Kokulu Yonca

31 Ekim 2011 Pazartesi


Diğer İsimleri : Sarı yonca, Taş yoncası, Bal yoncası, Melilotus officinalis, Melilotus
Botanik Bilgi : Baklagiller familyasından, boyu 30-150′cm yi bulan bitkidir. Kökleri derinlere giden kazık bir köke sahiptir. Yaprakları üç parçadan oluşur ve eliptik şekilde,  koyu yeşil renkli ve uzun saplıdır. Çiçekli dalların ucundaki yaprak diplerinden çıkan uzunca bir sap üzerinde ve başak görünümündedir. Başak veya salkım gibi sıkça dizilmiş olan çiçekleri sarı renkte ve güzel kokuludur. Meyvesi, 4 milimetre kadar boyunda 1-2 tohumludur. 
Yetiştirildiği Yerler : Yol kenarları, duvar dipleri, taşlı, kumlu topraklarda yabani olarak yetişen Kokulu yonca Türkiye’nin hemen her yöresinde yetiştirilebilir.
Toplanması-Saklanması : Yaprak, çiçek ve sürgünleri toplanarak 35 derecenin altında kurutulur. Kuruturken çok dikkat edilmeli, havalı ve güneşli bir yerde kurutulmalıdır.
 Bilinen Bileşimi : Çiçekli ve yapraklı dallarında kumarin, melilotik ve kumarik asitler ile uçucu bir yağ vardır.
Faydaları
Hafif kabız vericidir.
Romatizma ağrılarını dindirir.
Vücuda rahatlık verir.
Kullanım Şekli - Çay : İki kahve kaşığı kurutulmuş ince kıyılmış Kokulu yonca otundan demliğe konur ve üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edilir. 5-10 dk bekledikten sonra süzülerek içilir
UYARI : Verilen tarife uyulmalıdır.
               Saklanması veya kurutulması sırasında küflenmiş olan bitki kullanılmamalıdır. Yoksa zehirlenmelere neden olabilir.
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Bilgi Arşivi

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top