Botanik Bilgi : Boyu 50-60 m. kadar yüksekliğinde, uzun ömürlü bir bitkidir. Çok güzel kokulu bir ağaçtır. Kozalakları vardır, bunlar ilk yıl kapalı ikinci yıl açılırlar.
Bilinen Bileşimi : Çam sakızında reçine asidi, kolafan, Çam katranında; fenol türevleri, reçine asidi, Çam yaprağı esansında; silvestren, kadien, terpineal, pinen, bornil asetat, Kabuğunda; tanen, çam fıstığında sabit yağ, protein, selüloz.
FaydalarıKabukları sirke ile kaynatılıp gargara yapıldığında diş ağrılarını keser.
75 gr. çam filizi akşamdan 1 litre suya konulur. Sbahleyin kaynatılıp, 10 dakika demlendirilip balla tatlandırılarak günde 2 kahve fincanı içilirse Astım, Boğmaca, nezle hastalıkları şifa bulur.
Solunum ve idrar yolları mikrobik hastalıklarında çam sakızı veya çam terebementi esansı günde 1 -2 gr. içilir.
Çam reçinesi haricen kullanılır.
Çamlık yerler çiçek hastalığı ve vereme tutulmuş hastalara çok iyi gelir.
UYARI : Böbrek hastaları kullanmamalıdır.
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder