French Press'te Kahve

10 Ocak 2012 Salı

French Press kolay kullanımından dolayı çok yaygın bir kahve hazırlama aracıdır. French Press'in çalışma prensibine ve hatta tarihçesine biraz yakından göz atmak, bu yönteme daha hakim olmamıza yardımcı olabilir ve hazırladığımız kahvenin kalitesini arttırabilir. Bu yöntemin şaşırtıcı tarafı, basit ve ucuz olmasına karşın, düzgün malzeme kullanıldığında ve doğru adımlar izlendiğinde en temiz kahve demlerinden birini verebilmesidir.

French Press'in Tarihçesi
Hangi yöntem daha önce geliştirildi - French Press mi yoksa Vakum Demlikler mi? İlginçtir, daha basit bir mekanizmaya sahip olmasına karşın French Press'ler daha sonra geliştirilmiştir. 1840'larda Vakum Demlikler ilk kullanıma girdiğinde, French Press konsept olarak vardı, ancak gerekli incelikte bir filtreyi üretecek teknoloji bu tarihlerde henüz yoktu. Hatta Fransa'da Mayer ve Delforge tarafından geliştirilen ilk modeller, bu sebepten dolayı tam bir başarıya ulaşamamıştır.

1900'lerın başlarında French Press konsepti yaygınlaşmaya başladı ve "Cafeolette" markası ile mağza raflarında yer aldı. 1930'larda Melior paslanmaz çelik filtreli ve madeni gövdeli ilk French Press modelini tanıttı. Kısa bir süre sonra ise aynı firma Bodum'un şu anki "Chambord" serisinin tasarımını andıram bir model piyasaya sürdü. Bu benzerliğin sebebi ise Bodum'um daha sonra bu tasarımı satın almış olmasıdır.
Sonuçta French Press'in tanıtılmasının ve günümüzde bu derecede yaygın olmasının baş sorumlusu Bodum firması olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. 1970'lerde pastel renkli plastik, madeni ve cam gövdeli modellerini piyasaya sürdüler. 1980'lerde ise elde ettikleri kârla Chambord markasını satın alıp, daha klasik tasarımları da sunmaya başladılar.
French Press'ten Güzel Bir Kahve Almak İçin:

Kahve Öğütücüsünün Önemi
Kahve aromasının uçucu olmasından dolayı, öğütüldükten sonra kahve çok çabuk bayatlamaya başlar. Bu yüzden güzel kahve taze öğütülmüş çekirdeklerden yapılır. Taze öğütülmüş olmasının yanı sıra, düzgün ve güzel öğütülmüş olması gerekmektedir. Düzgün öğütülmüş bir kahve, iri yada ince farketmez, dengeli ve eş büyüklükte taneciklerden oluşmaktadır. Kahve için kullanılan bazı öğütücüler - bıçaklı öğütücüler gibi - dengesiz bir öğütme yaparlar. Sonuçta iri öğütülmüş parçacıklar ve tozdan oluşan bir karışım ortaya çıkar. Bu öğütülmüş kahvede istenmeyen bir durumdur ve tüm kahve hazırlama yöntemlerinde - filtre, french press ya da espresso - olumsuz sonuç verir. Biraz pahalı olmalarına karşın, konik öğütücüler kahve için ey uygun öğütücülerdir. Öğütme faslı güzel bir kahve için her hazırlama yönteminin önemli bir adımı olduğündan, kahve severlere kaliteli bir öğütücü için masraftan kaçınmamalarını öneririz.

Filtreye Göre Kahve İnceliği
Kahvenizi hangi incelikte öğüteceğinizi French Press'inizin filtresi belirler. Sentetik (plastik) filtreler daha ince kahve (filtre kahvede kullanılan kahveden bir ölçü daha kalın) süzebilirler. Madeni (çelik) filtreli preste ise, daha iri kahve kullanılması gerekir - fikir vermek için karabiber öğütücüsünün en iri ayarının verdiği parçacık kalınlığını gösterebiliriz. Kahvenin inceliği aynı zamanda süzmek için filtreye uygulamanız gereken basıncı belirlemektedir. Çok ince bir kahve süzme işlemini imkansız hale getirebilir.
Diğer Faktörler

  1. Çekirdek kalitesi - son 10 gün içinde kavrulmuş olan çekirdeklerin vereceği aroma denemeye değerdir. 
  2. Su kalitesi - taze kaynatılmış, çaydanlık yada kettle'da bekletilmemiş kaynak suyu mükemmel sonuç için şart. 
  3. Temiz ekipman - kullandığınız alet edevatın temizliğine önem verin.


Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Bilgi Arşivi

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top