ACI BAKLA

21 Ekim 2011 Cuma


Diğer İsimleri : Delicebakla, Termiye, Yahudi baklası, Gâvur baklası, Lupinus Albus.
Botanik Bilgi : Baklagillerden; otsu bir bitkidir. 30-120 cm’e kadar boylanabilir.Çiçekleri dik salkımlar şeklinde kümelenmiştir. Her sene yerinde çıkan bir senelik ya da ufak çalı şeklinde gelişen üç değişik türü vardır. Bizdeki deli bakla senelik olup rengi açık lila ya da pembedir.
Acı taneleri kullanılır.
Yetiştirildiği Yerler : Avrupa, Balkanlar ve yurduzun Marmara ve Ege bölgelerinde yabani olarak yetişmektedir.
Bilinen Bileşimi : Sabit yağ ve lupinin, spartein gibi alkaloidler bulunur.
Faydaları
Kan temizleyici özelliği vardır.
Meniyi artırır.
Nefes darlığını giderip, balgam söktürür.
Vücutta biriken tuzu atar.
Bağırsak asalaklarını döker.
Böcek ısırmalarında ısırılan bölgenin üzerine sürülürse zehiri dışarı çeker.
İdrar söktürür, böbrek iltihaplarını giderir.
Lapası romatizma siyatik ve eklem ağrılarını giderir.
Kullanım Şekli : Olgun tohumları acı lezzetli ve zehirli bileşikler taşıdıkları için, bunları uzaklaştırmak maksadıyla kaynar suda bir müddet bekletilerek acı tadı geçirilir. Gevşeyen kabuklar soyulup  yenilir. Tohumlar kavrulup, değirmende çekilerek toz haline de getirilebilir..
Harici Olarak Kullanımı : Tohumların lapası yaralı deri hastalıklarında uygulanır.
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Bilgi Arşivi

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top