozları ile döllenirler. Meyveleri şişkin oval biçimindedirler. Uç tarafa doğru sivrilmiştir. Ucunda tüyler bulunur. Meyve içinde 1-3 tohum bulunabilir. Tohumlar çakıldak, kapçık adını alan torbalarda meydana gelirler. Tohumlar şekil, büyüklük ve renk bakımından degişiklik gösterir. Beyaz, krem, sarımsı, kahverengi renklerde olabilirler.
Yetiştirildiği Yerler : Batı, Orta ve Güneydogu Anadolu’da bolca yetiştirilir.
Bilinen Bileşimi : Meyveleri bol nişastalı ve azotlu maddelerce zengindir. Tâneleri bitkisel protein, demir, kalsiyum ve fosfor gibi mineralleri de ihtivâ eder.
Kullanıldığı Yerler : Bakliyat olarak yemek yapımında kullanılır. Ayrıca leblebi yapımında da kullanılmaktadır.
Faydaları
Vücudu kuvvetlendirir.
Anne sütünü artırır.
Bağırsaklara yumuşaklık verir, idrarı söktürür.
Yağı ve suyu temreye sürülürse geçirir.
25 gr nohut bir gün suda bekletildikten sonra aç karna yenirse, bir miktarının da üzerine oturulursa bağırsaktaki kurtları döker.
Vücutta su toplanma hastalığına iyi gelir.
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Bilgi Arşivi

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top