Kahvenin üretilip tüm dünyaya ihraç edildiği bölgeleri üç büyük bölgede genelleyebiliriz:
Orta ve Güney Amerika bölgesi
Afrika ve Ortadoğu bölgesi
Güneydoğu Asya bölgesi
Bu bölgelerin üçü de ekvatora yakın bölgelerdir ve dünya kahve üretiminin büyük bir kısmı burda yapıldığından, Yengeç Dönencesi (Ekvatorun 23° 27' kuzeyinden geçen enlem) ile Oğlak Dönencesi (Ekvatorun 23° 27' güneyinden geçen enlem) arasında kalan tropikal kuşak "Kahve Kuşağı" olarak da anılmaktadır.
Bu bölgeler kahve yetiştirmek için en uygun bölgelerdir, çünkü en kaliteli kahve çekirdekleri yüksek rakımlarda, nemli tropik iklimde, verimli topraklarda ve 21°C cıvarında hava sıcaklığnda yetişmektedir. Bu koşulların hepsini ancak tropik kuşak sağlayabilmektedir.
Şarap üretiminde olduğu gibi, bölgenin sağladığı yetişme koşulları kahvenin tadı ve aroması üzerinde temel belirleyici etkenlerdir. Bundan dolayıdır ki bölge-bölge her kahvenin tadı ve aromasıyla kendine has karakteri vardır.
Orta ve Güney Amerika Bölge Kahveleri
Orta ve Güney Amerika bölgesi Brezilya ve Kolombiya önde olmak üzere, kahve üretiminde bölgeler arasında en büyük hacme sahiptir. Bu bölgede Meksika, Guatemala, Costa Rica ve Panama'yı da ciddi kahve üreticileri arasında saymamız yerinde olur. Çok genel bir tarif yapacak olursak, bu bölgenin kahveleri yumuşak, orta gövdeli ve aromatik olarak tanımlayabiliriz.
Bu bölgede Kolombiya aşırı engebeli dağlık arazilerinden dolayı kahve üreticisi olarak özel bir yere sahiptir. Zor koşullarda, ufak aile çiftliklerinde yetiştirilen Kolombiya kahvesi değerli ve aranan kahveler arasında yer almaktadır. "Colombian Supremo" Kolombiya'da üretilen kahveler arasında en kaliteli ve değerli olanıdır.
Guatemala küçük bir ülke olmasına karşın, kahve yetiştirmek için uygun iklimi ve volkanik dağlarının sağladığı özel koşullar sayesinde, yetiştirdiği kahveleri dünyadaki en özel kahveler arasına yazdırmayı başarmıştır. Her bölgesinin ayrı bir karakteri olmasıyla beraberGuatemala kahveleri zengin ve kompleks tad ve aromaları ile ünlüdür.
Afrika ve Ortadoğu Bölge Kahveleri
Afrika ve Ortadoğu kahveleri arasında en ünlü olanları Kenya ve Arap Yarımadası'nda yetişenlerdir. Kenya kahvesi genelde Kenya Dağının eteklerindeki tepelerde yetiştirilir, zengin gövdesi ve zengin aroması ile ünlüdür. Arab kahvesi ise daha meyvemsi bir tad sunmaktadır.
Etiyopya (Habeşistan) bu bölgede kahve üreticisi olarak özel bir yere sahiptir. Milattan sonra 800 yıllarına varan kayıtlara dayanarak Etiyopya kahvenin vatanı olarak bilinir ve günümüzde bile burada kahve hasadı yaban ağaçlardan yapılmaktadır. Kendi içinde üç ayrı üretim bölgesi vardır - Sidamo, Harer ve Kaffa. Etiyopya kahvesi zengin aromalı ve zengin gövdelidir.
Güneydoğu Asya Bölge Kahveleri
Güneydoğu Asya bölgesi başlıca Endonezya ve Vietnam kahveleri ile ünlüdür. Endonezya adalarında olan Sumatra, Java ve Sulawesi'de yetişen kahveler zengin aroma, zengin gövde ve kendilerine has "topraksı tatlar"la tüm dünyada aranan kahveler arasında yer almaktadır. Ek olarak Endonezya yıllandırılmış kahvesi ile de meşhurdur. Bu yöntem çiftçilerin daha uygun fiyata satmak için kahveleri depolayıp bekletmeleri ile keşfedilmiş. Beklemiş kahvenin kendine has tadı zamanla aranan bir özellik haline gelmiş. Vietnam kahveleri ise orta gövdesi ve yumuşak tadı ile bilinmektedir.
Southeast Asia is particularly popular for coffees from Indonesia and Vietnam. The Indonesian islands of Sumatra, Java, and Sulawesi are famous around the world for their rich, full bodied coffees with "earthy flavors," whereas Vietnamese coffee is known for its medium bodied light flavor.
Additionally, Indonesia is known for its warehouse aged coffees that originated when farmers wanted to store the coffee and sell it at a later date for a higher profit. It has since become highly valued for its unique flavor.
Bu bölgelerde yetişen kahve çekirdekleri hasattan sonra dünyanın dört bir yanına nakledilir, buralarda kavrulduktan sonra satışa sunulurlar. En çok kahve ithal eden ülkeler arasında ABD, Almanya, Japonya, Fransa ve İtalya'yı sayabiliriz.
Her hahvenin yetiştiği bölgenin iklimine, arazi yapısına ve hatta yetiştirme geleneklerine bağlı olarak kendine özgü aroması ve tadı, yani karakteri vardır.
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder