Diğer İsimleri : Karayemiş, Lazkirazı, Lazüzümü,Gürcü kirazı, Hindkirazı, Prunus laurocerasus, Cherry laurel, Lauriercerise, Mongo, Monguer
Botanik Bilgi : Gülgiller familyasından; çalı veya 6 metre kadar boy atan, kış aylarında yapraklarını dökmeyen bir bitkidir. Yaprakaları sürekli yeşil, parlak, tüysüz, kenarları hafif geri kıvrık, oval, kısa saplıdır. Çiçekleri beyaz, topluca bir salkım gibi bir arada, nadiren sonbaharda çiçek açabilir. Meyveleri önce kırmızı sonra siyah, küre veya yumurta şeklinde, içindeki çekirdek oldukça serttir.
Yetiştirildiği Yerler :Vatanı Türkiye’nin doğu Karadeniz bölgesi olan bitki daha sonra Avrupa ve Amerika’ya kadar yayılmıştır.
Toplanması-Saklanması : Yapraklarını dökmediğinden yılın hemen her mevsiminde toplayıp kurutmak mümkünsede en uygun olanı Mayıs-Eylül ayları arasında toplanıp kurutulmasıdır. Taze yaprakları zehirli olduğundan kulanılmaz. Meyveleri yenebilir, fakat çekirdekleri zehirlidir.
Bilinen Bileşimi : Taze yapraklarında; şeker, tanen, kalsiyum oksalat ve prülaurasin adlı bir glikozid vardır. Taze yapraklarından Taflan suyu (Aque Laurocerasi) hazırlanır.
Faydaları
Sinirleri yatıştırır.
Bronşitte şikayetleri giderir.
Öksürüğü keser.
Spazm giderir.
Aybaşı gecikmesinde de kullanılır.
UYARI : Taze yaprakları zehirli olduğundan ancak kuru yaprakları kullanılır.
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder