31 Ekim 2011 Pazartesi

Kardeşkanı

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Ejderkanı, Kardeşkanıağacı, Ejderağacı,  Dracaena draco, Sanguis draconis
Botanik Bilgi : Ülkemizde yetişmez. Doğu Hint Adaları ‘ nda veya Orta Afrika’da yabani olarak yetişen palmiyeye benzeyen ağacın reçinesidir. Kırmızı renkte, silindir biçiminde ince çubuklar halinde ,fosilleşmiş şekilde kurumuş, taş görünümlüdür. İkinci cinsi; aynı görünümde ve Uzak Doğu’daki mercan adalarında bulunur ve denizden çıkarılır. Toplu halde bulunur ve taş parçasına benzer. Yumuşaktır ve kolay kırılır.Aktarlarda satılanı Uzak Doğu’dan getirilen mercan taşlarıdır ve Okyanustan çıkarılmaktadır.
 
          Faydaları
  •       Korku ve ruhi bozukluklara, sinirleri yatıştırmaya, nefes darlığına, astıma , kanı durdurmaya, adet kanamalarını durdurmaya,küçük çocukların uykuda sıçramasına, kabızlığa, mide gazlarına, burun kanamalarına, altını ıslatan çocuklara ve idrarını tutamayanlara kullanılır.
     
Kullanım Şekli :  Az miktarda dövülerek toz halinde yutulur veya bala karıştırılarak yenir.

Koruk

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Sour grape, Raisin vert
Botanik Bilgi : Henüz olgunlaşmamış, ekşi, ham üzümdür. Şerbeti yapılır.
Faydaları
İştah açar. Kurdeşende faydalıdır.
Göz ağrılarını giderir.

Kekik

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Anzer çayı, Adi kekik (Akdeniz kekiği), Beyaz kekik, Catır - Girit kekiği,  Güveyotu, Thymus vulgaris, Thymus, Thym
Botanik Bilgi : Ballıbabagiller familyasındandır.Güneşli yerleri seven, genellikle çorak topraklarda yetişen çok yıllık bir bitkidir. Boyları 15 - 40 cm arasındadır. Yaprakları karşılıklı, bir sonraki ile ters, oval, eliptik veya yumurta şeklinde, koyu yeşil renkli sapsız veya kısa saplıdır. Çiçekleri geriye doğru çan şeklinde,  pembe, pembemsi kırmızı, eflatun veya pembemsi beyaz renktedir. Kökleri saçak şeklinde, gövdenin alt kısmı odunsu ve üst kısmı oldukça sık çatallıdır.
Toplanması-Kurutulması : Kekik otu Haziran’dan Ekime kadar topraktan 4-5cm yukarıdan veya sürgünleri kesilerek güneşli havadar yerlerde kurutulur ve ısının 35C°’yi geçmemesine dikkat edilir..
Bilinen Bileşimi : Kekikte timol, karvakrol, simol, linalol ve borneol maddelerini içeren % 1 oranında uçucu yağ; acı esanslar, tanen, flavonit ve tripenoit bulunur. Kekik bitkisine hoş kokusunu veren, timol ve karvakrol adlı maddelerdir.                                                       
Faydaları
İştahı açar, sindirimi kolaylaştırır.
Sabah içilen çayı gün boyu zindelik verir.
Gaz söktürücüdür, idrar söktürücüdür.
Yatıştırıcıdır. Spazm çözücüdür.
Solucan (kurt) düşürücü etkisi vardır.
Terletici ve balgam söktürücüdür.
Soğuk algınlığı, nezle, boğaz ağrıları ve kuru öksürüğün atlatılmasında yararlı olur.
Bronşit, boğmaca ve astım tedavilerinde başarıyla kullanılır.
Kullanım Şekli : Çay - Bitkiden 2 tatlı kaşığı  alınıp 1 bardak kaynar suya dökülür. 10 dakika süreyle demlendirilerek elde edilen çaydan, günde üç kez birer bardak  içilir.
Özellikle iltihaplı yaraların temizliğinde ve iyileştirilmesinde etkili olur.
Akne tedavisinde de temizleyici ve iyileştirici etkileri görülür.
Kekik suyu gargarası ağız ve boğaz antiseptiği olarak faydalıdır.
Kullanım Şekli : 2-3 tatlı kaşığı bitki suda kaynatılarak elde edilen çay yaralara ve akneli yerlere dıştan uygulanır.
Yorgunluk ve halsizliklerde banyosu faydalıdır. Zindelik hissi verir.
Zatüre ve akciğer iltihaplanmalarında 15 dakikalık kekik banyosu çok iyi gelir.
Kullanım Şekli : Banyo-  200 gr kekik 6 - 7 litre suda 12 saat bekletilip kaynama sıcaklığına kadar ısıtılıp süzülür ve banyo suyuna katılır. Banyodan sonra kurulanmadan bir havluya sarınıp kendinizi sıcak tutarak 1 saat dinlenilir.

Karakafes Otu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Eşek Kulağı, Mayasıl Otu, Kafes otu, Symphytum officinale
Botanik Bilgi : Hodangiller familyasından, çok yıllık bir bitkidir..Karakafes, 1 m kadar boylanabilen, genellik parklarda süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.Yaprakları geniş bir mızrak şeklinde, uçları sivri, kenarları hafif kertikli, dalgalı, üst yüzeyi yeşil pürtüklü, alt yüzeyi grimsi yeşil ve tüylüdür. Çiçekleri topluca bir sapa bağlı olarak sarkık halde bulunur. Kökleri ise dış yüzeyi koyu kahverengimsi veya siyah, içi sarımsı beyaz renkte ve sümüksüdür.
Yetiştirildiği Yerler : Başta Orta Avrupa, Balkanlar, Kafkaslar ve Asya’nın ılıman bölgeleri ile Türkiye’nin Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde genellikle nemli çimenlikler ve su kenarlarında yetişir.
Toplanması Kurutulması :Kökler ilk veya son baharda sökülür. Iyice yikanip temizlendikten sonra boylamasina kesilerek iplere dizilip, havadar bir yerde asilarak kurutulur. Bitkiler ise çiçeklerin olusmasi sirasinda topragin bir kaçsantim üzerinden kesilerek bag’lar halinde havada asilarak kurutulur. Kök ve bitki çok sulu olupönceden 40 - 60 derecede kurutulabilir.        
Faydaları
Mide rahatsizliklari ve kanamalarinda iyi gelir.
Balgam söktürücüdür.
Bedeni güçlendirici toniktir.
Göğsü yumuşatır ve üst solunum yollarını da temizler.
Damar ve doku büzücü etkileri nedeniyle iç ve dış kanamalarda iyileştiricidir.
Kanı temizler.
Gastrit, onikiparmakbağırsağı ülserleri, ülserli kolit ve mide çeperinin zayıflaması nedeniyle oluşan fıtıklarda güçlü bir iyileştiricidir.

Kullanım Şekli : Bitkinin kurutulmuş kök ve yaprak karışımından -3 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak suda kaynama noktasına kadar ısıtılır. Sonra ateş kısılıp
10-15 dakika daha ağır ağır ısıtma işlemi sürdürülür. Günde üç kere birer bardak içilmelidir.

Karakafesotu yara temizliği, yanık pansumanı ve cildi yumuşatma işlemlerinde de yararlıdır.

Kullanım Şekli : Yukarıda verilen tarife uygun olarak aynı karışım hazırlanır. Yara veya yanık yere dıştan uygulanılır.

Felç olan bölgelere lapasi sarildiginda iyi neticeler alinir.
Varis yaralari, romatizmal kas sismeleri, boyun agrilari ve agrili ameliyat yerleri ile bacak derisindeki iltihaplarinda sicak lapasi çok faydalidir.
Karakafesotu etkili bir yara iyileştiricidir.
 
Kullanım Şekli :Lapa,  Kurutulup toz haline getirilmis köke sicak su ve 1 - 2 damla yag karistirilarak yapilir.
UYARI :  Çok derin yaralarda karakafesotunun uygulanmasında dikkatli olunmalıdır. Çünkü bitki yaranın üzerinde sağlıklı bir doku oluştururken altta kalan yara apse yapabilir.

Kokulu Yonca

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Sarı yonca, Taş yoncası, Bal yoncası, Melilotus officinalis, Melilotus
Botanik Bilgi : Baklagiller familyasından, boyu 30-150′cm yi bulan bitkidir. Kökleri derinlere giden kazık bir köke sahiptir. Yaprakları üç parçadan oluşur ve eliptik şekilde,  koyu yeşil renkli ve uzun saplıdır. Çiçekli dalların ucundaki yaprak diplerinden çıkan uzunca bir sap üzerinde ve başak görünümündedir. Başak veya salkım gibi sıkça dizilmiş olan çiçekleri sarı renkte ve güzel kokuludur. Meyvesi, 4 milimetre kadar boyunda 1-2 tohumludur. 
Yetiştirildiği Yerler : Yol kenarları, duvar dipleri, taşlı, kumlu topraklarda yabani olarak yetişen Kokulu yonca Türkiye’nin hemen her yöresinde yetiştirilebilir.
Toplanması-Saklanması : Yaprak, çiçek ve sürgünleri toplanarak 35 derecenin altında kurutulur. Kuruturken çok dikkat edilmeli, havalı ve güneşli bir yerde kurutulmalıdır.
 Bilinen Bileşimi : Çiçekli ve yapraklı dallarında kumarin, melilotik ve kumarik asitler ile uçucu bir yağ vardır.
Faydaları
Hafif kabız vericidir.
Romatizma ağrılarını dindirir.
Vücuda rahatlık verir.
Kullanım Şekli - Çay : İki kahve kaşığı kurutulmuş ince kıyılmış Kokulu yonca otundan demliğe konur ve üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edilir. 5-10 dk bekledikten sonra süzülerek içilir
UYARI : Verilen tarife uyulmalıdır.
               Saklanması veya kurutulması sırasında küflenmiş olan bitki kullanılmamalıdır. Yoksa zehirlenmelere neden olabilir.

Kedi Otu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Valeriana, Valeriana officinalis, Valeriane, Garden heliotrope, Herbe aux chats
Botanik Bilgi : İkiçenekliler sınıfının, kediotugiller familyasındandır. Normal olarak kedi otu 0,5-1,2m boyundadır.Gövde yuvarlak, içi boş, esmer, kahverengimsi veya kızılımsı esmer veya esmerimsi yeşil renktedir ve çatallaşmadan yükselir. Çiçekleri, şemsiye görünümündedir. Çok küçük olan çiçeklerinin taç yaprakları 2-7m büyüklüğünde, pembe, açık pembe veya beyaz renktedir. Kökleri bir yumru şeklinde, 3-5cm uzunluğunda,ana kök ve saçak köklerin dışı sarımsı gri veya açık esmer renktedir.
Toplanması-Saklanması : Kökleri Eylül ve Ekimde sökülerek yıkanır, kurutulur, nemden uzakta ve ışıktan uzakta muhafaza edilir. Kedi kökü kurutulurken sıcaklığın 40C°’nin üzerine çıkmaması gerekir. Eğer bunun üzerinde bir ısı ile kurutulur ise birleşimindeki eter yağı etkisi yok olur.
Faydaları
Kedi kökü uyku rahatsızlıklarında en çok kullanılan 5-6 şifalı bitkiden en önemlisidir.
Uyuyamama, sık sık uyanma ve hafif uyuma, Huzursuzluk ve sinirsel nedenlerle uyuyamamaya karşı kullanılır.
Sinirsel huzursuzluk, sinirsel mide-bağırsak ağrıları, sinirsel kalp rahatsızlıklarında kullanılır.
Gerginlik ve telaş, korku, stres gibi rahatsızlıklara karşı kullanılır.
Spazm çözücüdür. Bedende oluşan krampları, bağırsaklarda duyulan ani ağrıları ve aybaşı nedeniyle ortaya çıkan kramp ve sancıları yok eder.
Sinirsel kökenli baş ağrılarına ve migrene iyi gelir.
 
Kullanım Şekli : İki kahve kaşığı kedi kökü demliğe konur ve üzerine 300-500ml kaynar su ilave edilerek 5-10dk demlenmesi beklenir ve sonra süzülerek içilir.
UYARI : Aşırı dozajda ve uzun süre kullanılır ise baş ağrısı, baş dönmesi ve bulantı gibi geçici rahatsızlıklara neden olabilir.

Karanfil Ağacı

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Caryophyllus aromaticus, Syzygium aromaticum, Eugenia caryophllata, Clovetree, Giroflier
Botanik Bilgi : Mersingiller familyasındandır.Yağmurlu sıcak ayların hakim olduğu bir iklimde yetiştiğinden sürekli yeşildir. Karanfil ağacının boyu 10-20m uzunluğundadır. Yaprakları eliptik veya geniş mızrak şeklinde, kenarları düz, derimsi, karşılıklı olarak dizilmiş olup 2-3cm uzunluğunda bir sapa sahiptir. Çiçekleri sap ucunda demet şeklinde 10-15 adeti bir arada, beyazımsı pembe veya beyazımsı sarı renktedirler.
Yetiştirildiği Yerler: Anayurdu Endonezya olup günümüzde ise daha çok Afrika kıtasının doğusundaki Zengibar ile Hint Okyanusundaki diğer adalarda yetiştirilmektedir.Türkiye’de ancak seralarda veya evlerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.
Bilinen Bileşimi : Karanfil tomurcuklarında ogenol (ojenol) adı verilen hidrokarbon, şahsilik asit ve karyofillin içeren bir uçucu yağ (esans) bulunur.
Toplanması-Kurutulması : Karanfil çiçeklerini açmadan önce tomurcuk halinde iken toplanır, güneşli, havalı yerde kurutularak kaldırılır. Kurutulmuş karanfil goncasına kısaca Karanfil denir.
Faydaları                                                                                    
Cinsel gücü arttırır ve cinsel isteksizliği azaltır
Kadınların hamile kalmasını kolaylaştırır ve doğuma yardımcı olur
Çok kuvvetli bir mikrop kırıcıdır
Mide ve bağırsakta gaz oluşumunu engeller
Mideyi çalıştırır ve iştah açar
Sindirimi kolaylaştırır
Sinirleri kuvvetlendirir
Zihni rahatlatır ve unutkanlığı engeller
İshale iyi gelir
Sinirsel baş ağrısına iyi gelir
İdrar söktürür
Kullanım Şekli : Karanfil tomurcuklarından bir tutam (7-8 tane) alınıp 1 bardak kaynar suya atılır. 10 dakika demlendirilerek hazırlanan infüzyon ılık olarak içilir.
  • Ağız kokularını yok eder.(Karanfil tanesi ağza alınarak bekletilir.)
  • Diş çürümelerini önleyip diş ağrılarına iyi gelir. (Karanfil tanesi ağrıyan dişin üzerine konur ya da karanfil yağı bir pamuğa damlatılır ve ağrıyan dişin üzerine konulur.)

Kişniş

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Aşotu, Kişnişotu, Kişniç, Corlandrum sativum, Coriander, Coriandre

Botanik Bilgi : Maydanozgiller familyasındandır. Kişniş 30-80 cm boyunda genellikle bir yıllık bir bitkidir. Bitkinin tamamı kendine has bir kokuya sahiptir. Kökleri iğ şeklindedir. Alt yaprakları uzun saplı üç parça, orta ve üstteki yapraklar gövdeye oturmuştur, en üsteki yapraklar iplik gibi incedir. Çiçeklerinden 10-20 tanesi topluca bir arada şemsiyecik oluşturur. Beyaz ya da pembemsi açık mor renkli küçük çiçekleri olgunlaşınca, 2-7 mm. çapında yuvarlak, açık kahverengi tohum kılıfını taşıyan kokulu, kuru meyvelere dönüşür. Meyveleri sarımsı, küre şeklindedir.

Yetiştirdiği Yerler :
Anayurdu Akdeniz havzası olup günümüzde birçok yerde ve ülkemizde yabani bitki ya da kültür bitkisi olarak yetişmektedir. Özellikle Konya, Burdur, Isparta yörelerinde yaygın olarak yetiştirilir.

Bilinen Bileşimi : Kişnişin tohumunu taşıyan meyvesinde nişasta, tanen, şekerler, sabit ve uçucu yağlar bulunur. Uçucu yağında yüksek oranda coriandrol ile düşük oranda geraniol, borneol, pinen, phelladron ve asetik asit vardır.

Toplanması-Saklanması :
Ağustostan Eylüle kadar bitki farklı dönemlerde olgunlaşmaktadır.Bunun için olgunlaştıkça toplanılır. Gölgeli ve havadar yerde kurumaya bırakılır. Sonra şemsiyeler sallanır ve dökülen tohumlan toplanır.

Faydaları Özellikle çocuklarda diyareyi kesici etkiler yapar.Mideyi uyarır; iştahı açar, sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlığa iyi gelir.Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür.

Kullanım Şekli- Çay : Kişniş tohumlarından 1 tatlı kaşığı alınarak hafif ezilir. 1 bardak kaynar suya dökülür. 5-10 dakika süreyle demlendirilir. Demlenen çay yemeklerden önce birer bardak olarak içilir. Aynı etkilerinden yararlanmak için, tohumları yemeklerden önce ağızda çiğnenebilir.

Güzellik İçin : Tarifi verilen çay yüze sürülürse akne ve yaraları geçirir

Keçisedef Otu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Diyabet otu, Süt otu, Keçi yoncası, Keçisedefi, Galega officinalis, Goat’s rue, Galega
Botanik Bilgi : Baklagiller familyasından, çok yıllık bir bitkidir.40-120cm boyunda, alt kısmı seyrek, üst kısmı oldukça sık çatallaşır. Yaprakları kanat şeklinde olup karşılıklı olarak dizilidir.Yaprakları oval veya eliptik, kenarları düz, kısa saplı ve koyu yeşil renklidir. Çiçekleri üstteki kanat yaprakların dibinden çıkan uzun bir sap üzerine salkım şeklinde dizilmiştir. Çiçekleri kelebek şeklinde, açık mor, eflatun veya beyaz renkte olabilir. Meyveleri küçük ve ince bir fasulye kapçığına benzer. Kökleri kazık şeklinde baş köklerden meydana gelir.
 
Bilinen Bileşimi : D-l peranin, hinezolon alkaloidleri, saponinler, tanenler, acı maddeler. Tohumlarda; galegin, luteolin, ve onon ihtiva eder.
Yetiştirildiği Yerler : Keçisedefi otunun vatanı Doğu Akdeniz ülkeleri olup zamanla Avrupa ve Asya?nın ılıman bölgelerine yayılmıştır. Türkiye?nin genellikle Marmara ve Karadeniz bölgesinde ırmak, dere ve göl kenarları ve de nemli çimenliklerde yabani olarak yetişir.
Toplanması-Saklanması: Haziran ve Temmuz aylarında yerden az (5-10cm) yukarıdan kesilerek demetleri yapılır ve güneşli, havalı bir ortamda kurutulduktan sonra özel kaplarda (porselen, cam veya plastik) muhafaza edilir.
Faydaları
Emzikli annelerde süt gelişini artıran etkisi vardır.
Küçük dozlarda alınırsa kandaki şeker düzeyini düşürür. Bu nedenle şekerli diyabeti (diabetes mellitus) olanlara fayda sağlayacaktır.
İdrar söktürücüdür.
Kullanım Şekli : Kurutulmuş bitki karışımından (sap, yaprak ve çiçekleri) 1 tatlı kasığı alınıp 1 bardak kaynar suyun içine konur ve 10-15 dakika süreyle demlendirilerek elde edilen infüzyondan, günde iki kez birer bardak içilir.
UYARI : Yüksek dozda alınmamalıdır.

Karamuk - Karamık

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Agrostemma githago, Corn-cockle
Botanik Bilgi : Karanfilgiller familyasındandır. Yurdumuzda hububat yetiştirilen tarlalarda görülen, çoğu zaman buğdayla karışık olarak biten, 30-100 cm yüksekliğinde, tohumları zehirli bir bitkidir. Üzeri tüycüklerle kaplıdır. Yaprakları almaşıktır. .Meyvelerinden şurup yapımında yararlanılır.
Faydaları
Soğuk algınlığını giderir

