Diğer İsimleri : Soja hispida
Botanik Bilgi : Baklagiller familyasından; 1-1,5 metre boyunda, bir yıllık otsu bir tarım bitkisidir. Bitkinin yaprakları üç yaprakcıklı, yaprakcıklar oval şekilli ve sivri uçludur. Çiçekler sarımsı veya menekşe renklidir. Meyveleri biraz kıvrık, tüylü ve 2-5 tohumludur. Tohumlar küre şeklinde, beyaz renkli olup, bir yanında siyah bir leke vardır. Besleme gücü yüksek bir gıdadır.
Çin’de beş bin seneden beri soya, gerek gıdâ maddesi olarak gerekse, çeşitli ürünlerin eldesinde kullanılmaktadır. Günümüzde de başta Amerika olmak üzere çeşitli ülkelerde tüketilmektedir. Kısmen soya unundan yapılmış ekmekle, soya yağından yapılmış tereyağı birçok sofrada kabul görmektedir.
Yetiştirildiği Yerler :Çin ve Japonya’da geniş ölçüde zirâati yapılır.
Kullanıldığı Yerler : Soya fasulyesi özellikle yiyecek maddelerinde bunun yanında boya yapımında kullanılmaktadır. Soya fasulyesinin kullanıldığı yerler : süt, yoğurt, peynir, dondurma, dondurma külahı, pasta, hayvan yemi, yeşil gübre, ilâç, boya, kâğit, kemiksiz et, kahve, salça, sabun, plastik maddeler, lastik, alkol, yağ, margarin, soya unu, ekmek, makarna, tarhana, leblebi, çocuk maması vb.dir.
Bilinen Bileşimi : Soya Fasulyesi, B1 ve B2 vitaminleriyle E ve K vitaminlerini ihtivâ eder. Niacin maddesince, mâdenî tuzlar, kalsiyum bakımından zengindir. Buna ilâveten bol miktarda fosfor, demir, bakır, manganez, potasyum ve sodyum ihtivâ eder. Soya fasulyesi, vücûdumuzun muhtaç olduğu protein bakımından da en zengin ve mükemmel bir gıdâ maddesidir.
Faydaları
Kolesterol seviyesinin düşürür.
Menopoz semptomlarının azalmasını sağlar.
Kansere yakalanma riskini en aza indirir.
Kalp krizi ve osteoporoz gibi birçok kronik rahatsızlığa ilişkin riskin azalmasını sağalar .
Yüksek kaliteli protein sağlayarak kilonun kontrol edilmesine yardımcı olur.
Vücudun gelişmesini sağlar.
Şeker hastaları için faydalıdır.
Sinirlerin ve adalelerin güçlenmesini sağlar.
Zihin yorgunluğunda faydalıdır.
Nekahat devresinin kısalmasını sağlar.