Define Haritaları Hakkında Genel Bilgiler

28 Şubat 2012 Salı


Define Haritaları Hakkında Genel Bilgiler

Definecilik kültüründe, daha öncede  gömülen definelerin daha sonraları gelip bulabilmek, yadanesillerine bu
 gömünün yerini bildirmek amacı ile deri, kemik, seramik ve kağıt  gibi nesneler üzerine çizilen şifre düzeneğidir..Bu tür şifreleri çözmek için
haritanın ait olduğu bölgeyi bulmak yeterli gelecektir.
Defineciliğin en büyük sorunlarından biri olan bilgisizliğin beraberinde  getirdiği  açıklardan yaralanmak isteyen     art niyetli insanların definecilere sattıkları sahte haritalar, Definecilikte sorun  haline gelmiştir. Sahte haritaların gerçeği ile ayırt edilmesi gerekir. Kaynağı belirsiz olan bu tür sahte haritaları satın almamak gerekir, itibar etmemek gerekir. Gerçek haritanın nasıl olduğunu aşağıda birkaç madde halinde sırlayalım.
1-     Define haritalarında belli bir ölçeklendirme yoktur
2-     Kullanılan kağıt kalitesi bu gün kullandığımız kağıt kalitesinden değildir.
3-     Kullanılan kalem bu gün kullandığımız kalemlerden farklı ve kalındır.
4-     Bölgeyi bulduğunuzda bölgeye uyum sağlar.
Elinize geçen harita gerçek harita ise, bundan %100 emin iseniz haritanın dilini çözmek o kadar zor değildir .haritanın dilini çözmeniz için tarihi bilginiz çok önemlidir.
Elinizdeki harita bölgenize aitse bu haritayı çözmeniz daha da kolay olacaktır.
1- Tarihi bilgi dağarcığı yüksek olacak
2- Haritanın arazideki durumuna uygun yönde tutulması
3- Üzerinde kullanılan rakam,yazı ve lisanının bilinmesi
4- İz ve işaretlerin neler ifade ettiğinin bilinmesi
5- Haritanın hangi döneme ait olduğunun anlaşılması
Öncelikle şunu ifade edelim. Harita okumak başlı başına bir sanattır. Haritaları çözmek için bilgi ister,harita çözmek çok zor olman bir iş olup, uğraşanın biraz yetenekli ve becerikli olması yeterli gelecektir.
Haritalarda yer ve bölge isimleri önemlidir. Her değişen kültürlerde yer ve bölge isimleri de değişmiştir. Bilindiği gibi Cumhuriyet döneminde bir çok yerin ismi bölgenin ismi hatta bir çok köyün ismi değişmiştir. Bu tür durumla karşılaşılınca İDARİ kayıtlara yada bölgenin YAŞLI insanlarına müracaat edilmesi gerekir.
Cumhuriyet döneminde kentleşmenin hızlı olması yol yapımları bir çok nişaneleri yok etmiş olabilir. Önemli ikinci konuda; tabi afetlerin tahribatıdır. Bu itibarla bölge coğrafyası çok iyi bir şekilde izlenmesi gerekmektedir.
Toplanılan bilgiler, veriler bir araya getirilip yeniden değerlendirilmelidir. Eski dönemlere ait haritaları, tahribatlar nedeniyle okumak oldukça zor bir iştir. Sabır, bilgi, beceri ve araştırma gerektiren bir iştir.
Abdullah Vecdi ÇOBAN
Modern ve  Profesyonel Definecilik
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Bilgi Arşivi

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top