31 Ekim 2011 Pazartesi

Şifalı Bitkiler : K

0 yorum | Devamını Oku...
Şifalı bitkiler sağlığımız için doğanın bize lütfettiği sonsuz şifa kaynağıdır. Bu şifa kaynağından yararlanırken dikkat etmemiz gereken bazı kurallarda mevcuttur. Bir yandan şifa verirken yanlış kullanımlarla sakıncalı durumlara yol açabilir. Bu yüzden sitemizdeki bilgiler sadece bilgi amaçlıdır. Oluşabilecek sağlık sorunlarında sitemiz sorumlu tutulamaz.

Şuan Şifalı Bitkiler Kategorisinin 'K' Harfi ile başlayan bölümündesiniz.



Kuzu Kulağı

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Ebemekşisi, Ekşilik, Ekşimik, Turşuotu, Rumex Acetosa
Botanik Bilgi : Karabuğdaygiller familyasındandır. Çokyılık otsu bitkilerdir. 60 cm’ye kadar boylanabilir. Gövdesi kabarık çizgili, sulu ve kırmızımsı renklidir. Ok biçimli, iri ve kabarık yaprakları tüysüz olur. Yaz aylarında açan başak halindeki pembemsi renkli, sık dizilişli çiçekleri koparıldıkça bitki yapraklar verir. Çiçeklerinden, parlak koyu kahverengi minik tohumlan olgunlaşır. Kuzukulağı türleri, döktüğü tohumlanyla çoğalırken, istenirse köklerinin bölünmesiyle de çoğaltılabilir.
Yetiştirildiği Yerler : Anadolu’da kalkerli topraklar dışında gölgelik ve nemli yerlerde yaygın olarak yetişir.
Bilinen Bileşimi : Kuzukulağı türlerinin tadı ekşi olan yapraklan A, B ve C vitaminleriyle potasyum yönünden zengindir. Körpe yapraklan çiğ olarak salatalarda ya da ıspanak gibi pişirilip sebze olarak yenir.
Faydaları
Yaprağının Faydaları
Yaprakları, böbrekleri çalıştırır, idrar söktürücüdür.
C vitamini yönünden zengin olduğu için iskorbit hastalığının iyileştirilmesinde yararlıdır.
Bedeni güçlendirici toniktir.
Hafif müshil etkisi vardır.
Kullanım Şekli : Taze yaprakları salata veya yemeklerin yanında çiğ olarak yenilir.
Kökünün Faydaları
Antrakinon türevleri içerdiğinden müshil etkisi vardır.
Safra söktürücüdür.
Kullanım Şekli : 1 litre sıcak suya 30-50 gr. kadar temizlenip parçalanmış bitki kökü konulup 15-20 dakika kadar ağır ağır kaynatılır. Elde edilen çay, günde iki-üç kez birer bardak içilir.
UYARI : Romatizması, böbrek ve gut hastalığı olanlar kuzukulağı yememelidir.

Kuşburnu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : İtburnu, Gül burnu, Gül elması, Yaban gülü , Köpek gülü, Rosengewâchse, Rosaceae
Botanik Bilgi : Gülgiller familyasındandır.Boyu 3 - 4 m ye kadar uzayabilir.Bitki yol kenarları, meralar, çimenlikler, orman kenarları ve tepeliklerde yabani olarak yetişir. Çalı görünümlüdür, genellikle çok sayıdaki gövde demet şeklinde yerden çıkar, yükselir ve çevresine sarkar. Üzeri sarımsı veya esmer dikenlerle bezenmiştir. Yaprakları tekli 5-7 kanattan meydana gelir ve 2-3 çifti karşılıklı ve de sonda bir tek bulunur. Kanat yaprakları oval şekilde, kenarları dişli, ve kısa saplıdır. Çiçekleri kalp şeklinde beyazımsı pembe veya pembe renktedir.  Meyveleri koyu kırmızı renkte oval veya yumurta şeklinde, etli bir kabuğu ve içinde tüylü sert sarımtırak beyaz tohumlar bulunur.
Yetiştirildiği Yerler : Asıl vatanının Türkiye olduğu ve buradan dünyanın bütün yörelerine zaman içinde yayıldığı tahmin edilmektedir. Günümüzde Batı Avrupa’dan Doğu Türkistan’a kadar çok geniş bir alana ve Kuzey Amerika’ya kadar yayılmıştır. Türkiye’nin Karadeniz, Marmara ve Doğu Anadolu bölgesinde daha çok, Ege ve İç Anadolu bölgesinde ise seyrek olarak yetişir. Toplanması-Saklanması :  Eylül ve Ekim aylarında toplanan meyveleri, güneşli, kuru ve havadar yerlerde iyice yıkandıktan sonra kurutulur. Suni olarak önce 30 dk 75-80°de ve bunu takriben dışarıda güneşli havada kurutulur.Bilinen Bileşimi :Kuşburnu, özellikle C vitamini ile tanen, pektin, karoten, meyve asitleri ve yağ yönünden zengindir.
Kullanıldığı Yerler : Bu meyveler, Anadolu’da taze ya da kurutulmuş olarak yenir. Ayrıca kompostosu, reçeli, şerbeti, ezmesi ya da pekmezi yapılarak tüketilir. Çay gibi demlendirilip içilir.
Faydaları
Bulaşıcı hastalıklara ve soğuk algınlığına karşı, bedenin savunma sistemlerini güçlendiriyor.
Bedendeki güçsüzlük ve bitkinlik durumlarına karşı en iyi doğal ilaçtır.
Müshil etkisi vardır.
Tonik ve besleyicidir:
Sigara ve alkolün zararlı etkilerine karşı koruyor.
Hafif bir doku ve damar büzücüdür.
Diyare durumunda ishali kesici etki yapar.
Safra kesesi, böbrek ve mesane sorunlarında bedeni destekler.
Kullanım Şekli :  2,5 tatlı kaşığı dolusu kuşburnu, ortalarından kesilip bir bardak suya konularak, su kaynama noktasına kadar ısıtılır. Sonra ateş kısılarak 10-15 dakika daha ısıtma sürdürülür. İnsanı rahatsız eden tüylü çekirdeklerinin ayrılması için bunlar süzülür.

Kurt Ayağı - Kurt Pençesi

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Kipriotu, Göbektozu, Yeryoğsunu, Lycopodium clavatum, Lycopode
Botanik Bilgi : Kibritotunun en çok görülen şeklidir. Boyu bir metre kadardır. Her zaman yeşil olan bitki ormanlarda yerde bir-iki metre kadar uzanarak zarif ve ince kökleri ile kendisini belli eder. Yedi ile on santim uzunluğunda yumuşak görünüşlü dallar çıkarır. Dört yaşına geldiğinde, sarımsı renkte mısıra benzeyen çiçek verir. Çiçeğin tozuna kurtpençesi unu denir ve deri tozu olarak kullanılır.600 metreden yüksek olan orman ve yamaçlarda yetişir.
Yetiştirildiği Yerler : Avrupa ve Asya’nın ılıman ve soğuk bölgelerinde, genellikle nemli ormanlarda, sulak meralar veya bataklıklarda yabani olarak yetişir. Türkiye’nin Marmara ve Karadeniz bölgesinin nemli, sulak veya bataklık yörelerinde yetişir.
Toplanması-Saklanması : Temmuz ve Ağustos aylarında sporlarından göbek tozu yapmak için başaklar, olgunluktan biraz önce toplanır.Kurutulmus halde kuru ve nemsiz yerlerde saklanır.
Faydaları
Böbrek kumu, idrar kesesi kramplarına iyi gelir.
Karaciğer sirozunda çok yararlıdır.
Kramplı yerlere sarıldığında çok çabuk kramplar çözülür.
Uzun müddet yatan hastalarda yatmadan dolayı oluşan yaralara serpildiğinde iyileştirir.
Karaciğer iltihaplanması ve karaciğer dokusundaki sislikler için faydalıdır.
İdrar tutukluğunda dıştan bitkiyi sarmak iyi neticeler verir.
Gut ve romatizma hastalarında iyi gelir.
Kronik hemoroidlerde ve kabızlık çekenlerde faydalıdır.
Kullanım Şekli :
Çay : 1 çay kasığı bitki 200 ml sıcak suda 3 - 4 dakika demlenir. Aç karnına sabah 1 fincan içilir.
Spor : Tohumların içinde rizinus denen bir yağ vardır. Süt tozunda 1/10 oranında ezilerek günde 3 defa, 1 çay kaşığının üçte biri kadar alınır.
Yastık : Bir yastık içine 100 - 300 gr konarak ağrıyan veya kramp giren bölgeye bölgeye bastırılarak bütün gece tutulur.
UYARI  : Bitki kısmında sinir sistemini etkileyen alkoloidler olup doktor kontrolü olmadan çayı kullanılmaz. 1 hafta kullanımdan sonra 2 - 3 gün ara verilmelidir.

Kuduz otu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Kılır hıltan, Dişotu, Deliotu, Dövenotu, Sıtmaotu, Plumbago, Cynachum vincetoxicum
Botanik Bilgi : Dişotugiller familyasından; koyu yeşil renkli, çok yıllık otsu bir bitkidir. Boyu 30-120 santimetre arasındadır. Yaprakları sert ve dalgalıdır. Çakıllı, çorak arazide yetişir. Çiçekleri salkım şeklindedir. Zehirlidir.
Faydaları
Ödem hastalığında faydalıdır. Mesane taşlarının düşürülmesine yardım eder. Spazm ve ağrıları giderir.

Kudret Narı

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Papara, Acayip elma, Momordica charantina, Balsam apple, Momordica
Botanik Bilgi : Kabakgiller familyasından; tırmanıcı, ince gövdeli, bir yıllık bir bitkidir. Yaprakları saplı ve el gibi parçalıdır. Meyvesi olgunlaşınca, birbirinden ayrılır.Meyveleri 8-15 cm uzunluğunda, 4-10 cm eninde üzeri çıkıntılı ve uclara doğru sivricedir. Önce yeşil olan meyve, sonra olğunlaştıkca yavaş yavaş sarı ve nihayet altın sarısına dönüşür ve içinde 20-30 adet koyu kırmızı renkte fasulyeye benzer tohumları vardır. Ev ilaçlarında, zeytinyağı ile karıştırılarak kullanılır.
Yetiştirildiği Yerler : Vatanının doğu Hindistan olduğu tahmin edilen kudretnarı Afrika ve Asyanın tropik bölgeleri ile Türkiye ve İtalya gibi Akdeniz ülkelerindede yetiştirilmektedir. Türkiyenin genelikle Yalova ve Bursa civarında yetiştirilmektedir.
Toplanması-Saklanması : Sonbaharda toplanan meyveleri taze olarak yendiği gibi tohumlarından kudretnarıyağı veya macunu yapılabilir.

Faydaları
 

Kolit - Ülser - 12 parmak - Gastrit, Asit fazlası gibi mide-barsak sistemine bağlı tüm hastalıkları kalıcı ve kesin tedavi eder,Karaciğeri destekler,Egzama ve sedefe fayda verir,Yara ve iltihapları giderir,Barsak tembelliğini giderir,                                                   Olgun MeyveHücre yeniler,

Rahim yaralarına fayda verir,
Yanık ve yaralara lapası vurulur.
Aynı zamanda yüksek oranda E vitamini ve kaliteli protein içerir.
Kullanım Şekli :
1.)Taze meyve için : Kudret narı, olgunları balla karıştırılarak tüketilebiliyor. Olgunlaşarak kavuniçi rengi alan meyve, tabakta eziliyor, bir miktar balla karıştırılıp, sabahları aç karnına 1 çorba kaşığı yeniliyor. Üzerine hiçbir şey kullanılmıyor.
2.)Tazesinin olmadığı zaman :
Önce çekirdekleri temizlenen kudret narı, küçük küçük doğrandıktan sonra bir kiloluk bala karıştırılıyor. Ağzı kapalı şekilde bir ay kadar bekletilen karışım, hafif sulanabilir. Bozuldu sanmayın.’ Şeker hastalarının bu karışımı almalarının sakıncalı olabileceğini, bu nedenle zeytinyağı ile kullanımın daha uygundur : ‘Zeytinyağı, meyvenin içindeki etmenleri daha kolay emiyor. 

Halis zeytinyağı içinde 6 ay bekletilen kudret narı ise her sabah bir çorba kaşığı tabağa konularak, 1 çorba kaşığı süzme balla karıştırılarak aç karna yeniliyor.Olgun meyveler bir kavanozun içerisine zeytinyağı ile konuyor. Ağzı kapatılan kavanoz bir ay bekletiliyor. Daha sonra aç karnına yemeklerden önce alınması öneriliyor. Hastanın rahatsızlığının şiddetine göre günde üç öğünden önce aç karnına bir kaşık alınabilir.                                                                  
 
Hariçten Kullanımlar İçin
Yanıklar, kesikler ve yaralar için kullanılıyor.
Kadınların vajina yaraları için de kullandığı zeytinyağında bekletilmiş kudret narı, açık yaralar için ise en çabuk iyileştirici olarak biliniyor.”
Egzama, yara gibi cilt hastalıklarında da iyileştirici özelliğe sahip.

Kudret Helvası

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Manne en larmes, Manna
Botanik Bilgi : Bir çeşit dişbudak olan Fraxinus omus ağacının torba şeklinde ve içi sıvı dolu yerine yapılan kesiklerden çıkan bir sıvıdır. Terkibinde Mannit şekeri vardır. Yuvarlak, yassı, billuri, kuru parçalardır. Rengi soluk sarımsı ve içi beyazdır. Kokusu bala benzer. Lezzeti şekerlidir. Suda kolay erir.
Faydaları
Kolay kullanılır, hoş bir müshildir.

Keraviye

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Keraviya, Karamankimyonu, Frenk kimyonu, Carum carvi, Caraway, Carvi
Botanik Bilgi : Maydanozgiller familyasındandır. 100 cm’ye kadar boylanabilen ikiyıllık otsu bitkidir. Gövdesi ince parçalı, yaprakları açık yeşil renkli tüylü, çiçekleri şemsiye biçiminde kümeler oluşturarak açan sarımsı beyaz renklidir. Kazık kökü; dallara ayrılan yapıdadır. Yumuşak toprakları seven frenk kimyonu bitkisi, döktüğü bu tohumlarla çoğalır.
Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Avrupa ile Batı Asya’dır. Ülkemizde Doğu Anadolu bölgesinde yetişir.
Bilinen Bileşimi : Karvon ve limonen adlı maddelerden oluşan ve % 6′ya varan orandaki uçucu yağ ile sabit yağ, reçine ve taneni içerir.
Toplanması-Saklanması : Bitkinin çiçek şemsiyeleri yaz ortasında toplanır. Güneşte kurutularak olgunlaştırılıp, başağı tutularak silkelenip tohumların dökülmesi sağlanır.
Faydaları
İdrar söktürücüdür.
Diyareyi (ishal) keser
Sindirimi kolaylaştırır. Özellikle çocuklarda gaz söktürücü ve karın ağrılarını iyileştirici etkisi vardır.
Bebek emziren annelerde süt gelişini artırır.
Kadınlarda aybaşı sancılarını hafifletir.
Frenk kimyonu boğaz ağrılarında iyileştirici rol oynar. (Hazırlanan çay ile gargara yapılır.)
Nefesin kokusunu da temizler. (Kuru frenk kimyonu tohumları ağızda çiğnenir. )
Kullanım Şekli : Çay- Bitkinin tohumları 1 tatlı kaşığı alınıp ezilir. Bunların üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Bu şekilde elde edilençaydan günde üç kez birer bardak içilir.

Kartopu Ağacı

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Dağdığan ağ, geleboru, gilabada, gildar, giligili,girabolu, girebolu, gilaboru, gilaburu, Viburnum opulus, Caprifoliacea

Botanik Bilgi : Gilaboru orman kenarları ve ormanların seyrek olduğu bölgelerde, daha çok su kenarlarında ve nemli yerlerde yetişir. Gilaboru bazen bir çalı görünümünde, bazen de boyu 4 metreye kadar ulaşan küçük bir ağaçtır.
Yaprakaları karşılıklı, bir sonraki ile çapraz, kenarları kertikli, bazen 3 ve bazen 5 lopludur. İlkbaharda yeşil olan yaprakları sonbahara doğru açık kırmızımsı bir renk alır. Çiçekleri şemsiye gibi topluca bir arada ve çiçek demetinin etrafını çevreleyen bir sıra steril (kısır) ve içerideki diğer çiçekler ise fertildir (döllenebilir).
Meyveleri önce yeşilimsi ve sonra olgunlaşınca kankırmızısı bir renk alır ve çapı 0,8-1 cm olup içerisinde sadece bir çekirdek bulunur. Meyveleri ham iken yenirse zehirlenmelere sebep olur, bu nedenle ilk kar yağdıktan sonra yenir veya satılır.
                                           
Yetiştirilmesi:Genelikle sulak yerlerde ve ırmak kenarlarında problemsiz yetişir.Türkiye’nin ise İç ve Karadeniz bölgelerinde yetişir.Hasat zamanı:Nisandan Ağustosa kadar dalların kabukları soyularak, kurutulur ve kaldırılır. Tentürü yapılacak ise taze olarak işlenir.
 
Bilinen Bileşimi : Saligenin, arbutin, aesculetin, scopoletin, amentoflavon, oleanol, ursol asidi, tanen, çeşitli asidler, bol miktarda C vitamini içermektedir.
 Faydaları

Kabuğunun Faydaları
Kramplara ve kas gerginliklerine karşı olumlu etki gösterir.
Adet görme sürecindeki ağrılı kramplar sona erer.
Vakitsiz bebek düşüm ve doğumlarını önler.
Aşırı adet kanamalarının ve menopozla ilgili aşırı kanamaların kontrol altına alınmasını sağlar.
 Kullanım Şekli : Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış dal kabuğu, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır ve 10-15 dakika kaynadıktan sonra süzülür. Günde 3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir.
Meyvesinin faydaları
Böbreklerdeki taşın oluşum sürecini tersine işleyerek, taş tamamen erir ve idrar ile birlikte kimyasal madde olarak atılır.
Böbrek tembelliğine ve bazı cins böbrek kistlerine de iyi gelmektedir
İdrar kanalını genişletme özelliği ile mesanenin bir seferde ve kolaylıkla boşalmasını sağlar.Böylece prostatın oluşmasını önler. Gece ve gündüz sık tuvalete çıkmayı azaltır.
Adet zorluğu ve düzensizliğine karşı çok etkilidir.
Yatıştırıcı, damar genişliği düzenleyici, iskelet ve kas rahatlatıcı , kalp güçlendirici etkiye sahiptir.
Tansiyon için çok etkilidir.
İdrar kanalındaki iltihaplanmaları temizler.
İdrar kanalındaki daralma ve boğumları açar, idrar zorluğu ve yanmalarına karşıda son derece etkili ve tedavi edicidir.
Kullanım Şekli : Olgunlaşan girebolu meyveleri su içerisinden alınarak bir süzgeç yada kevgir üzerinde ezilir. Meyvenin çıkan suyuna kendisi kadar içme suyu ilave edilir ve bu karışım sıkıldığından itibaren 24 saat içerisinde hasta tarafından içilir.Tadı hafif ekşi olan girebolunun mümkün olduğu kadar bu haliyle içilmesi tavsiye edilmesine rağmen hasta içmekte güçlük çekiyor ise mümkün olduğu kadar az olmak kaydıyla karışım şeker ile tatlandırılabilir.
UYARI: Hazırlanan sıvı 24 saat içinde tüketilmelidir.

Kral Otu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Peucedanum ostruthium
Botanik Bilgi : Dantela gibi güzel yeşil yapraklı bir bitkidir. Çiçekleri pembe ve beyaz renkli olup, dallarının ucuna toplanmıştır. Yaprakları ilkbahar, kökü ise sonbahar aylarında toplanıp, kurutulur.
Faydaları
Mide ve bağırsak bozukluklarını giderir, ishali keser.
Kanı temizler.
Damar sertliği ve nikriste faydalıdır.

Kenevir

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Kendir, Kentir, Kannabis, Esrarotu, Cannabis sativa, Hemp, Chanvre
Botanik Bilgi : Boyu 1-3m kadar ulaşabilen 1-2 yıllık, dikey yükselen tüylü ve yarıdan sonra çatalaşmaya başlayan bitki yabani olarak da yetişebilir. Yaprakları karşılıklı bir sonraki ile çapraz, koyu yeşil renkli uzun saplıdır. Çiçekleri ayrı ayrı bitkilerin tepesinde veya dalların tepesinde bulunur.Meyveleri (Tohumlar) 3-6mm uzunluğunda grimsi esmer, siyahımsı esmer, yeşilimsi esmer renklerde olabilir ve çok ince bir kabuğa sahiptir.
Kullanıldığı Yerler : Dal uçlarında reçine ve uçucu bir yağ vardır. Meyveleri (Fructus cannabis) yağ bakımından zengindir. Tohumlarından çıkarılan yağ sabun sanayisinde kullanılır. Gövdesinin kabuk kısmından kenevir veya kendir denilen bir lif elde edilir. Bunlardan ip, halat veya kaba dokumalar yapılır.
Yetiştiği Yerler : Vatanı Hindistan olan kenevir,  Türkiye’nin hemen her yöresinde yetişir ve yetiştirilebilir, fakat esrar yapımında kullanıldığından dolayı Kanunen yasaktır ve ekimi yapılmamaktadır.
Faydaları
Romatizma ağrılarını geçirir.

Kardeşkanı

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Ejderkanı, Kardeşkanıağacı, Ejderağacı,  Dracaena draco, Sanguis draconis
Botanik Bilgi : Ülkemizde yetişmez. Doğu Hint Adaları ‘ nda veya Orta Afrika’da yabani olarak yetişen palmiyeye benzeyen ağacın reçinesidir. Kırmızı renkte, silindir biçiminde ince çubuklar halinde ,fosilleşmiş şekilde kurumuş, taş görünümlüdür. İkinci cinsi; aynı görünümde ve Uzak Doğu’daki mercan adalarında bulunur ve denizden çıkarılır. Toplu halde bulunur ve taş parçasına benzer. Yumuşaktır ve kolay kırılır.Aktarlarda satılanı Uzak Doğu’dan getirilen mercan taşlarıdır ve Okyanustan çıkarılmaktadır.
 
          Faydaları
  •       Korku ve ruhi bozukluklara, sinirleri yatıştırmaya, nefes darlığına, astıma , kanı durdurmaya, adet kanamalarını durdurmaya,küçük çocukların uykuda sıçramasına, kabızlığa, mide gazlarına, burun kanamalarına, altını ıslatan çocuklara ve idrarını tutamayanlara kullanılır.
     
Kullanım Şekli :  Az miktarda dövülerek toz halinde yutulur veya bala karıştırılarak yenir.

Koruk

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Sour grape, Raisin vert
Botanik Bilgi : Henüz olgunlaşmamış, ekşi, ham üzümdür. Şerbeti yapılır.
Faydaları
İştah açar. Kurdeşende faydalıdır.
Göz ağrılarını giderir.

Kekik

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Anzer çayı, Adi kekik (Akdeniz kekiği), Beyaz kekik, Catır - Girit kekiği,  Güveyotu, Thymus vulgaris, Thymus, Thym
Botanik Bilgi : Ballıbabagiller familyasındandır.Güneşli yerleri seven, genellikle çorak topraklarda yetişen çok yıllık bir bitkidir. Boyları 15 - 40 cm arasındadır. Yaprakları karşılıklı, bir sonraki ile ters, oval, eliptik veya yumurta şeklinde, koyu yeşil renkli sapsız veya kısa saplıdır. Çiçekleri geriye doğru çan şeklinde,  pembe, pembemsi kırmızı, eflatun veya pembemsi beyaz renktedir. Kökleri saçak şeklinde, gövdenin alt kısmı odunsu ve üst kısmı oldukça sık çatallıdır.
Toplanması-Kurutulması : Kekik otu Haziran’dan Ekime kadar topraktan 4-5cm yukarıdan veya sürgünleri kesilerek güneşli havadar yerlerde kurutulur ve ısının 35C°’yi geçmemesine dikkat edilir..
Bilinen Bileşimi : Kekikte timol, karvakrol, simol, linalol ve borneol maddelerini içeren % 1 oranında uçucu yağ; acı esanslar, tanen, flavonit ve tripenoit bulunur. Kekik bitkisine hoş kokusunu veren, timol ve karvakrol adlı maddelerdir.                                                       
Faydaları
İştahı açar, sindirimi kolaylaştırır.
Sabah içilen çayı gün boyu zindelik verir.
Gaz söktürücüdür, idrar söktürücüdür.
Yatıştırıcıdır. Spazm çözücüdür.
Solucan (kurt) düşürücü etkisi vardır.
Terletici ve balgam söktürücüdür.
Soğuk algınlığı, nezle, boğaz ağrıları ve kuru öksürüğün atlatılmasında yararlı olur.
Bronşit, boğmaca ve astım tedavilerinde başarıyla kullanılır.
Kullanım Şekli : Çay - Bitkiden 2 tatlı kaşığı  alınıp 1 bardak kaynar suya dökülür. 10 dakika süreyle demlendirilerek elde edilen çaydan, günde üç kez birer bardak  içilir.
Özellikle iltihaplı yaraların temizliğinde ve iyileştirilmesinde etkili olur.
Akne tedavisinde de temizleyici ve iyileştirici etkileri görülür.
Kekik suyu gargarası ağız ve boğaz antiseptiği olarak faydalıdır.
Kullanım Şekli : 2-3 tatlı kaşığı bitki suda kaynatılarak elde edilen çay yaralara ve akneli yerlere dıştan uygulanır.
Yorgunluk ve halsizliklerde banyosu faydalıdır. Zindelik hissi verir.
Zatüre ve akciğer iltihaplanmalarında 15 dakikalık kekik banyosu çok iyi gelir.
Kullanım Şekli : Banyo-  200 gr kekik 6 - 7 litre suda 12 saat bekletilip kaynama sıcaklığına kadar ısıtılıp süzülür ve banyo suyuna katılır. Banyodan sonra kurulanmadan bir havluya sarınıp kendinizi sıcak tutarak 1 saat dinlenilir.

Karakafes Otu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Eşek Kulağı, Mayasıl Otu, Kafes otu, Symphytum officinale
Botanik Bilgi : Hodangiller familyasından, çok yıllık bir bitkidir..Karakafes, 1 m kadar boylanabilen, genellik parklarda süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.Yaprakları geniş bir mızrak şeklinde, uçları sivri, kenarları hafif kertikli, dalgalı, üst yüzeyi yeşil pürtüklü, alt yüzeyi grimsi yeşil ve tüylüdür. Çiçekleri topluca bir sapa bağlı olarak sarkık halde bulunur. Kökleri ise dış yüzeyi koyu kahverengimsi veya siyah, içi sarımsı beyaz renkte ve sümüksüdür.
Yetiştirildiği Yerler : Başta Orta Avrupa, Balkanlar, Kafkaslar ve Asya’nın ılıman bölgeleri ile Türkiye’nin Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde genellikle nemli çimenlikler ve su kenarlarında yetişir.
Toplanması Kurutulması :Kökler ilk veya son baharda sökülür. Iyice yikanip temizlendikten sonra boylamasina kesilerek iplere dizilip, havadar bir yerde asilarak kurutulur. Bitkiler ise çiçeklerin olusmasi sirasinda topragin bir kaçsantim üzerinden kesilerek bag’lar halinde havada asilarak kurutulur. Kök ve bitki çok sulu olupönceden 40 - 60 derecede kurutulabilir.        
Faydaları
Mide rahatsizliklari ve kanamalarinda iyi gelir.
Balgam söktürücüdür.
Bedeni güçlendirici toniktir.
Göğsü yumuşatır ve üst solunum yollarını da temizler.
Damar ve doku büzücü etkileri nedeniyle iç ve dış kanamalarda iyileştiricidir.
Kanı temizler.
Gastrit, onikiparmakbağırsağı ülserleri, ülserli kolit ve mide çeperinin zayıflaması nedeniyle oluşan fıtıklarda güçlü bir iyileştiricidir.

Kullanım Şekli : Bitkinin kurutulmuş kök ve yaprak karışımından -3 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak suda kaynama noktasına kadar ısıtılır. Sonra ateş kısılıp
10-15 dakika daha ağır ağır ısıtma işlemi sürdürülür. Günde üç kere birer bardak içilmelidir.

Karakafesotu yara temizliği, yanık pansumanı ve cildi yumuşatma işlemlerinde de yararlıdır.

Kullanım Şekli : Yukarıda verilen tarife uygun olarak aynı karışım hazırlanır. Yara veya yanık yere dıştan uygulanılır.

Felç olan bölgelere lapasi sarildiginda iyi neticeler alinir.
Varis yaralari, romatizmal kas sismeleri, boyun agrilari ve agrili ameliyat yerleri ile bacak derisindeki iltihaplarinda sicak lapasi çok faydalidir.
Karakafesotu etkili bir yara iyileştiricidir.
 
Kullanım Şekli :Lapa,  Kurutulup toz haline getirilmis köke sicak su ve 1 - 2 damla yag karistirilarak yapilir.
UYARI :  Çok derin yaralarda karakafesotunun uygulanmasında dikkatli olunmalıdır. Çünkü bitki yaranın üzerinde sağlıklı bir doku oluştururken altta kalan yara apse yapabilir.

Kokulu Yonca

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Sarı yonca, Taş yoncası, Bal yoncası, Melilotus officinalis, Melilotus
Botanik Bilgi : Baklagiller familyasından, boyu 30-150′cm yi bulan bitkidir. Kökleri derinlere giden kazık bir köke sahiptir. Yaprakları üç parçadan oluşur ve eliptik şekilde,  koyu yeşil renkli ve uzun saplıdır. Çiçekli dalların ucundaki yaprak diplerinden çıkan uzunca bir sap üzerinde ve başak görünümündedir. Başak veya salkım gibi sıkça dizilmiş olan çiçekleri sarı renkte ve güzel kokuludur. Meyvesi, 4 milimetre kadar boyunda 1-2 tohumludur. 
Yetiştirildiği Yerler : Yol kenarları, duvar dipleri, taşlı, kumlu topraklarda yabani olarak yetişen Kokulu yonca Türkiye’nin hemen her yöresinde yetiştirilebilir.
Toplanması-Saklanması : Yaprak, çiçek ve sürgünleri toplanarak 35 derecenin altında kurutulur. Kuruturken çok dikkat edilmeli, havalı ve güneşli bir yerde kurutulmalıdır.
 Bilinen Bileşimi : Çiçekli ve yapraklı dallarında kumarin, melilotik ve kumarik asitler ile uçucu bir yağ vardır.
Faydaları
Hafif kabız vericidir.
Romatizma ağrılarını dindirir.
Vücuda rahatlık verir.
Kullanım Şekli - Çay : İki kahve kaşığı kurutulmuş ince kıyılmış Kokulu yonca otundan demliğe konur ve üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edilir. 5-10 dk bekledikten sonra süzülerek içilir
UYARI : Verilen tarife uyulmalıdır.
               Saklanması veya kurutulması sırasında küflenmiş olan bitki kullanılmamalıdır. Yoksa zehirlenmelere neden olabilir.

Kedi Otu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Valeriana, Valeriana officinalis, Valeriane, Garden heliotrope, Herbe aux chats
Botanik Bilgi : İkiçenekliler sınıfının, kediotugiller familyasındandır. Normal olarak kedi otu 0,5-1,2m boyundadır.Gövde yuvarlak, içi boş, esmer, kahverengimsi veya kızılımsı esmer veya esmerimsi yeşil renktedir ve çatallaşmadan yükselir. Çiçekleri, şemsiye görünümündedir. Çok küçük olan çiçeklerinin taç yaprakları 2-7m büyüklüğünde, pembe, açık pembe veya beyaz renktedir. Kökleri bir yumru şeklinde, 3-5cm uzunluğunda,ana kök ve saçak köklerin dışı sarımsı gri veya açık esmer renktedir.
Toplanması-Saklanması : Kökleri Eylül ve Ekimde sökülerek yıkanır, kurutulur, nemden uzakta ve ışıktan uzakta muhafaza edilir. Kedi kökü kurutulurken sıcaklığın 40C°’nin üzerine çıkmaması gerekir. Eğer bunun üzerinde bir ısı ile kurutulur ise birleşimindeki eter yağı etkisi yok olur.
Faydaları
Kedi kökü uyku rahatsızlıklarında en çok kullanılan 5-6 şifalı bitkiden en önemlisidir.
Uyuyamama, sık sık uyanma ve hafif uyuma, Huzursuzluk ve sinirsel nedenlerle uyuyamamaya karşı kullanılır.
Sinirsel huzursuzluk, sinirsel mide-bağırsak ağrıları, sinirsel kalp rahatsızlıklarında kullanılır.
Gerginlik ve telaş, korku, stres gibi rahatsızlıklara karşı kullanılır.
Spazm çözücüdür. Bedende oluşan krampları, bağırsaklarda duyulan ani ağrıları ve aybaşı nedeniyle ortaya çıkan kramp ve sancıları yok eder.
Sinirsel kökenli baş ağrılarına ve migrene iyi gelir.
 
Kullanım Şekli : İki kahve kaşığı kedi kökü demliğe konur ve üzerine 300-500ml kaynar su ilave edilerek 5-10dk demlenmesi beklenir ve sonra süzülerek içilir.
UYARI : Aşırı dozajda ve uzun süre kullanılır ise baş ağrısı, baş dönmesi ve bulantı gibi geçici rahatsızlıklara neden olabilir.

Karanfil Ağacı

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Caryophyllus aromaticus, Syzygium aromaticum, Eugenia caryophllata, Clovetree, Giroflier
Botanik Bilgi : Mersingiller familyasındandır.Yağmurlu sıcak ayların hakim olduğu bir iklimde yetiştiğinden sürekli yeşildir. Karanfil ağacının boyu 10-20m uzunluğundadır. Yaprakları eliptik veya geniş mızrak şeklinde, kenarları düz, derimsi, karşılıklı olarak dizilmiş olup 2-3cm uzunluğunda bir sapa sahiptir. Çiçekleri sap ucunda demet şeklinde 10-15 adeti bir arada, beyazımsı pembe veya beyazımsı sarı renktedirler.
Yetiştirildiği Yerler: Anayurdu Endonezya olup günümüzde ise daha çok Afrika kıtasının doğusundaki Zengibar ile Hint Okyanusundaki diğer adalarda yetiştirilmektedir.Türkiye’de ancak seralarda veya evlerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.
Bilinen Bileşimi : Karanfil tomurcuklarında ogenol (ojenol) adı verilen hidrokarbon, şahsilik asit ve karyofillin içeren bir uçucu yağ (esans) bulunur.
Toplanması-Kurutulması : Karanfil çiçeklerini açmadan önce tomurcuk halinde iken toplanır, güneşli, havalı yerde kurutularak kaldırılır. Kurutulmuş karanfil goncasına kısaca Karanfil denir.
Faydaları                                                                                    
Cinsel gücü arttırır ve cinsel isteksizliği azaltır
Kadınların hamile kalmasını kolaylaştırır ve doğuma yardımcı olur
Çok kuvvetli bir mikrop kırıcıdır
Mide ve bağırsakta gaz oluşumunu engeller
Mideyi çalıştırır ve iştah açar
Sindirimi kolaylaştırır
Sinirleri kuvvetlendirir
Zihni rahatlatır ve unutkanlığı engeller
İshale iyi gelir
Sinirsel baş ağrısına iyi gelir
İdrar söktürür
Kullanım Şekli : Karanfil tomurcuklarından bir tutam (7-8 tane) alınıp 1 bardak kaynar suya atılır. 10 dakika demlendirilerek hazırlanan infüzyon ılık olarak içilir.
  • Ağız kokularını yok eder.(Karanfil tanesi ağza alınarak bekletilir.)
  • Diş çürümelerini önleyip diş ağrılarına iyi gelir. (Karanfil tanesi ağrıyan dişin üzerine konur ya da karanfil yağı bir pamuğa damlatılır ve ağrıyan dişin üzerine konulur.)

Kişniş

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Aşotu, Kişnişotu, Kişniç, Corlandrum sativum, Coriander, Coriandre

Botanik Bilgi : Maydanozgiller familyasındandır. Kişniş 30-80 cm boyunda genellikle bir yıllık bir bitkidir. Bitkinin tamamı kendine has bir kokuya sahiptir. Kökleri iğ şeklindedir. Alt yaprakları uzun saplı üç parça, orta ve üstteki yapraklar gövdeye oturmuştur, en üsteki yapraklar iplik gibi incedir. Çiçeklerinden 10-20 tanesi topluca bir arada şemsiyecik oluşturur. Beyaz ya da pembemsi açık mor renkli küçük çiçekleri olgunlaşınca, 2-7 mm. çapında yuvarlak, açık kahverengi tohum kılıfını taşıyan kokulu, kuru meyvelere dönüşür. Meyveleri sarımsı, küre şeklindedir.

Yetiştirdiği Yerler :
Anayurdu Akdeniz havzası olup günümüzde birçok yerde ve ülkemizde yabani bitki ya da kültür bitkisi olarak yetişmektedir. Özellikle Konya, Burdur, Isparta yörelerinde yaygın olarak yetiştirilir.

Bilinen Bileşimi : Kişnişin tohumunu taşıyan meyvesinde nişasta, tanen, şekerler, sabit ve uçucu yağlar bulunur. Uçucu yağında yüksek oranda coriandrol ile düşük oranda geraniol, borneol, pinen, phelladron ve asetik asit vardır.

Toplanması-Saklanması :
Ağustostan Eylüle kadar bitki farklı dönemlerde olgunlaşmaktadır.Bunun için olgunlaştıkça toplanılır. Gölgeli ve havadar yerde kurumaya bırakılır. Sonra şemsiyeler sallanır ve dökülen tohumlan toplanır.

Faydaları Özellikle çocuklarda diyareyi kesici etkiler yapar.Mideyi uyarır; iştahı açar, sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlığa iyi gelir.Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür.

Kullanım Şekli- Çay : Kişniş tohumlarından 1 tatlı kaşığı alınarak hafif ezilir. 1 bardak kaynar suya dökülür. 5-10 dakika süreyle demlendirilir. Demlenen çay yemeklerden önce birer bardak olarak içilir. Aynı etkilerinden yararlanmak için, tohumları yemeklerden önce ağızda çiğnenebilir.

Güzellik İçin : Tarifi verilen çay yüze sürülürse akne ve yaraları geçirir

Keçisedef Otu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Diyabet otu, Süt otu, Keçi yoncası, Keçisedefi, Galega officinalis, Goat’s rue, Galega
Botanik Bilgi : Baklagiller familyasından, çok yıllık bir bitkidir.40-120cm boyunda, alt kısmı seyrek, üst kısmı oldukça sık çatallaşır. Yaprakları kanat şeklinde olup karşılıklı olarak dizilidir.Yaprakları oval veya eliptik, kenarları düz, kısa saplı ve koyu yeşil renklidir. Çiçekleri üstteki kanat yaprakların dibinden çıkan uzun bir sap üzerine salkım şeklinde dizilmiştir. Çiçekleri kelebek şeklinde, açık mor, eflatun veya beyaz renkte olabilir. Meyveleri küçük ve ince bir fasulye kapçığına benzer. Kökleri kazık şeklinde baş köklerden meydana gelir.
 
Bilinen Bileşimi : D-l peranin, hinezolon alkaloidleri, saponinler, tanenler, acı maddeler. Tohumlarda; galegin, luteolin, ve onon ihtiva eder.
Yetiştirildiği Yerler : Keçisedefi otunun vatanı Doğu Akdeniz ülkeleri olup zamanla Avrupa ve Asya?nın ılıman bölgelerine yayılmıştır. Türkiye?nin genellikle Marmara ve Karadeniz bölgesinde ırmak, dere ve göl kenarları ve de nemli çimenliklerde yabani olarak yetişir.
Toplanması-Saklanması: Haziran ve Temmuz aylarında yerden az (5-10cm) yukarıdan kesilerek demetleri yapılır ve güneşli, havalı bir ortamda kurutulduktan sonra özel kaplarda (porselen, cam veya plastik) muhafaza edilir.
Faydaları
Emzikli annelerde süt gelişini artıran etkisi vardır.
Küçük dozlarda alınırsa kandaki şeker düzeyini düşürür. Bu nedenle şekerli diyabeti (diabetes mellitus) olanlara fayda sağlayacaktır.
İdrar söktürücüdür.
Kullanım Şekli : Kurutulmuş bitki karışımından (sap, yaprak ve çiçekleri) 1 tatlı kasığı alınıp 1 bardak kaynar suyun içine konur ve 10-15 dakika süreyle demlendirilerek elde edilen infüzyondan, günde iki kez birer bardak içilir.
UYARI : Yüksek dozda alınmamalıdır.

Karamuk - Karamık

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Agrostemma githago, Corn-cockle
Botanik Bilgi : Karanfilgiller familyasındandır. Yurdumuzda hububat yetiştirilen tarlalarda görülen, çoğu zaman buğdayla karışık olarak biten, 30-100 cm yüksekliğinde, tohumları zehirli bir bitkidir. Üzeri tüycüklerle kaplıdır. Yaprakları almaşıktır. .Meyvelerinden şurup yapımında yararlanılır.
Faydaları
Soğuk algınlığını giderir

Kimyon

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Kyminon, Cuminum cyminum, Cummin, Carum carvi
Botanik Bilgi : Maydanozgiller familyasındandır. 2 yıllık olup, 30-100 cm boyuna ulaşır ve havuç kökü gibi kökü vardır fakat beyaz renktedir. Altta Rozet yaprakları oldukça büyük uzun bir sap üzerinde kanat yapraklardan oluşur  Gövdedeki yapraklar sapsız yani direk oturmuştur. Çiçekleri oldukça küçük, beyaz, nadiren pembe veya kırmızımsı renkte olup şemsiyeye benzer, bir şemsiyecikte 10-20 çiçek bulunur. Bir meyve kapsülünde iki tohum bulunur ve genellikle esmer renkte ve orak şeklindedir. Bunlar kimyon adıyla baharat olarak kullanılır.
Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Akdeniz havzası ile Mısır olan kimyon, ülkemizde Orta Anadolu’da Eskişehir ve Konya dolaylarında üretilir.
Toplanması-Saklanması : Hazirandan Eylüle kadar bitkinin çiçek şemsiyeleri tam olgunlaşmadan önce kesilip alınır. Bunlar gölge ve havadar bir yerde kurutulur. Yere serilen temiz bir bezin üzerine bu şemsiyeler silkelenir.
Faydaları
Ağız kokusu ve bebeklerde sindirim zorluğu gibi rahatsızlıklara karşı kullanılır.
Annelerin sütünü artırmak için kullanılır.
İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.
Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür.
Diyareyi hafifletici etkisi vardır.
İdrar söktürücüdür.
Sinirleri uyarır.
Terletici etkisi de bulunmaktadır.Böylece zehirli maddelerin dışarıya atılmasına yardımcı olur.
Kullanım Şekli : Kimyon tohumunun çayı yapılmadan hemen önce öğütülmesi veya öğütülmeden çayının yapılması tavsiye edilir. Kimyon tohumlarından 1-2 tatlı kaşığının üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp kabın üzeri kapatılarak 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Bu şekilde elde edilen çaydan günde iki kez sabah ve akşam yemeklerinden önce birer bardak içilir.
Güzellik İçin : Hazırlanan çay ile yüz yıkanırsa yüzü güzelleştirir.

Keçi Boynuzu

0 yorum | Devamını Oku...

Diğer İsimleri : Harnup, Carob, Caroube, Ceratonia siliqua
Botanik Bilgi : Baklagiller familyasından; Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz havzasında yetişen 6-10 metre boyunda, kışın yaprak dökmeyen bir ağaç ve onun meyvesidir. Yaprakları oval şekilde, kenarları düz, açık yeşil renkte, ortada ana damar ve ondan sağlı solu ayrılan yan damarlar mevcuttur. Yaprakları 4-5 cm büyüklüğünde, parlak, alt yüzeyi kırmızımsı esmer renkte ve çok kısa saplıdır. Çiçekleri yeşilimtıraktır. Meyvesi (Keçiboynuzu); 10-20 santimetre boyunda, yassı, etli, açılmayan ve koyu renklidir.
Yetiştirildiği Yerler : Vatanı doğu Akdeniz ülkeleri olup, buradan önce Hindistan, Brezilya, Arjantin, Avusturalya, ABD, doğu ve güney Afrika ülkelerinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Türkiye’nin ise Akdeniz ve Eğe bölgesinin sahil şeridinde yabani olarak yetişir.
 
İçeriği : Keçiboynuzunun ortalama %35 i düşük moleküler yapılı karbonhidratlardan oluşur.Gallik asitte vardır.  Yine yaklaşık %40 ı yüksek moleküler yapılı nışastadan oluşur. Yağ oranı ise oldukça düşük olup ancak %1 dir.
 
Faydaları
Akciğer ödemine karşı keçiboynuzunun desteği bulunmaz bir imkandır.
Balgam söktürücü gücü ve astıma karşı olan tedavi edici gücü çok fazladır.
Sigara içenlerin, akciğer kanserine karşı önleyici gücünden dolayı büyük faydalar vardır.
Keçiboynuzu aynı zamanda hareketli sperm sayısını artıran özelliğe de sahiptir.
İktidarsızlığa karşı adeta mucize çözüm keçiboynuzudur.
İyi huylu prostat büyümesi (benigne prostate hyperplazy) şikâyeti olanların zaman zaman keçiboynuzunu çiğ olarak tüketmeleri çok faydalıdır.

Bilgi Arşivi

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top