2 Kasım 2011 Çarşamba

Yaban Mersini

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Ayıüzümü, Keçiyemişi, Vaccinium myrtillus, Cranberry, Airelle
Botanik Bilgi : Fundagiller familyasından; 20-50 santimetre boyunda çok dallı, odunsu bir bitkidir. Yabanmersini, Kırmızıdan mor renge kadar dolgun ve etli meyveleri olan küçük bir çalıdır. Yaprakları ve meyveleri kullanılır.
Yetiştirildiği Yerler : Karadeniz bölgesinin dağlarında çok miktarda bulunur.
Toplanması-Saklanması :  Meyveleri Temmuz’dan Eylül’ e kadar toplanabilir.
Bilinen Bileşimi : Meyvelerinde; organik asidler, şekerler, pektin, tanen ve mirtillin denilen bir boya maddesi ile A ve C vitaminleri vardır.
Faydaları
Göz yorgunluğu, miyopluk, katarakt, karasu (Glokom: Göz tansiyonu), şeker hastalığından kaynaklanan görme bozuklukları (Diyabetik retinopati), gece körlüğü, gece görüşünü artırıcı, kamaşma, retinayı güçlendirici, kılcal damar çatlamalarını önleyici ve tavuk karası (retinitis pigmentosa) hastalığının ilerlemesini yavaşlatıcı
Kabızlık, bulantı, mide krampları, ülser önleyici
Kan şekerini düşürücü, iltihaplanma, kolajenin (collagen) stabilize edilmesi
Pıhtılaşmanın azaltılması, damar sertliği oluşumunun engellenmesi ve antioksidan etki
Varis, basur (hemoroid) ‘e karşı iyileştirici
Kullanım Şekli : 1 yemek kaşığı kuru meyve 1,5 bardak kaynar suda 10 dakika haşlanarak demlenip süzülür.

Yapışkan Otu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Yoğurt Otu, Duvar fesleğeni, Bereotu, Parietaria officinalis, Aufrechte Glaskraut, Galium aparine
Botanik Bilgi : Isırgangiller familyasından; 30-80 cm boyunda, dikine yükselen, çok yıllık bir bitkidir. Gövdesi dört köse olup üzeri çengele benzer ince kıllarla örtülüdür. Gövdenin alt bölümü çok dallıdır.Yaprakları almaşık ve tam kenarlıdır. Çiçekleri yaprak sapları dibinde kümelenmiş şekilde oldukça küçük çok sayıda çiçekten meydana gelir ve genellikle beyazımsı yeşil renklidir.
Yetiştirildiği Yerler : Yapışkanotu ülkemizde 2000 m yüksekliklere kadar rastlanır. Avrupada ise 2300 m ye kadar rastlanmaktadır.
Toplanması-Saklanması : Mayıs ayından, Ekim ayına kadar kadar yerden 5-10 cm yukarıdan keserek demetler şeklinde bağlanır.Havalı, güneşli ve kuru yerlerde kurutulur.
Bilinen Bileşimi :Potasyum nitrat, katesik tanen, flavon glikozidleri, bir alkaloid.
Faydaları
Yoğurtotu lenf ve kan temizleyici, deri hastalıklarında ve kanser hastalıklarında yararlıdır.
Çayı ile sürekli yapılan gargaralar guatr ağrılarını hafifletir
Çayı ile yapılan gargaralar ses telleri kısıklıklarına da çok iyi gelir.
Cilt yaralarının iyileşmesinde çok yararlıdır.
Ağız yaralarına ve boğaz iltihaplarına yoğurtotu çayı gargaraları iyi gelir. İdraryollan enfeksiyonlan (kum-taş, sistit, nefrit sancılan, üre azalması) kullanılır.Safrakesesi taşında fayda sağlar.
Öksürüğü geçirir.
Romatizmada kullanılır.
Kullanım Şekli : 2 çay kaşığı taze veya kuru bitki 150 ml kaynar su ile haşlanır ve 10 dakika demlenip, süzülür.
Hemoroid ve bereler için kullanılır.
Kullanım Şekli : Bitkinin sıkılarak çıkarılan suyu sürülür.

Yabani Gül - Kuşburnu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Köpekgülü, Rosa canına, Dog rose, Eglantier
Botanik Bilgi : Gülgiller familyasından ; 1-3,5 m. kadar boylanabilen, gövdesi ve dalları dikenli olan bir ağaççıktır.Kenarları dişli oval biçimli 5-7 yaprakçıktan oluşan yaprakları; ilkbahardan başlayıp yaz boyunca açan, açık ya da koyu pembe, bazen beyaz renkli küçük ve yalınkat, güzel kokulu çiçekleri vardır. Bu çiçeklerin tabanı olgunlaşınca taçyaprakları dökülür ve “kuşburnu” denilen, 1,5-2 cm. uzunlukta parlak kırmızı meyvelere dönüşür. Gerçekte yabani gül bitkisinin meyvesi, kuşburnunun içindeki beyaz renkli tüylü çekirdeklerdir.
Yetiştirildiği Yerler : Anadolu’da orman açıklıkları, kayalık kırsal yöreler ve yol kenarlarında kendi kendine yetişir.                                                                                              
Toplanması-Saklanması : Sonbaharda taç yaprakları dökülüp kuşburnu çıktıktan sonra olgunlaşır bu dönemde toplanarak  kurutulur.
Bilinen Bileşimi : Kuşburnu, özellikle C vitamini ile tanen, pektin, karoten, meyve asitleri ve yağ yönünden zengindir.
Kullanıldığı Yerler : Bu meyveler, Anadolu’da taze ya da kurutulmuş olarak yenir. Ayrıca kompostosu, reçeli, şerbeti, ezmesi ya da pekmezi yapılarak tüketilir. Çay gibi demlenip içilir.
Faydaları
En iyi doğal C vitamini kaynağıdır. Enfeksiyonlara ve soğuk algınlıklarına karşı bedenin direncini artırır.
Tonik ve besleyicidir: Bedendeki güçsüzlük ve bitkinlik durumlarına karşı en iyi doğal ilaçtır.
Safra kesesi, böbrek ve mesane sorunlarında bedeni destekler.
Hafif müshil ve idrar söktürücü etkisi vardır.
Kullanım Şekli : Yaş veya kurutulmuş 2-3 tatlı kaşığı dolusu kuşburnu, havan yardımıyla ezilir, bir bardak suya konularak, su kaynama noktasına kadar ısıtılır. Sonra ateş kısılarak 10-15 dakika daha ısıtma sürdürülür. İnsanı rahatsız eden tüylü çekirdeklerinin ayrılması için bunlar süzülür. Böylece hazırlanan çaydan istenildiği kadar içilebilir. Eğer tatlı seviyorsanız bal ya da şeker katabilirsiniz.

Yılan Yastığı

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Danaayağı, Eşekkulağı, Yılanfidanı, Yılanekmeği, Filkulağı, Dracunculus vulgaris, Green dragon
Botanik Bilgi : Yılanyastığıgiller familyasından; yaprakları büyük ve koyu kırmızı olan, mide bulandırıcı bir koku salan, büyük yumrulu bir bitkidir.
Yetiştirildiği Yerler : İstanbul çevresinde, Ege ve Akdeniz Bölgesinde yetişir.
Bilinen Bileşimi :Bitki alkaloide benzer madde aronin, konisin, saponinler, nişasta, yağlı maddeler vs. ihtiva eder
Faydaları
Ateşi düşürücü etkisi vardır.
Terletir, vücuda rahatlık verir.
Sinirleri uyarır.

Yabani Enginar

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Kengel, Kenger, Eşekdikeni, Büyük devedikeni, Domuzdikeni, Cynara cardunculus, Cardoon, Cardon
Botanik Bilgi : Bileşikgiller familyasından; 2 metre kadar boyunda, çok yıllık bir bitkidir. Yapraklarının ucu sivri diken şeklindedir. Ev ilaçlarında; kökü ve yaprakları kullanılır.
Faydaları
Mideyi kuvvetlendirir.
Sinirleri güçlendirir.
Bağırsak solucanlarını düşürür.
Diş ağrılarını giderir. Dişeti iltihaplarını giderir.
Hazımsızlığı giderir.

Şifalı Bitkiler : V

0 yorum | Devamını Oku...

Şifalı bitkiler sağlığımız için doğanın bize lütfettiği sonsuz şifa kaynağıdır. Bu şifa kaynağından yararlanırken dikkat etmemiz gereken bazı kurallarda mevcuttur. Bir yandan şifa verirken yanlış kullanımlarla sakıncalı durumlara yol açabilir. Bu yüzden sitemizdeki bilgiler sadece bilgi amaçlıdır. Oluşabilecek sağlık sorunlarında sitemiz sorumlu tutulamaz.

Şuan Şifalı Bitkiler Kategorisinin 'V' Harfi ile başlayan bölümündesiniz.




Veba Otu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Kelotu, Petasites Officinalis
Botanik Bilgi :  Şapka büyüklüğündeki yaprakları hafif dişlidir ve alt tarafları gri tüylerle kaplıdır. Kirli beyazdan açık pembeye kadar değişebilen çiçekleri, sapın en ucunda, bir salkım biçiminde açarlar.
Yetiştirildiği Yerler :  Irmak, dere ve orman kıyılarında yetişir.
Toplanması-Saklanması : Ateş düşürücü niteliğe sahip olan kökü, çiçeklenme zamanından önce sökülür. Temizlenir ve kurutulur.
Faydaları
Ateş düşürücü etkisi vardır.
Terletmeye yardımcı olan çayı, ateşlenme, soluk alma zorluğu, gut ve epilepsi (sara) hastalıklarında kullanılır.
Adet krampları, astım ve baş ağrısı için de kullanılmaktadır.
Kullanım Şekli - Çay : Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki kökü, aksamdan orta boy 1 su bardağı dolusu soğuk suya koyulur, sabahleyin ılıklaştırılır ve süzülür. Gün boyunca 1 veya 2 bardak yudumlanarak içilir
Büyük taze yaprakları , yalnızca burkulmaların ve yürüme sonucu ayakta oluşan yaraların üstüne uygulanmakla kalmayıp , her tür kangren , habis çıban ve şiddetli yaralarda kullanılır.
Kullanım Şekli - Yaprak Kompresi :  Yıkanan taze yapraklar, tahta bir tablanın üstünde merdane ile ezilerek lapa haline getirilir, hasta bölgenin üstüne yatırılır ve 1-2 saatte bir yenilenir.

Vanilya

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Vanilla planfolia, Vanilla plant, Vanillier
Botanik Bilgi : Salepgiller familyasından; tırmanıcı gövdeli bir bitkidir. Gövdesi yetiştiği iklime ve toprağa göre 20 metre boyunda olabilir, tüysüz parlak ve etkilidir. Yaprakları mızrak şeklinde, kenarları bütün, koyu yeşil veya sarımsı yeşil renkli, etli ve her yaprağın karşısında bir halizon vardır ve halizonlar çevresindeki ağaç, duvar veya çit tırmanır. Meyveleri fasulye kapcığını andırır ve uzuncadır. Olgunlaşan Meyveleri sarımsı renklidir. Yetiştirildiği Yerler : Vanilya tropik ülkelerde yetişen bir bitki olup Türkiye’de ancak seralarda veya botanik bahçelerde yetiştirilebilir.Toplanması-Saklanması : Olgunlaşan meyveleri 3-4 dakika kaynar suya daldırılıp çıkarıldıktan sonra küplerde terlemesi beklenir ve 3-4 hafta güneşte kurutulduktan sonra kullanılır.                     
Faydaları Ruhi bunalımı geçirir.Vücudu kuvvetlendirir. Ateşi düşürür.
Cinsel gücü artırır.
Sinir bozukluğunu giderir.
Hazmı kolaylaştırır.
Bronşları temizler ve öksürük söktürür.

Şifalı Bitkiler : U - Ü

0 yorum | Devamını Oku...

Şifalı bitkiler sağlığımız için doğanın bize lütfettiği sonsuz şifa kaynağıdır. Bu şifa kaynağından yararlanırken dikkat etmemiz gereken bazı kurallarda mevcuttur. Bir yandan şifa verirken yanlış kullanımlarla sakıncalı durumlara yol açabilir. Bu yüzden sitemizdeki bilgiler sadece bilgi amaçlıdır. Oluşabilecek sağlık sorunlarında sitemiz sorumlu tutulamaz.

Şuan Şifalı Bitkiler Kategorisinin 'U - Ü' Harfi ile başlayan bölümündesiniz.







Üzüm Çekirdeği

0 yorum | Devamını Oku...

  • Üzüm çekirdeği damar yozlaşmasını önler ve damarlarınızı sağlamlaştırır.
  • Hipertansiyon, kalp krizi ve felç olasılığını minimale indirir.
  • Diabetli ve varisli kişilere son derece yararlıdır.
  • Gözü maküler dejenerasyon ve kataraktan korur. Üzüm çekirdeği sürekli bilgisayarın başında olan kişilerin göz sağlığının korunmasında da önemlidir.
  • Üzüm çekirdeği DNA hasarını azaltarak kanser oluşum riskini de minimale indirir.ÜZÜM
  • Üzüm çekirdeği cildin bağdokusunda bulunan kollajeni sağlamlaştırır. Deriyi dinçleştirdiği için kozmetik sanayinde merhem olarak da kullanılır
  • Üzüm çekirdeği damarların kollajen dokusunu da sağlamlaştırdığı için damar sertliği ve damar sertliği ile ilgili çok sayıda hastalığı önler.
  • Üzüm çekirdeği histamin salgısını azaltarak alerjiyi önler.
  • Üzüm çekirdeği iltihabi prostaglandinlerin sentezini azaltarak romatizmal hastalıklar, ağrı ve endometrioz gibi durumlarda yararlı olurlar.
Kullanım Şekli : Bütün bu faydaların sağlanması için yapmanız gereken sadece üzüm yemek. Siyah üzümün çekirdeğinin daha faydalı olduğu klinik araştırmalar sonucunda ispatlanmıştır. Üzümün yaş ya da kuru olması farketmemektedir. Yemesinin zorluğundan dolayı son günlerde çekirdeksiz üzüm daha çok tüketilmektedir.Şüphesiz meyve olarak üzüm çok faydalıdır fakat çekirdeğinin faydaları da çok fazla olduğu görülmektedir. Eğer çekirdeklerini yiyemiyorsanız havan yardımıyla ezerek un haline getirip de tüketebilirsiniz.

Üzüm

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : İneb, Grape, Raisin
Botanik Bilgi : Üzüm asmasının glikozca zengin olan meyvesidir. Birçok çeşidi vardır. Taze veya kuru halde yenir.Bir kilogram üzüm, içerdiği besin değerleri açısından, 1.150 litre süt, 390 gram et ya da 1.2 kilogram patatese eşdeğerdir.
 
FaydalarıKanser oluşumunu önleyen, kalp krizi riskini azaltan üzüm, cildin güçlenmesini sağlıyor.
 
Kara, kalori değeri yüksek olan üzümün, kalsiyum, potasyum, sodyum ve demir yönünden zengin olduğu gibi, A, B1, B2, ve C vitaminleri açısından da önemli bir besin kaynağı olduğunu belirtti.
 
Bazı karaciğer hastalıkları ile kansızlığın tedavisinde etkili olan üzümün, yüksek tansiyonu kontrol altında tuttuğunu ifade eden Kara, ”İçerdiği meyve asitleri ve lifli yapısı ile mideye zarar vermeden, böbrek ve barsak sisteminin çalışmasını düzenler.

Kanın temizlenmesine yardımcı olan bu şifa kaynağı meyve, doğum kontrol hapının yan etkilerini azaltır” dedi.
İçinde bulunan bor minerali beyin fonksiyonlarını arttırmaya yarar.
Vücudumuzdaki kemik ve sinir dokusunu, kasların çalışmasını ve kalp atımlarını düzenleyen magnezyum, içeriğinde bol miktarda bulunur.
Kan oluşumu için büyük önem taşıyan ve özellikle gebelerde takviyesi gereken demir mineralini içerir.
İçinde bulunan potasyum sinir sistemi ve düzenli kalp ritmi için önemli bir mineraldir.
İçinde bulunan inositol, kolesterol düzeyini azaltmaya yardımcıdır. Ayrıca inositol, saçların büyümesi için hayati bir vitamindir.
İçinde bulunan B1 vitamini kan şekerinin yakılması, kalp sağlığının korunması ve öğrenme gibi beyin fonksiyonları için gerekli olan bir vitamindir.Yaşlanmaya karşı koruduğu gibi alkol ve sigaranın zararlı etkilerini de azaltır.
Üzüm lifli bir meyvedir. Lifli besinlerin kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağladığı, kabızlık ve bazı kanser türlerinin önlenmesinde yararlı olduğu saptanmıştır.

Üzerlik

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Nazarotu, Peganum African rue, Peganum
Botanik Bilgi : Sedefotugiiler familyasından; 30-70 cm yükseklikte, tüysüz, parçalı yapraklı, sarımsı beyaz çiçekli ve acımsı keskin kokulu bir bitkidir. Keskin kokuyu veren yağ bezleri yaprakların dallarla birleştiği yerde bulunur. Haziran ayında çiçek açan üzerlik daha sonra tohuma durur. Nohut büyüklüğündeki meyveleri yeşilden sarıya dönüşür. Sonbahara doğru olgunlaşan kapsüllerin her birinde 2-3 mm uzunlukta, üçgen piramit biçiminde, kahverengi-siyah renkte 21-22 tohum bulunur. “Peganum harmana” denilen türü Orta Anadolu’da bulunur.
Yetiştirildiği Yerler : Afrika, Asya ve Amerika’nın sıcak bölgelerinde yetişir. Yurdumuzda ise Orta Anadolu’da yetişir.
Bilinen Bileşimi : Tohumlarının terkibinde; harmalin, harmin, harmslol, peganin adlı glikozitler ve kırmızı boya maddesi vardır.
Faydaları
Sinir sistemini uyarır.
Balgam söktürür.
Mide ve kulunç ağrılarında faydalıdır.
Sulu egzamada şikayetleri giderir.
Halk Arasında Kullanımı : Eski Mısırlıların da nazara karşı bu bitkiyi kullandıkları, tütsü yaptıkları ve Kuzey Afrika ülkelerinde bu geleneğin hâlâ sürdüğü bilinmektedir. Mısır’daki aktarlarda üzerlik tohumu yağı afrodizyak ve kara büyüye karşı kullanılmak üzere satılır. Fas’ta da tohumlar tıbbi ve büyüsel etkinliklerde kullanılır. İran’da Zend-Avesta dininde soma adıyla geçen ve Şaman rahiplerince törenlerde kullanılan bitkinin üzerlik olduğuna ilişkin çeşitli görüşler ileri sürülmektedir. Günümüzde Anadolu’da da aynı inanış sürdürülmekte ve nazara karşı üzerlik tohumu  yakılarak kullanılmaktadır.

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top