Medula Eczane Sistemi ve Medula Eczane Giriş Adresi

26 Kasım 2012 Pazartesi


Medula Eczane sistemi eczacılara yönelik olarak hazırlanmış bir reçete giriş sistemidir. Sisteme Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen kullanıcı adı ve şifreyle girilebilmektedir. Medula Eczane hesabınıza eriştikten sonra karşınıza çıkan ekranda birtakım duyurular yer almaktadır. Ekranın sol tarafında ise sırasıyla;
  1. Reçete
  2. Fatura
  3. Hak Sahibi
  4. Mesaj
  5. Kullanıcı İşlemleri
menüleri çıkmaktadır.
Reçete menüsü altında sırasıyla;
  1. Reçete Giriş
  2. Reçete Listesi
  3. Reçete Listesi (Günlük)
  4. Reçete Sorgu
  5. İade Reçete
  6. İlaç Bilgisi
  7. Silinmiş Karekod
  8. Manuel Reçete Giriş
  9. Manel Reçete Liste
bağlantıları bulunur.
Fatura menüsü altında sırasıyla;
  1. Fatura Sonlandırma
  2. Eski Fatura Sorgu
  3. İade Kesinti Sorgu
bağlantıları bulunur.
Hak Sahibi menüsü altında sırasıyla;
  1. İlaç Sorgu
  2. Rapor Sorgu/Giriş
  3. Muayene Sorgu
  4. Müstehaklık Sorgu
  5. TBMM Provizyon
bağlantıları bulunur.
Mesaj  menüsü altında Mesaj Görüntüleme bağlantısı bulunur.
Kullanıcı İşlemleri menüsü altında sırasıyla;
  1. İstatistik Bilgisi
  2. Şifre Değiştir
  3. Bilgi Güncelleme
  4. Çıkış Yap
bağlantıları bulunur.

Medula Eczane Giriş

Medula Eczane hesabınıza Medula Eczane Giriş linkine tıklayarak veya aşağıdaki resme tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Sistemi kullanarak aylık ciro bilgilerinizi de görebilirsiniz. Örneğin Ocak ayı için  SGK bazında ne kadar alacağınız olduğunu görmek için “Reçete Listele” linkine tıklayın. Çıkan ekranda reçete grubunuzu seçin ve sonra da raporlamak istediğiniz ayı seçin. Sayfanın altında yer alan “Yazdır” butonuna tıklayın. Sistem size bir  pdf dosyası üretecektir. Üretilen pdf dosyasını açın. En son sayfada kurum tarafından size ödenecek tutarı görebilirsiniz. SGK bazında toplam cironuzu hesaplamak için diğer reçete grupları için de aynı işlemi tekrarlayıp pdf bazında toplam ödenecek tutarları eklemeniz gerekmektedir.
Fatura sonlandırma işlemi her ayın 15′ine kadar yapılmalıdır. Sonlandırma işlemi öncesinde     reçeteler listelenmelidir. Sistemde her ay için yalnızca 1 kez sonlandırma yapılabildiği için bütün reçeteler eksiksiz olarak sıraya diziliş olmalıdır. Sonlandırma yapılmış ise reçete düzeltme ve silme işlemi yapılamamaktadır. A ve B grubu reçete grupları için fatura sonlandırma ayrı ayrı yapılmaktadır. Sonlandırılması yapılmış olan bir grubun geri dönüşü sistemden mümkün olmamaktadır. Düzeltme ve geri alam işlemi için SGK’ya başvurmak gerekir. Her ayın 15′ine kadar kuruma teslim edilemeyen faturalar bir sonraki aya devreder.

Eczane İlaç Satış Onay Bildirimi

Sistemin amacı, medula eczane provizyon sisteminde tekil reçete kayıt numarasıyla kayıtlı olan karekodlu ilaçların İTS (İlaç Takip Sistemi) web servisi ile bağlantı kurularak satış onay bildiriminin yapılması ve eş zamanlı olarak bu ilaçların karekod bilgilerinin SGK medula eczane provizyon sistemine kayıt edilmesidir.

