Absorbans: Bir ışının absorblayıcı ortamdan geçmeden önceki şiddetinin geçtikten sonraki şiddetine oranıdır.
Absorpsiyon: 1- Gaz veya buharların sıvılarda çözünmesine denir.
2- Bir maddenin başka bir maddenin yüzeyine bağlanmasına denir.
Absorpsiyon gazın veya sıvının cinsi, sıcaklık ve basınca bağlıdır.
Adsorpsiyon: Atom, iyon veya moleküllerin bir katı yüzeyinde tutunmasına denir.
Alkali şekiller: Hidrojen elementi hariç IA grubu elementleri alkali şekiller olarak adlandırılır.
Alkol: Hidroksi (OH) grubu taşıyan organik bileşiklere alkol denir. Hidroksi grubu kovalent bağlıdır. Alifatik alkoller, doymuş hidrokarbon sonuna -ol eki getirilerek adlandırılır.
RCH2OH Primer alkol
R2CHOH Sekonder alkol
R3COH Tersiyer alkol
Allotrop: Bir elementin atomlarının uzayda farklı farklı şekillerde dizilmesiyle oluşan yapıya allotropi denir. Kimyasal özellikler aynı fiziksel özellikleri farklıdır. Molekül geometrileri farklıdır. Grafit, elmas, fulleren karbon atomunun allotroplarıdır
Amalgam. Civanın diğer şekiller ile oluşturduğu alaşımlar.
Aşekiller: şekillerle oluşturdukarı bileşiklerde negatif değerliklidir.Kendi aralarında da bileşik oluşturma özelliğine sahip olmalarından dolayı pozitif karaktere sahip olanlarda vardır.
Amfoterik bileşikler: Bazı bileşikler hem asit hem de baz gibi davranırlar. Bu tür bileşiklere ampoterik bileşikle rdenir. Su (H2O), bikarbonat iyonu (HCO3-)
Anot: Bir elektrokimyasal hücrede yükseltgenmenin meydana geldiği elektrottur.
Aşırı doymuş çözelti: Herhangi bir çözücü içerisine eklenen katı maddenin belli bir yere kadar çözünüp daha sonra çözünmeyip dipte kalması ile elde edilen çözeltiye aşırı doymuş çözelti denir.
Atom: Maddenin en küçük yapı parçacıklarına atom denir ( C, S, P gibi)
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder