Yaban Mersini

2 Kasım 2011 Çarşamba


Diğer İsimleri : Ayıüzümü, Keçiyemişi, Vaccinium myrtillus, Cranberry, Airelle
Botanik Bilgi : Fundagiller familyasından; 20-50 santimetre boyunda çok dallı, odunsu bir bitkidir. Yabanmersini, Kırmızıdan mor renge kadar dolgun ve etli meyveleri olan küçük bir çalıdır. Yaprakları ve meyveleri kullanılır.
Yetiştirildiği Yerler : Karadeniz bölgesinin dağlarında çok miktarda bulunur.
Toplanması-Saklanması :  Meyveleri Temmuz’dan Eylül’ e kadar toplanabilir.
Bilinen Bileşimi : Meyvelerinde; organik asidler, şekerler, pektin, tanen ve mirtillin denilen bir boya maddesi ile A ve C vitaminleri vardır.
Faydaları
Göz yorgunluğu, miyopluk, katarakt, karasu (Glokom: Göz tansiyonu), şeker hastalığından kaynaklanan görme bozuklukları (Diyabetik retinopati), gece körlüğü, gece görüşünü artırıcı, kamaşma, retinayı güçlendirici, kılcal damar çatlamalarını önleyici ve tavuk karası (retinitis pigmentosa) hastalığının ilerlemesini yavaşlatıcı
Kabızlık, bulantı, mide krampları, ülser önleyici
Kan şekerini düşürücü, iltihaplanma, kolajenin (collagen) stabilize edilmesi
Pıhtılaşmanın azaltılması, damar sertliği oluşumunun engellenmesi ve antioksidan etki
Varis, basur (hemoroid) ‘e karşı iyileştirici
Kullanım Şekli : 1 yemek kaşığı kuru meyve 1,5 bardak kaynar suda 10 dakika haşlanarak demlenip süzülür.
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Bilgi Arşivi

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top