Web Servisleri Hakkında Genel Bilgiler

Günümüz dünyasında farklı kurumlar birbirlerinden gerek donanım, gerekse işletim sistemi bazında farklılıklar arz eden sistemler kullanmaktadırlar. Kurumların var olan sistemlerini kullanarak diğer kurumlardan hizmet alması ihtiyacını karşılamak amacıyla XML Web Servisleri kavram olarak ortaya atılmış, farklı üreticilerden gördüğü destek ile teknoloji halini almıştır.
XML Web Servisleri farklı donanım ve işletim sistemlerinin standart veri yapıları kullanarak birbirleriyle haberleşmelerini sağlayan web uygulaması türüdür.
XML, veriyi her sistem tarafından anlaşılabilecek standart bir yapıda tanımlayan dildir. Nasıl ki HTML (Hypertext Markup Language) görselliği tanımlayan bir dil ise XML benzer kurallar çerçevesinde veriyi ve verinin yapısını tanımlayan bir dil olarak geliştirilmiştir. Günümüzde hemen her üreticinin XML yapısında olan verinin işlenmesine olanak sağlayan hazır araçları bulunmaktadır.
XML Web Servislerinin bir diğer özelliği var olan web alt yapısını kullanmalarıdır. Böyle bir yapılanmaya gidilmesinin temel sebebi şu ana kadar kullanılan protokollerin bu amaçla değiştirilmemesi olarak gösterilebilir. Ayrıca web siteleri için alınan güvenlik önlemleri bu sayede Web Servisleri için de alınmış olmakta, fazladan bir güvenlik mekanizması ihtiyacı doğmamaktadır.
XML Web Servislerinin kullanımı web sayfalarının kullanımına oldukça benzemektedir. İstemci standart URL (Unified Resource Locator) adresi ile Web Servis sayfasına istekte bulunur ve varsa gerekli parametreleri bu istekte kullanır. Web Servisi gerekli işlemleri yapar ve XML yapısında olan veriyi istemciye iletir. Veriyi alan istemci çözme (Decode) işlemini yaptıktan sonra bilgiyi işlemeye başlayabilir.

Eczane İlaç Satış Onay Bildirimi Web Servisi

İlaç Satış Onay Bildirimi Web servisini kendi uygulamalarınız içerisinden kullanabilmeniz için WSDL kullanılması gerekmektedir.

Karekodlu Reçete İşlem Adımları

1. Aşama

a-Reçete Giriş

Reçete bilgileri Medula Eczane-Reçete Provizyon Sistemi uygulamasının reçete giriş ekranı üzerinden kaydedilir. Reçete girişi sırasında en az bir tane karekodlu ilaç okutulur ise “Karekodlu Reçete” alanı sistem tarafından otomatik olarak işaretlenir.
Önemli Not: 2010/11 sayılı genelgenin 2.4 nolu maddesinde açıklandığı üzere “Yönetmeliğe uygun olarak ambalajlanan ve dış ambalajında karekod bulunduğu için fiyat kupürü üzerinde “karekodlu”, “karekodludur” gibi ibarelerle fiyat kupürü iptal edilmiş ürünler, İTS’ye firmalar tarafından kaydedilmeyip, bu ürünler 01/04/2010 tarihine kadar fiyat kupürü, karekod ve barkodları kesilip reçeteye eklenerek Kuruma fatura edilecektir.”
Bu şekilde ambalajlanmış ilaçların karekod bilgileri okutulmayacak, barkod bilgisi (manuel girilerek ya da “Ara” butonu tıklanarak gelen ekranda ilaç adından sorgulanıp seçilerek) reçeteye kaydedilecektir.

b-Reçete SUT Uygunluk Kontrolü

Eczane tarafından girilmiş olan reçetenin öncelikle sağlık hizmetinden yararlanan kişi için müstahaklık kontrolü yapılır. Ardından girilen ilaçların hastaya verilip verilemeyeceği ile ilgili SUT kontrolleri yapılır. Tüm kontrollerden başarılı bir şekilde geçilir ise reçete kaydedilir ve eczaneye bir reçete kayıt numarası ve fiyat bilgisi döndürülür. “İTS Karekod İşlemleri” butonuna basılarak bir sonraki aşamaya geçilir.

2. Aşama

Karekod Bilgisi Kontrolü(Satış Bildirimi)

“Reçete Giriş” aşamasında henüz karekod bilgisi okutulmamış karekodlu ilaçların karekod bilgileri ekran üzerinden okutulur. Medula Eczane-Reçete Provizyon Sistemi uygulaması bu karekodlu ilaç bilgilerini İEGM web servislerini kullanarak İEGM’ye bildirir. Web servisinden dönen olumlu ya da olumsuz sonucu reçete giriş ekranında gösterir.

3. Aşama

Satış Onay Bildirimi

Eczane daha önceden kaydetmiş ve İEGM’ye satış bildirimi yapmış olduğu reçeteyi Medula Eczane-Reçete Provizyon Sistemi uygulaması üzerinden “Karekod Sonlandır” butonuna basarak İEGM‘ye satış onayının yapılmış olduğunu bildirir.
İEGM istenen reçete kayıt numarasına ait kendisinde kayıtlı ilaçların karekodlarını geri iadesini engellemek için kendi sisteminde kilitleme yapar ve bu karekod bilgilerini cevap olarak SGK’ya döndürür.
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Bilgi Arşivi

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top