Ağız sağlığı ve misvak

2 Kasım 2011 Çarşamba


Kebas, erak misvak ağacının meyvesidir ve bu meyve hicaz toprağında yetişmektedir. Yapısı sıcak ve kurudur. Misvak ağacı ve meyveleri ile ilgili araştırma yapan uzmanlar “Meyvesinin tüketilmesinin de ağacının faydaları kadar fayda sağladığını” ve özellikle “mideyi güçlendirdiğini, sindirimi kolaylaştırdığını, balgamı temizlediğini ve bunun gibi daha birçok hastalığa iyi geldiğini” belirtmektedirler. Toz haline getirilmiş köklerinden macun yapılır. Kökleri kaynatılıp içilirse bel soğukluğunu önler. Dalak bölgesi ağrıları için çorba kıvamında içilmesi tavsiye edilmektedir.

Ege Üniversitesinde yapılan bir araştırmada misvak liflerinde baklava dilimi şeklinde anizotrop basit prizmatik bitki kristallerinin olduğu ve bu yapının mekanik temizliğe etkisinin daha fazla olduğu belirtilmiştir. Diş macunları ileri derecede bazik olduğundan ağız içi dengeyi bozar. Ancak bu doğal fırçanın (misvak) aktif kısmı haftada bir değiştirilerek yeni bir fırça kullanma avantajını sağlar. Ayrıca “misvakta yüksek derecede asit veya bazik özellikteki maddeler bulunmadığı için, kullanılması durumunda diş macunları ve fırçalarına göre ağız sağlığı açısından daha güvenli olduğu”uzmanlar tarafından dile getirilmektedir.


Misvak’ın bütün fırçalama metotlarına uygulanabilmesi, onu kıyas yapılamaz bir üstünlüğe eriştirir. Özellikle ağaçtan elde edildiğinden, istenilen boy, kalınlık ve şekilde temininin kolay olması, fırçalama anında liflerinin elektrikli diş fırçalarında olduğu gibi rotasyon yapması, kuvvet fırçaya dik uygulandığından mumlu diş iplikleriyle yapılan temizliğe göre daha etkilidir.
Misvak’ı Nasıl Kullanmalı?
- Misvak’ın kullanılacak ucunu ilk kullanımdan önce yumuşaması için suda (mümkünse gül suyunda) bekletiniz.
- Her kullanımdan önce Misvak’ı hafifçe dişinizle ezerek yumuşatın. Suya sokmadan, dişlerinize sürterek kullanın. İçinden gelen öz hem dişlerinizi beyazlatacak, hem de ağız kokusunu önleyecektir.
- Kullandıktan sonra yıkayın ve kullandığınız uç kısımdaki lifler “doğal olarak” eskiyip koptukça bu kısmı tamamen kesin ve yeni lifli ucu kullanın.
Misvakın Yararları
Misvakla ağzı fazlaca fırçalamak, ağızdaki yemek artıklarını giderir, dişleri parlatır ve köklerindeki çürümeyi giderir. Kokusu tükürük salgısını artırdığından dişetlerinin kurumasını önler ve diş etlerini sertleştirir. Ağız kokusunu güzelleştirir, damağı güçlendirir. Dili çözer, sesi berraklaştırır, sözün akışını kolaylaştırır. Veremi engeller ve Anti Septik (Mikrop kırıcı) özelliği vardır. Zekayı berraklaştırır. Görüşü güçlendirir. Mideyi sağlamlaştırır. Yemeğin sindirimine yardım eder. (Fethullah Özsoy – İLKHA)
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Bilgi Arşivi

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top