2 Kasım 2011 Çarşamba

Üzerlik

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Nazarotu, Peganum African rue, Peganum
Botanik Bilgi : Sedefotugiiler familyasından; 30-70 cm yükseklikte, tüysüz, parçalı yapraklı, sarımsı beyaz çiçekli ve acımsı keskin kokulu bir bitkidir. Keskin kokuyu veren yağ bezleri yaprakların dallarla birleştiği yerde bulunur. Haziran ayında çiçek açan üzerlik daha sonra tohuma durur. Nohut büyüklüğündeki meyveleri yeşilden sarıya dönüşür. Sonbahara doğru olgunlaşan kapsüllerin her birinde 2-3 mm uzunlukta, üçgen piramit biçiminde, kahverengi-siyah renkte 21-22 tohum bulunur. “Peganum harmana” denilen türü Orta Anadolu’da bulunur.
Yetiştirildiği Yerler : Afrika, Asya ve Amerika’nın sıcak bölgelerinde yetişir. Yurdumuzda ise Orta Anadolu’da yetişir.
Bilinen Bileşimi : Tohumlarının terkibinde; harmalin, harmin, harmslol, peganin adlı glikozitler ve kırmızı boya maddesi vardır.
Faydaları
Sinir sistemini uyarır.
Balgam söktürür.
Mide ve kulunç ağrılarında faydalıdır.
Sulu egzamada şikayetleri giderir.
Halk Arasında Kullanımı : Eski Mısırlıların da nazara karşı bu bitkiyi kullandıkları, tütsü yaptıkları ve Kuzey Afrika ülkelerinde bu geleneğin hâlâ sürdüğü bilinmektedir. Mısır’daki aktarlarda üzerlik tohumu yağı afrodizyak ve kara büyüye karşı kullanılmak üzere satılır. Fas’ta da tohumlar tıbbi ve büyüsel etkinliklerde kullanılır. İran’da Zend-Avesta dininde soma adıyla geçen ve Şaman rahiplerince törenlerde kullanılan bitkinin üzerlik olduğuna ilişkin çeşitli görüşler ileri sürülmektedir. Günümüzde Anadolu’da da aynı inanış sürdürülmekte ve nazara karşı üzerlik tohumu  yakılarak kullanılmaktadır.

Üvez

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Sorbus, Common service tree, Sorbier
Botanik Bilgi : Gülgiller familyasından; 5-10 m yüksekliğinde, Mayıs-Haziran ayında beyaz renkli çiçekler açan ve kisin yaprağını döken bir ağaçtır. Yaprakları 7-11 çift yaprakçığa parçalanmıştır. Meyveleri, küre veya armut seklinde, yeşilimsi sari veya kırmızımsı-esmer renkli olup, buruk lezzettedir. Türkiye’de 11 kadar üvez türü bulunur. Sarbus aucuparia türü kus üvezi olarak bilinir ve Kuzey Anadolu’da yaygındır. Sorbus domestica türü (üvez) Karadeniz bölgesinde tabiî olarak yayılış gösterdiği gibi meyveleri için birçok bölgede yetiştirilir.
Yetiştirildiği Yerler : Marmara ve Karadeniz bölgesi.
Bilinen Bileşimi : Meyveleri parasorbinik asit, malik asit, sekerler (sorbos) sorbitanik asit, pectin karotensid ve vitamin C ihtivâ eder.
Faydaları
Şeker hastaları rejimi için iyi bir tatlandırıcıdır.
idrar söktürücü, kadınlarda âdetleri kolaylaştırıcı etkilere sâhiptir.
Kabızlığı önler.
Tansiyonu düşürür.
Kullanım Şekli : Meyveler C vitaminince zengin olduğu için onlardan şurup ve ekstraktları hazırlanarak kullanılabilir.

Uyuz Otu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Şeytanotu, Keçiotu, Kumotu, Haşişet-ül-cereb, Scabiosa, Scabiois, Scabieuse
Botanik Bilgi : Tarakotugiller familyasından; bir veya çok yıllık bir bitkidir. Birçok türü vardır. Yabanileri, genellikle kumlu yerlerde yetişir.
Faydaları
Cilt hastalıklarında kullanılır.
Uyuzda faydalıdır.

Şifalı Bitkiler : T

0 yorum | Devamını Oku...

Şifalı bitkiler sağlığımız için doğanın bize lütfettiği sonsuz şifa kaynağıdır. Bu şifa kaynağından yararlanırken dikkat etmemiz gereken bazı kurallarda mevcuttur. Bir yandan şifa verirken yanlış kullanımlarla sakıncalı durumlara yol açabilir. Bu yüzden sitemizdeki bilgiler sadece bilgi amaçlıdır. Oluşabilecek sağlık sorunlarında sitemiz sorumlu tutulamaz.

Şuan Şifalı Bitkiler Kategorisinin 'T' Harfi ile başlayan bölümündesiniz.











Tütün

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Nicotiana, Tobacco, Tabac
Botanik Bilgi : Patlıcangiller familyasından; bir yıllık 1-2 metre boyunda bir bitkidir. Dikine yükselen, otsu bir bitki olup gövdesi yuvarlak ve koyu yeşil renklidir. Yaprakları: Koyu yeşil renkli kenarları bütün, geniş mızrak şeklinde, sıra ile dizilmiştir. Çiçekleri salkım demeti gibi bir arada toplanmış olup, ucu pembemsi veya leylaki, geri kısmı sarımsı beyaz renktedir.  Meyveleri kapsül şeklinde, kahverengimsi renkte olup içinde küçük tohumlar bulunur.
Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Amerika olan bir bitkidir. Türkiye’nin genellikle Ege bölgesinde ve az miktarda güneydoğu Anadolu’da yetiştirilir.
Toplanması-Saklanması : Ağustos’tan Kasım’a kadar yaprakları alttan üstte doğru sırayla toplanır, kurutulur ve hafif ıslatıldıktan sonra tütün fabrikalarına satılır.
Bilinen Bileşimi : Yapraklarında; tanen, zamk, nişasta, reçine ve nikotin vardır. Tohumları yağ bakımından zengindir.
SİGARANIN SAĞLIĞA ZARARLARI
Sigaranın hücreleri tahrip ettiği ve böylece kişinin daha kolay kansere yakalanmasına neden olduğu görülmüştür. Akciğer, ağız, gırtlak, ve dudak kanserinin % 95-98 oranında sigaranın sebep olduğu tespit edilmiştir.
Alzheimer hastalığına (bunama), sebep olur.
Beyin kanaması, kalp krizi, el ve ayaklarda kangrene sebep olur.
Cinsel isteyin azalmasına  hatta hamile kadılarda düşükler sebep olur.
Guatr hastalığına sebep olur.
Böbrek üstü bezelerini aşırı adrenali salgılaması nedeniyle sinirlilik, depresyon, nevralji ve baş ağrısı gibi birçok hastalığa neden olabilir.

Tilki Üzümü

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Tilkigözü, Kurtüzüzmü, Kargagözü, Fox grape, Morelle noire, Solanum nigrum
Botanik Bilgi : Zambakgiller familyasından;20-40 cm boyunda tek bir gövde üzerinde yükselen ve sadece karşılıklı çaprazlama dört yapraktan meydana gelen bir bitkidir. Yaprakları oval veya eliptik şekilde kenarları bütün, koyu yeşil renklidir. Ezilince fena bir koku çıkarır. Lezzeti acıdır. Çiçekleri küçük, beyaz veya sarımsı renklidir. Meyveleri, leblebi büyüklüğünde, sarıdan kırmızıya ve siyaha kadar değişen renktedir. Zehirlidir. Kullanılan kısımları kurutulmuş yapraklarıdır.
Yetiştirildiği Yerler : Avrupa ve batı Asya’nın nemli ormanlarında yetişen bir bitkidir.Çok zehirli olduğundan dolayı yetiştirilmesi de oldukça tehlikelidir.
Toplanması-Saklanması :Yaprakları Nisandan Kasıma kadar toplanarak tentür veya natürel ilaç yapımında kullanılır.
Faydaları
Uyku verir. Sinirleri teskin eder.
Ağrıları dindirir.
Fazlası zehirler. Haricen kullanılır.
UYARI : Çok zehirli olduğundan ev ilaçlarında kullanılması sakıncalıdır. 

