Diğer İsimleri : Sina mekki, Cassia türleri
Botanik Bilgi : Baklagiller familyasındandır. 100-150 cm’ye kadar boylanabilen, çalı görünüşünde ağaççıktır. Ama, 7-10 m’ye kadar yükselen ağaç türleri de vardır. Sinameki türleri bileşik yapraklı, çoğunlukla sarı çiçekli, baklaya benzeyen yassı, odunumsu ve sert meyveli bitkilerdir. Bu meyvelerinin içinde, rengi kırmızımsı tatlı tohumları bulunur. Burada konumuzu en çok ilgilendiren sinameki türleri Afrika’da çeşitli bölgelerde yetişen iskenderiye sinamekisi ya da Sivri yapraklı sinameki (C. acutifolia) ile daha çok Hindistan’da yetiştirilmesine karşın Arabistan sinamekisi veya Dar yapraklı sinameki (C. angustifolia) diye adlandırılan türleridir.Dünyanın sıcak bölgelerinde ve çok çeşitli yerlerde 400′ü aşkın sinameki türü yetişmektedir.
Yetiştirildiği Yerler : Ülkemizde de Güney Ege ve Akdeniz bölgelerinde bazı sinameki türleri süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Toplanması-Saklanması : Mart’tan Ekim’e kadar yapraklarını toplayıp kurutmak mümkündür. Kuruturken gölgede kurutulmalı ve ısının 20-50C˚ arası olmasına dikkat edilmesi gerekir
Bilinen Bileşimi : Sinameki türlerinin yaprak ve tohumlarında reçine, flavon türevleri ile etkili madde olarak serbest ya da glikozit durumunda antrasen türevleri bulunur.
Faydaları
Kabızlığa karşı müshil olarak kullanılır
Basur, fistül, anal ve bağırsak ameliyatından sonra içilirse kolay dışkı yapımını sağlar
Kullanım Şekli : Sinameki yapraklarından veya meyvelerinden iki kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 250-300ml kaynar su ilave edilir, 5-10dk demlenmeye bırakıldıktan sonra içilir
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder