Definecilikte Can Güvenliği ve İlk Yardım

28 Şubat 2012 Salı


Definecilikte  Can Güvenliği ve İlk Yardım

Buluntuya rastlanıldığından  hemen  çıplak elle temas edilmemeli, buluntu kapalı alan  içinde  ise 
 havalandırılmadan  içeriye  girilmemeli.Kapalı alanlara  maskesi girilmemeli,
Gazların çoğu zehirlenmeye yol açabilir.Bu zehirlenmeler Karbonmonoksite bağlıdır. kandaki oksijen ile yer değiştirerek kanın vücuda oksijen taşımasını önler ve böylece vücudun zehirlenmesine sebep olur. Organik çürüme ve uzun  süre  kaaplı alanda  kalan define ve  yanındaki muhtelif  madenler  okside  olmuş olabilir. Ayrıca bazı mezar ve gömüler zehirle temas ettirilmiş ihtimali unutulmamalı .Can güvenliği açısında  her  zaman  itina gösterilmeli plastik eldiven  ve  gaz  maskesi sürekli yanlarından  olmalı, gömüye  ulaşılınca  heyecana kapılmamalıdır. Herhangi bir durum da kazazede derhal en  yakın  sağlık  kuruluşuna hızlıca  ulaştırılmalı.

İlkyardımda  yapılması gerene acil  müdahaleler:

Küçük dış kanamalar: Kısa süreli basınç uygulama kolayca pıhtılaşmayı sağlar hiçbir zaman yaradaki pıhtı silinmez. Yara kirli ise su ve sabunla yıkanır. Yaranın üzerine mikropsuz sargı bezi ile baskı uygulanır. yara kolda elde veya bacakta ise kalp seviyesinden yukarı kaldırılırsa kanama durması kolaylaşır. Yaraya herhangi bir ilaç vs. sürülmemelidir.

Büyük Dış Kanamalar :
Kanama çok fazla olursa şok gelişebilir. Kanama durdurulmaya çalışılır. Gerekirse turnike uygulanır.
Zehirlenmeler: Kusturulur. Alınan maddenin sulandırılması için bol miktarda su  verilir. Bilinç kaybı varsı havale geçiriyorsa yakıcı madde içti ise petrol ürünü içmiş ise kusturulmaz. Gaz zehirlenmelerinde hasta hemen açık havaya çıkarılmalı oksijen verilmelidir.

Böcek ısırmalarında:

- Elinizi kullanmadan böceği uzaklaştırın.
- Yarayı bol sabun ve suyla yıkayın.
- Bölgeye soğuk uygulayın.
- Yara bandı ile kapatın.
- Akrep sokmalarında serum gerekebilir.
- Derhal doktora başvurun.

Yılan ısırmalarında

Belirtiler: Ağrı, ikili diş izi ve yılanın kendisi.
- Yarayı sabun ve bol suyla yıkayın.
- Bölgeyi vücudun aşağısında ve hareketsiz tutun.
- Derhal doktora başvurun.
Önemli: Çalışma alanı tünel gibi kapalı bir alansa  yukarıda  düşecek  her  hangi bir  kütle  parçasına karşı gereken  tüm tedbirler  alınmalı, ihmali kafaya düşecek  bir  taş  parçası ölümle  sonuçlanabilir
 
Abdullah Vecdi ÇOBAN
Modern ve  Profesyonel Definecilik
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Bilgi Arşivi

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top