Define İşaret Nedir?

27 Şubat 2012 Pazartesi


Define  İşareti Nedir ?

İŞARET (Epigrafi) = Bir tür şifreleme yöntemidir.Sakladığı varlıkları, değerleri herhangi bir
 tehlikeye karşı korumak ve sonrada gelip almaya yarayan şifreleme
 düzeneği ile  birlikte bir çeşit anlatım ve   bir  dildir. Bunlar  oyma  kabartma  ve  boyalama şeklinde  günümüze kadar  ulaşmıştır.  Kayalara yapılan her   figürün  motifin  mutlaka bir  anlamı vardır.  anlamsız manasız  hiç bir emek  sarf edilemez. ancak her  kaya damgası da  define  için değildir. Direkt  gömünün işareti olmaz . bunu unutmayalım.
Kaya damgaları mutlaka bize bir  şey  söylüyordur, yapım amacıda bu olmalı,  örneğin  kayalarda  çoğunlukta gözüken  yuvarlak  oymalar mezarı işaret eder, bu oymanın  yapılış amacı; Mezarın  yanında ki kayaya  oyularak  içine yağ dökülüp yakılıyordu, Bu  günkü mezarların  üstünde  yakılan  mumlar gibi biz  buna mumyalık desek  daha  mantıklı olacak. kare veya dikdörtgen  oymalarda aynıdır.  Bir  ok yön için  kullanılmıştır. Özetleyecek  olursak her figür ancak özellikleri ile  okunur. Örnek verecek  olursak  bir  buğday başağı berekettir, bereketi sembolize etmişlerdir, direkt defineyi değil.
Her kaya  damgası define olamayacağı kesindir. Buna göre  bunları biz bir  kategoriye  ayrılarım 
1- Devlet ve yöneticilerine ait damgalar.devleti ve devlet adamalarının  makamlarını ve devlet sınırlarını sembolize eder
2- Dini kurum ve din adamlarına ait damgalar. dini ve  din adamını sembolize eder
3- Kavimlere (aşiret) ait damgalar. kavmi sembolize eder
4- Şahısa ait damgalar. şahısı sembolize eder.
5- Süsleme  sanatı . Sadece sanat  içindir.
Abdullah Vecdi ÇOBAN
Modern ve  Profesyonel Definecilik
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Bilgi Arşivi

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top