Kimyon

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Kyminon, Cuminum cyminum, Cummin, Carum carvi
Botanik Bilgi : Maydanozgiller familyasındandır. 2 yıllık olup, 30-100 cm boyuna ulaşır ve havuç kökü gibi kökü vardır fakat beyaz renktedir. Altta Rozet yaprakları oldukça büyük uzun bir sap üzerinde kanat yapraklardan oluşur  Gövdedeki yapraklar sapsız yani direk oturmuştur. Çiçekleri oldukça küçük, beyaz, nadiren pembe veya kırmızımsı renkte olup şemsiyeye benzer, bir şemsiyecikte 10-20 çiçek bulunur. Bir meyve kapsülünde iki tohum bulunur ve genellikle esmer renkte ve orak şeklindedir. Bunlar kimyon adıyla baharat olarak kullanılır.
Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Akdeniz havzası ile Mısır olan kimyon, ülkemizde Orta Anadolu’da Eskişehir ve Konya dolaylarında üretilir.
Toplanması-Saklanması : Hazirandan Eylüle kadar bitkinin çiçek şemsiyeleri tam olgunlaşmadan önce kesilip alınır. Bunlar gölge ve havadar bir yerde kurutulur. Yere serilen temiz bir bezin üzerine bu şemsiyeler silkelenir.
Faydaları
Ağız kokusu ve bebeklerde sindirim zorluğu gibi rahatsızlıklara karşı kullanılır.
Annelerin sütünü artırmak için kullanılır.
İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.
Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür.
Diyareyi hafifletici etkisi vardır.
İdrar söktürücüdür.
Sinirleri uyarır.
Terletici etkisi de bulunmaktadır.Böylece zehirli maddelerin dışarıya atılmasına yardımcı olur.
Kullanım Şekli : Kimyon tohumunun çayı yapılmadan hemen önce öğütülmesi veya öğütülmeden çayının yapılması tavsiye edilir. Kimyon tohumlarından 1-2 tatlı kaşığının üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp kabın üzeri kapatılarak 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Bu şekilde elde edilen çaydan günde iki kez sabah ve akşam yemeklerinden önce birer bardak içilir.
Güzellik İçin : Hazırlanan çay ile yüz yıkanırsa yüzü güzelleştirir.

Keçi Boynuzu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Harnup, Carob, Caroube, Ceratonia siliqua
Botanik Bilgi : Baklagiller familyasından; Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz havzasında yetişen 6-10 metre boyunda, kışın yaprak dökmeyen bir ağaç ve onun meyvesidir. Yaprakları oval şekilde, kenarları düz, açık yeşil renkte, ortada ana damar ve ondan sağlı solu ayrılan yan damarlar mevcuttur. Yaprakları 4-5 cm büyüklüğünde, parlak, alt yüzeyi kırmızımsı esmer renkte ve çok kısa saplıdır. Çiçekleri yeşilimtıraktır. Meyvesi (Keçiboynuzu); 10-20 santimetre boyunda, yassı, etli, açılmayan ve koyu renklidir.
Yetiştirildiği Yerler : Vatanı doğu Akdeniz ülkeleri olup, buradan önce Hindistan, Brezilya, Arjantin, Avusturalya, ABD, doğu ve güney Afrika ülkelerinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Türkiye’nin ise Akdeniz ve Eğe bölgesinin sahil şeridinde yabani olarak yetişir.
 
İçeriği : Keçiboynuzunun ortalama %35 i düşük moleküler yapılı karbonhidratlardan oluşur.Gallik asitte vardır.  Yine yaklaşık %40 ı yüksek moleküler yapılı nışastadan oluşur. Yağ oranı ise oldukça düşük olup ancak %1 dir.
 
Faydaları
Akciğer ödemine karşı keçiboynuzunun desteği bulunmaz bir imkandır.
Balgam söktürücü gücü ve astıma karşı olan tedavi edici gücü çok fazladır.
Sigara içenlerin, akciğer kanserine karşı önleyici gücünden dolayı büyük faydalar vardır.
Keçiboynuzu aynı zamanda hareketli sperm sayısını artıran özelliğe de sahiptir.
İktidarsızlığa karşı adeta mucize çözüm keçiboynuzudur.
İyi huylu prostat büyümesi (benigne prostate hyperplazy) şikâyeti olanların zaman zaman keçiboynuzunu çiğ olarak tüketmeleri çok faydalıdır.

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top