Babası: İkinci Sultan Murad
Annesi: Huma Hatun
Doğumu: 29 Mart 1432
Vefatı: 3 Mayıs 1481
Saltanatı: 1451 – 1481 (30) sene
Harita: Fatih Sultan Mehmet Han'ın ölümünde Osmanlı sınırları
İSTANBUL'UN FETHİ
5. yüzyılın ortalarında Osmanlı İmparatorluğu, Anadolu olarak bilinen bugünkü Türkiye topraklarından, Balkanların derinliklerine kadar yayılmışlardı. Kritik bir yer hariç "İstanbul". Asya'ya giden tüm yollara hakim olan ve Batı Avrupa'nın en uzak köşelerine uzanan hakimiyet alanlarının tam ortasında tüm azametiyle duran İstanbul Osmanlı Sultanlarını kızdırıyordu. Tüm Dünya'daki en güçlü, en zengin ve en çekici şehir olan başkent İstanbul, ölmekte olan ama henüz tükenmemiş Bizans'ın (Doğu Roma İmparatorluğu) elindeydi. Osmanlılar için, İstanbul'un stratejik ve ekonomik olarak büyük önemi vardı. Sembolik değeri ise hepsinden önemliydi. Bu şehir Doğu topraklarında, Hristiyanlığın temsiliydi.
İstanbul'un Müslümanlar tarafından yönetileceği Hz. Muhammed tarafından müjdelenmişti. Osman'dan başlayarak her Osmanlı yöneticisi bu şehri ele geçirmek istedi ama o devamlı sağlam bir şekilde Hristiyanların elindeydi. Sonra, fetih tutkusu inkar edilemeyecek bir Sultan başa geçti Sultan ikinci Mehmed. Tarih onu İstanbul'un fethiyle onurlandırdı; bu da ona Fatih Sultan Mehmet ünvanını kazandırdı. Saltanatı başladığında yalnızca 12 yaşındaydı ama zaten Osmanlı politikasında deneyimli bir kişiydi. Güç karşısında tehdit olan her şeyi yok etmek için üvey kardeşini boğdurtmalıydı. İmparatorluk ve İslamın sağlıklı bir şekilde yayılması ve ona hanedanlık tarafından önderlik edilmesi, daima her şeyden önemliydi, aileden bile. İmparatorluğun bölünmesini engellemek için, ki bu daha önceki Türk devletlerinde ve İslam dünyasında vuku bulmuştur, genç bir adam babasının ölümünden sonra sultan olduğu zaman diğer bütün kardeşleri yok etmek zorundadır. Bu, imparatorluğun parçalanmasını engellemiştir. Acımasızca olabilir, ama Hanedanın ve İslamın devamı için bu gerekliydi ve işe yaramıştı; Fatih Sultan Mehmed Han'dan sonra Osmanlı topraklarında taht kavgasının kardeşler arasında engellenmesi İmparatorluğun devamının sağlanması için kardeş katli vacip kılınmıştı.
Âlim, şâir ve sanatkârları toplar ve onlarla sohbetten çok hoşlanırdı. İlginç ve bilinmedik konular hakkında makaleler yazdırır ve bunları incelerdi. Hocalığını da yapmış olan Akşemseddin, Fatih Sultan Mehmed'in en çok deger verdigi âlimlerden biridir. Fatih Sultan Mehmed, okumayı çok severdi. Farsça ve Arapça'ya çevrilmiş olan felsefî eserler okurdu. 1466 yılında Batlamyos Haritasını yeniden tercüme ettirip, haritadakı adları Arap harfleriyle yazdırdı.
Bilimsel sorunlarda, hangi din ve mezhebe mensup olursa olsun bilginleri korur onlara eserler yazdırırdı. Bilime büyük önem veren Fatih Sultan Mehmed, yabancı ülkelerdeki büyük bilginleri İstanbul'a getirtti. Nitekim Astronomi bilgini Ali Kusçu, kendi döneminde İstanbul'a geldi. Ünlü ressam Bellini'yi de İstanbul'a davet ederek kendi resmini yaptırdı.
Fatih Sultan Mehmed, 1481 yılına kadar hükümdarlık yaptı ve bizzat yirmi beş sefere katıldı. Azim ve irade sahibiydi. Temkinli ve verdigi kararları kesinlikle uygulayan bir kişiliği vardı. Gayet soğukkanlı ve cesurdu. Eşsiz bir kumandan ve idareci idi. Yapacağı işler hususunda, en yakınlarına bile hiç birşey sızdırmazdı. Devlet yönetiminde oldukça sertti. Savaşlarda çok cesur olur, bozgunu önlemek için ileri atılarak askerleri savaşa teşvik ederdi.
20 yaşında Osmanlı Padişahı olan Sultan İkinci Mehmed, İstanbul'u fethedip 1100 yıllık Doğu Roma İmparatorlugu'nu ortadan kaldırarak Fatih ünvanını aldı. Hz. Muhammed'in hadisi şerifinde müjdelediği İstanbul'un fethini gerçekleştiren büyük komutan olmayı da başaran Fatih Sultan Mehmed, yüksek yeteneği ve dehasıyla dost ve düşmanlarına gücünü kabul ettirmiş bir Türk hükümdarıydı. Ortaçag'ı kapatıp, yeniçag'ı açan Cihan hükümdarı Fatih Sultan Mehmed.
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder