Hamilelikte 15 Tehlike işareti

3 Kasım 2011 Perşembe


Anne adaylarında normal hamilelik belirtileri dışında bazen bebekte hayati tehlikeye yol açacak durumlarla da karşılaşılabilir. Normal ve tehlikeli olabilecek belirtileri birbirine karıştırmamak ve zamanında önlem almak ise çok önemli. İşte bu riskli durumlar…

HAZIRLAYAN; ZUHAL KARABAŞ EYÜBOĞLU
Ne büyük mutluluk, bir bebeğiniz olacak! Hamilelik süreciniz başladığı andan itibaren yüreğinizi saran o tatlı heyecan duygusu, zaman zaman yerini endişeyle karışık duygulara bırakabilir, Her şey yolunda olmasına rağmen, her anne adayı gibi siz de bebeğinizin karnınızda sağlıklı olup olmadığını merak edebilirsiniz. Yaşayacağınız birtakım değişimler sebebiyle, "Her şey yolunda mı?, "Bebeğim sağlıklı mı?" gibi sorular kafanızı kurcalayabilir, Bu gibi durumlarda en önemlisi, kendinizi iyi dinlemek ve herhangi bir farklılık hissettiğinizde doktorunuza danışmaktır, Bu yüzden normal hamilelik belirtileri dışında başınıza gelebilecek durumlardan hangilerinin tehlikeli ve dolayısıyla da riskli olduğu hakkında kesinlikle bilgi sahibi olmalısınız, Biz de Amerikan Hastanesi’nden Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr, Alper Mumcu’dan, ne gibi durumların hamilelikte tehlike işareti olabileceğini sizler için öğrendik.

Belirtileri bilmek hayat kurtarıcıdır

Anne adaylarının çok büyük bir kısmı herhangi bir komplikasyon ortaya çıkmadan sağlıklı ve normal bir hamilelik dönemi geçirirler. Çok az bir kısmında ise maalesef kompllkasyonlar, tedavi gerektirebilecek durumlar ve hatta bebek kayıpları yaşanabilir. Bu istenmeyen durumların pek çoğu olay ortaya çıkmadan önce uyarı sinyalleri verirler. Bu belirtileri iyi bilmek ve uyanık olmak zaman zaman hayat kurtarıcı olabilir.

Hamilelikte tehlike işaretleri

Eğer aşağıdaki belirtilerden herhangi biri ile karşılaşırsanız zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşmelisiniz. Doktorunuz size nasıl davranmanız gerektiği konusunda yol gösterecektir. Doktorunuz ile görüşmeyi ertelemeniz üzücü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle çok dikkatli olmalısınız. Burada belirtilenler dışında size ters ya da acayip gelen her durum acil olabilir. Bu nedenle aklınıza takılan herhangi bir şey olduğunda mutlaka doktorunuzu aramalısınız.

1 Vajinal kanama

Miktarı ve süresi ne olursa olsun, hamileliğin hangi döneminde görülürse görülsün, beraberinde ağrı olsun ya da olmasın… 
Yüksek risk 
Düşük tehlikesi, plasenta previa (Türkçe adıyla önde gelen plasenta, bebeğin anne ile arasındaki ilişkiyi sağlayan plasentanın, bebeğin önde gelen kısmından daha aşağıda yani servikse daha yakın olmasıdır.), ablasyo (Bebek henüz doğmadan plasentada ayrılma sürecinin başlaması.). 
Diğer olası nedenler 
Hormonal kanamalar, implantasyon kanaması (Döllenen yumurtanın rahim duvarına yerleşmesiyle oluşan bir kanamadır).

2 Pelvik ağrı ya da karın ağrısı

Sürekli olan ya da kramp tarzında… Yüksek risk 
Düşük tehlikesi, dış gebelik, ablasyo (Bebek henüz doğmadan plasentada ayrılma sürecinin başlaması.). 
Diğer olası nedenler 
Yumurtalık kistleri, erken hamilelikte rahmin büyümesine bağlı gerilme ağrısı.

3 Geçmeyen sırt ağrısı

Yüksek risk 
Düşük, erken doğum tehdidi. 
Diğer olası nedenler 
İdrar yolu enfeksiyonları, hamilelikte görülen normal ağrılar.

4 Vajinadan sıvı gelmesi

Yüksek risk 
Erken doğum tehditi, zarların erken açılması, düşük. 
Diğer olası nedenler 
Fazla miktarda vajinal salgı, idrar kaçırma.

5 Sağ üst karın bölgesinde şiddetli ağrı

Yüksek risk 
Hellp sendromu (Hamileliğin anne hayatını da tehlikeye atabilen en önemli komplikasyonlarından birisi hamileliğe bağlı hipertansiyondur. Kısaca PIH olarak adlandırılan bu durumun en ileri formu ise Hellp Sendromu’dur.). 
Diğer olası nedenler 
Yok.

6 Ellerde ve yüzde aşırı ve ani şişme

Yüksek risk 
Hamileliğe bağlı hipertansiyon (preeklampsi). 
Diğer olası nedenler 
Normal şişlikler.

7 Şiddetli baş ağrısı

Yüksek risk Hamileliğe bağlı hipertansiyon (preeklempsi). 
Diğer olası nedenler 
Migren, sinüzit, diğer baş ağrısı sebepleri.

8 Havale geçirme

Yüksek risk 
Eklampsi. 
Diğer olası nedenler 
Epilepsi.

9 Görme bozuklukları

Yüksek risk 
Hamileliğe bağlı hipertansiyon (preeklampsi). 
Diğer olası nedenler 
Preeklampsi yoksa diğer nedenler araştırılmalıdır.

10 Rahimde kasılma ve sertleşme

Yüksek risk 
Erken doğum eylemi. Diğer olası nedenler 
Mide problemleri, normal Braxton Hicks kasılmaları (Gerçek doğum kasılmaları başlamadan önce rahim kaslarında meydana gelen bazı kasılmalardır. Günümüzde zaman zaman yalancı kasılmalar olarak da adlandırılan Brax-ton Hicks kontraksiyonları genelde hamileliğin son trimester’ında başlamakla birlikte zaman zaman ikinci trimseter’da da gözlenebilir. Rahminizi oluşturan kaslar 30-60 saniye kadar kasılarak daha sonra gevşer. Bu kasılmaların süresi zaman zaman 2 dakikaya kadar uzayabilir. Braxton Hicks kontraksionları sizi ve rahminizi gerçek doğuma hazırladığından alıştırma kasılmalan olarak da adlandırılır.).

11 Fetal hareketlerde azalma 

Yüksek risk 
Fetal distress (Bebeğin sıkıntıda olması) Diğer olası nedenler 
Bebeğin uyku hali, plasentanın ön tarafta yerleşmiş olması

12 Fetal hareketlerin olmaması 

Yüksek risk 
Fetal distress (Bebeğin sıkıntıda olması), 
Fetal ölüm. 
Diğer olası nedenler 
Bebeğin uyku hali, plasentanın ön tarafta yerleşmiş olması.

13 Ateş 37.5 santigrat derecenin üstünde ise…

Yüksek risk
Enfeksiyon (idrar yolu enfeksiyonu). Diğer olası nedenler
Su alımında azalma (dehidratasyon).

14 Kusma

Ağızdan beslenemeyecek kadar şiddetli. 
Yüksek risk 
Hiperemesis gravidarum (Yapılan pek çok araştırmada her 100 anne adayından 50 ile 70′inin az ya da çok bulantı ve kusma sorunu yaşadığı saptanmıştır. Her 1000 anne adayından 5-10′unda ise bulantı ve kusmalar hastaneye yatacak ve besin maddelerinin damardan verilmesini gerektirecek kadar şiddetli olur. Yakınmalar sabahın erken saatlerinde daha şiddetli olduğu için durum İngilizce’de sabah hastalığı anlamına gelen "moming sickness" şeklinde adlandırılır. Bu duruma verilen bir başka isim de hamilelik hastalığıdır. Bilimsel olarak ise emesis gravidarum olarak tanımlanır. Çok şiddetli olgular ise hiperemesis gravidarum adını alır.) 
Diğer olası nedenler 
Besin zehirlenmesi, enfeksiyonlar.

15 İdrar yaparken yanma

Yüksek risk 
Enfeksiyon (idrar yolu enfeksiyonu). Diğer olası nedenler 
Yok.
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Bilgi Arşivi

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top