Soba zehirlenmesi nasıl olur

10 Ocak 2013 Perşembe


Uzmanlar, kış öncesi kömür sobasından kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.



Havaların soğuması ile birlikte sobalardan sızan gazın ölümlere sebep olduğunu ifade eden uzmanlar, soba yakılırken dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı. Uzmanlara göre, sobanın kurulmasında dikkat edilmesi gereken hususlardan biri boruların kısa tutulması. Hava çekişini zayıflatmamak için boru baca içine fazla sokulmamalı. İyi yanma için baca temiz olmalı ve çıkan gazların dağılabilmesi için en yakın binadan 6 metre uzaklıkta yer almalı.

Yılda en az bir kere temizlenmesi gereken bacalarda, zehirli gazların oda içine gitmesini önlemek için rüzgara göre yön değiştiren kapak kullanılmasında yarar var. Borularda en az iki dirsek olmalı, üzerlerinde de çatlak bulunmamalı. Verimli yanma için sobaların günlük temizlenmesi, yatarken yanmakta olan kömüre ilave konulmaması önemli.

Kömürün tam yanmasını sağlamak açısından kullanılan kömüre uygun soba seçilmeli. Özellikle uçucu madde içeriği az ithal kömürler alttan yakılmalı. Yerli kömürler ise üstten tutuşturulmalıdır. Sobalardan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenmemek için kaliteli kömür kullanımına, baca temizliğine, gece yanan soba üzerine kömür atmamaya ve lodoslu havalarda soba yakmamaya dikkat edilmeli.

KALİTELİ KÖMÜR KULLANIN

Vatandaşların kömür alırken de dikkat etmesi gerekiyor. Kömür satın alırken kül ve kükürt oranına, nem miktarına ve kalorisine dikkat edilmeli. Nemi yüksek, kalorisi düşük kömürler verimsiz olduğu için tercih edilmemeli. Çünkü kömürdeki nem miktarı artıkça yanma sonucu açığa çıkan ısı miktarı azalır. Satın alınan kömürün nemine mutlaka dikkat edilmeli. Kül ve nem oranı yüksek iki ton kalitesiz kömür yerine, kalorisi yüksek bir ton kömürle ısınmak mümkün. Kalori değeri yerli kömür için en az 4 bin kilokalori, ithal kömürde ise 6 bin kilokalori olmalı.

İHA
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top