Tere

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Lepidum sativum, Garden cress, Cresson alenois
Botanik Bilgi : Turpgiller familyasından; 90 kadar çeşidi vardır. Bahçeteresi, Çayırteresi, Kışteresi, Suteresi, Yabanteresi (Horozcuk), Yerteresi gibi çeşitleri olan bir bitkidir. Tadı acımtırak ve nahoş kokuludur.
Baharlıteretohumu” denilen kısmı ve yaprakları, salatalara çeşni vermek için kullanılır.
Bilinen Bileşimi : Protein, karbonhidrat, selüloz, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum içerir.
Faydaları
Kansızlığı giderir. Kanı temizler. Kandaki şeker miktarını düşürür.
Grip ve soğuk algınlığının çabuk geçmesini sağlar.
Bronşları temizler, öksürük söktürür.
İştah açar. Hazmı kolaylaştırır.
Sinirleri yatıştırır.
Bol miktarda idrar söktürür. Böbrekleri ve idraryollarını temizler.
Karaciğer hastalıklarında faydalıdır. Safra ifrazatını artırır.
Sigaranın zararlarını azaltır.
Vücudun hastalıklara karşı direncini artırır.
Suyu; saç dökülmesini ve kepeklenmeyi önler.
Kullanım Şekli : 4 bardak kaynar suya 30 gram taze yaprak konur. 10 dakika demlendirilir. Günde 3 kere 1′er bardak içilir. 

Tavşan Kulağı

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Buhur-u Meryem, Domuzturpu, Topalak, Akdiken, Yersomunu, Siklamen, Cyclamen, Sow bread
Botanik Bilgi : Çuhaçiçeğigiller familyasından; toprak altında yassı ve toparlak yumruları olan çok yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları uzun saplı, kalp şeklinde ve açık renkli lekelidir. Çiçekleri uzun saplıdır. Rengi pembe, veya morumsu pembedir. Hafif kokuludur. Meyvesi kapsül şeklindedir. Köküne; Topalak kökü (Ramnus chlorophorus globosus) denir.
Bilinen Bileşimi : Toprak altında bulunan kısmında; zamk, pektin, şeker ve saponin karakteri bir glikozit taşır.
Faydaları
Kabızlığı giderir.
Bağırsak solucanlarını düşürür.
Aybaşı kanı söktürür.

Tatula

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Boru çiçeği, Şeytan elması, Eşekhıyarı, Dikenli elma, Dikenli ceviz, Kusturucu ceviz, Kokuşuk ceviz, Cevz-i masil, Datura, Thorn apple, Stramoine
Botanik Bilgi : Patlıcangiller familyasından; 30-100 santimetre boyunda, dik gövdeli, bir yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları saplı, büyük, oval ve kenarları tam, az girintili veya topludur. Çiçekleri beyazdır. Meyvesi, çok tohumlu bir kapsüldür. 10 kadar türü vardır. Bunlardan Datura metel ve Datura stramonium yurdumuzda yetişir, ilaçlarda yaprakları ve tohumları kullanılır.
Faydaları                                             
Nefes darlığını giderir.
Astımda faydalıdır.
Uyuşturucudur.
Spazm giderir.

Tarhun

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Artemisia dracunculus, Tarragon, Estragon.
Botanik Bilgi : Bileşikgiller familyasındandır.60-120 cm. boylanabilen, keskin ama hoş kokulu, dayanıklı çokyıllık çalımsı bitkidir. Yuvarlak kesitli ve dallara ayrılan yapılı gövdesi açık yeşil renklidir; oysa bitkinin tabanına doğru gövde kahverengileşir. Yaprakları ince, uzun ve parlak yeşil renklidir. Yaprak altında bulunan yağ bezeleri biberimsi acı tadı olan güzel bir koku yayarlar. Çiçekleri küre biçimli, küçük ve yeşilimsi beyaz renkli olur. İki önemli türünden Fransız tarhunu (A. dracunculus) ilkbaharda yapraklari bölünerek, Rus tarhunu (A. dracunculoides) ise tohumları ekilerek çoğaltılır.Körpe ya da kurutulmuş yaprakları pek etkili çeşnisi nedeniyle, Fransızlarınki gibi dünyanın en seçkin mutfaklarında baharat olarak bolca kullanılmaktadır.
Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Sibirya’dır. Günümüzde Avrupa’da büyük ölçüde kültürü yapılmakta, ülkemizde de Ankara, Gaziantep, Urfa ve Erzurum’daki bazı bahçelerde yetiştirilmektedir.
Toplanması-Saklanması : Temmuzdan Ekime kadar tarhun kesilerek demet yapılır, havadar, güneşli, gölgelik yerlerde kurutulur ve kaldırılır.
Bilinen Bileşimi : Tarhunun yapraklı dalları iyot, mineral tuzlar, A ve C vitamini yönünden zengindir.
Faydaları
Güçlendirici tonik etkisi vardır.
Sindirim salgılarını artırarak sindirimi kolaylaştırır.
Zararsız ve etkili bir iştah açıcıdır.
Mide ve bağırsak gazlarını söktürücüdür.
İdrar söktürücüdür.
Kullanım Şekli : 1-2 tatlı kaşığı kuru yaprak üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilerek bir çay hazırlanır.Hazırlanan çay süzülerek içilir.

Tarçın

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Dar-ı Çin, Daru-yi-Çin, Cinnamomum, Cinnamon, Cannelier
Botanik Bilgi : Defnegiller familyasındandır. Tarçın 6-12cm boyunda ağaç olup  uzun silindir şeklinde bir gövdeye sahiptir.  Tarçın 2-3yaşında iken gövdesi yerden 50cm yukarıdan kesilir ve böylece kökünden sayısız uzun şıvgınlar çıkar. Bu 2-3cm uzunluğundaki şıvgınların kabukları soyularak kurutulur. Çiçekleri ağacın tepesindeki dalların ucunda topluca bir arada bulunur ve çiçekleri oldukça küçük olup beyazımsı yeşil renklidir. Meyveleri, yarısına kadar kaba yaprakları tarafından sarılmış ve yumurta şeklindedir. Yaprakları taze iken kırmızı, sonra kahverengimsi kırmızı ve olgunlaşınca yeşil renk alır. Tarçın baharat olmasının yanı sıra çeşni ve koku vermesi için bazı yemek, tatlı ve şaraplara katılır. Ağacın meyvesinden elde edilen tarçın esansı, parfüm endüstrisinde kullanılır.
Yetiştirildiği Yerler : Tarçın tropik ülkelerde yetiştiğinden Türkiye’de ancak botanik bahçelerde yetiştirilebilir. Günümüzde başta Endonezya, Malezya, Madagaskar, Brezilya ve Jamaika’da kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir.
Toplanması-Saklanması : 2-5yaşındaki Tarçın fidesinin gövdesi yerden 50cm yukarıdan kesilince bitkinin kütüğünden yetiştiği yöreye ve toprağa göre şıvgınlar çıkar. Bu şıvgınların kabukları soyulur. Kabukların dışındaki mantarsı kabuk atılarak iç kabuklar iç içe geçirilerek kurumaya bırakılır.
Bilinen Bileşimi : Başlıca bileşeni, uçucu bir yağ olan sinnamik aldehit’tir.
Faydaları
Kan dolaşımını geliştirip hızlandırır.
İştah açıcıdır. Sindirimi kolaylaştırır.
Mide bulantıları ve kusma refleksini bastırır.
Hafif doku ve damar büzücü özelliği nedeniyle diyareyi kesici ve peklik vericidir.
Mide ve bağırsak gazlarını söktürür.
Kullanım Şekli : Tarçın tozundan 1 kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-400ml kaynar su ilave edilir. 5-10dk demlenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir.

Taflan

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Karayemiş, Lazkirazı, Lazüzümü,Gürcü kirazı, Hindkirazı, Prunus laurocerasus, Cherry laurel, Lauriercerise, Mongo, Monguer
Botanik Bilgi : Gülgiller familyasından; çalı veya 6 metre kadar boy atan, kış aylarında yapraklarını dökmeyen bir bitkidir. Yaprakaları sürekli yeşil, parlak, tüysüz, kenarları hafif geri kıvrık, oval, kısa saplıdır. Çiçekleri beyaz, topluca bir salkım gibi bir arada, nadiren sonbaharda çiçek açabilir. Meyveleri önce kırmızı sonra siyah, küre veya yumurta şeklinde, içindeki çekirdek oldukça serttir.
Yetiştirildiği Yerler :Vatanı Türkiye’nin doğu Karadeniz bölgesi olan bitki daha sonra Avrupa ve Amerika’ya kadar yayılmıştır.
Toplanması-Saklanması : Yapraklarını dökmediğinden yılın hemen her mevsiminde toplayıp kurutmak mümkünsede en uygun olanı Mayıs-Eylül ayları arasında toplanıp kurutulmasıdır. Taze yaprakları zehirli olduğundan kulanılmaz. Meyveleri yenebilir, fakat çekirdekleri zehirlidir.
Bilinen Bileşimi : Taze yapraklarında; şeker, tanen, kalsiyum oksalat ve prülaurasin adlı bir glikozid vardır. Taze yapraklarından Taflan suyu (Aque Laurocerasi) hazırlanır.
FaydalarıTaflan
Sinirleri yatıştırır.
Bronşitte şikayetleri giderir.
Öksürüğü keser.
Spazm giderir.
Aybaşı gecikmesinde de kullanılır.
UYARI : Taze yaprakları zehirli olduğundan ancak kuru yaprakları kullanılır.

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top