Keten Tohumu

31 Ekim 2011 Pazartesi


Diğer İsimleri : Bezr-ül-ketaen, Graine de lin, Semen lini
Botanik Bilgi : Bir yıllık bir bitki olup kökleri ince kazık köklüdür. Boyu 50 - 100 cm arasındadır. Yaprakları gövdeye oturmuş mızrak şeklinde gövdeye dizilmiştir.Çiçekleri semsiye gibi olup açık mavi, mavi, beyaz ve pembe renktedirler. Tohumlar ise 1 mm kalınlıkta, 2 - 3 mm genişlik ve 4 - 6 mm uzunlukta yumurtamsı bir biçimde sarimsi kırmızı ve kahve renklidirler.
Yetiştirildiği Yerler : Ketenin asıl vatanının Türkiye, Suriye, Irak ve Mısır gibi Ortadoğu ülkeleridir. Günümüzde kültür bitkisi olarak yetiştirilmesinden dolayı Avrupa, Asya, Amerika’nın Kuzey ve Güneyinde yetiştirilmektedir
Bilinen Bileşimi : Terkibinde sabit yağ, müsilaj, protein, siyanogenetik bir glikozit olan linamarin vardır. Ketenyağı (Beziryagı, Oleum lini)nda, asidler vardır.
Nerelerde Kullanılır : Bitkinin tohumlarından elde edilen ve boyacılık, muşamba yapımı, kimi zaman da besin endüstrilerinde sıkça kullanılan bu yağa bezir ya da beziryağı denilir.Beziryağı bitkisel yağlar içinde en kaliteli ve en yüksek oranda aktif yağlardır.Keten tohumu yağı omega - 3 yağ asidi içerir. Bitkinin tohumları ezilip yağı alındıktan sonra kalan küspesi değerli bir hayvan yemi olur. Ketenin gövdesinden elde edilen lifler de, makbul sayılan keten ipliği yapılmak üzere dokumacılıkta kullanılır.
Toplanması-Saklanması : Tohumlar iyice olgunlaştıktan sonra, çiçek kapsülleri iyice kahverengileşince, genellik eylül sonunda toplanır. Tohumlar makine ile iyice harmanlandıktan sonra çok iyi şekilde kurutulur.
Keten Tohumunun Faydaları
Keten tohumunun pekliği giderici etkisi vardır. Bağırsaklardaki çürümeyi, sancı ve iltihaplanmayı engeller.  Hemoroite de iyi gelir.(Sebebi ise şişerek bağırsakları doldurmasından kaynaklanmaktadır.)
Kan damarları için faydalıdır. Cildi kurumaktan korur. ( omega - 3 yağ asidi içeriğinden dolayı)Tohum
Erkeklerde cinsel gücü arttırır.
Kolestrol düzeyini düşürme de yararlıdır.
Eklemlerdeki sorunların giderilmesinde yardımcı olur.
Göğüs ve kolon kanserlerine yakalanma riskini azaltır.
Sağlıklı cilt oluşumuna katkı sağlar.
Kan basıncını ayarlamada yararlıdır.
Kandaki şekeri düşürür.
Kullanım Şekli : Bitkinin tohumundan 2-3 tatlı kaşığı alınıp üzerine bir bardak kaynar su dökülür. 10-15 dakika demlendirilerek hazırlanan çaydan, günde iki kez sabah ve akşamları birer bardak içilir.
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Bilgi Arşivi

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top