Lohusa olan kadınlara haram olan şeyler nelerdir?

3 Kasım 2011 Perşembe


1. Namaz kilmak

Kadin bu durumlarda kilamadigi namazlari kaza etmez. Narnaz hergün tekrarlandigi için dinimiz kadinlara kolaylik göstermistir. Peygamberimiz (A.S.), kendisine ayhali hakkinda soru soran bir kadina:
         ”Ayhali oldugun zaman namazi birak, ayhali sona erince gusül yap ve namazini kil” (28) .

2. Oruç tutmak

Kadinlar bu hallerde tutamadiklari oruçlari daha sonra kaza ederler. Hz. Aise (R.A.) diyor ki:
        ” Peygamherimiz (A.S.)’in zamaninda biz ayhalinden temizlenince orucu kaza eder, namaz.i kaza etmezdik. ” (29).

3. Kur’an okumak

Peygamberimiz (A.S.) söyle buyurmustur:
Ayhali olan kadin ve cünüp olan kimse Kur’an ‘dan hiçbir sey okuyamaz. ,, (30)
Ancak, ayhali olan bir kadin ögretici, Kur’an okumak niyeti ile degil de ögretmek maksadiyla harf harf, kelime kelime Kur’an ögretebilir. Bu durumda olan kadin dua ayetlerini dua niyetiyle okuyabilir. Şükretmek maksadiyla ”elhamdülillah” diyebilir. ”Besmele” çekebilir, Allah’i zikr ve tesbih edebilir.

4. Kur’an’a el sürmek

Ayhali ve lohusa olan bir kadin Kur’an-i Kerim’e, (Kur’an tercemesi de bu hükümdedir.) kagit ve para üzerine yazili olan Kur’an ayetine el süremez. Kur’an’dan ayri olan bir kab veya kilif ile Kur’an’a el sürebilir. Üzerinde ayet yazili parayi bir kese ile tutabilir.
Bu konuda Kur’an-i Kerim’de:
Ona (Kur’an’a) ancak temizlenenler dokunabilir.” (31) buyurulmus, Peygamberimiz de: ”Kur’an’a ancak temiz olan kimse tutabilir.” (32) uyarisinda bulunmustur .
Müslüman olmayan bir kimseye istegi halinde hidayete ermesi ümidi ile Kur’an-i Kerim ve dini bilgiler ögretilebilir. Ancak, gusül yapmadikça Kur’an’a el sürdürülmez.
Ayhali ve lohusa olan kadin, tefsirden baska dini kitaplari tutabilir. Giydigi elbisenin yeni ile Kur’an’i tutmak mekruhtur. İçinde Kur’an-i Kerim bulunan bir kutuyu tasimak caizdir.
(29) Ebu Davut, Tahare, i 05; Nesei, Siyam, 64
(30) Tirmizi, Tahare, 98; Ibn Mace, Tahare, 1 05 (31)Vakia: 79
(32) Camiu’s-Sagir, (Hadisi Taberani rivayet etmistir.)
Yüzügün tasinda Kur’an’dan bir parça veya Allah’in isimlerinden biri yazili olsa bu yüzük parmakta iken helâya girmek mekruh olur. Üzerinde Kur’an yazili olan bir sey cebe konur veya bir seye sarili olursa mekruh olmaz. Bununla beraber bu gibi davranislardan sakinmak daha uygundur .
Ayhali, lohusa ve cünüp olan kimsenin Kur’an’a bakmasi caizdir.
5. Camiye Girmek
Ayhali veya lohusa olan kadin camiye giremez. Düsman, yirtici hayvan ve soguktan korunmak veya baska yerde bulunmayan ve carnide olan sudan almak gibi zorunlu hallerde ise carniye girebilirler. Böyle bir durumda camiye girmek için teyemmüm yapilmasi uygun olur.

6. Kabe’yi tavaf etmek

Ayhali ve lohusa olan kadin Kâbe’yi tavaf edemez.
7 .Cinsel İliskide Bulunmak
Ayhali ve lohusa olan bir kadinla.cinsel iliskide bulunmak erkege haram oldugu gibi buna imkan hazirlamak ve riza göstermek kadina da haramdir. Bu durumda cinsel iliskide bulunan kimse büyük günah islemis olur ve bundan tevbe etmesi gerekir. Kur’an-i Kerim’de bu konuda söyle buyurulmustur.
Ayhalinde olan kadinlardan uzak durun. (Onlarla cinsel iliskide bulunmaym) Temizleninceye kadar onlara yaklasmayin.” (33)
Ayhali esnasinda cinsel iliskide bulunmanin birçok kadin hastaliklarina sebep oldugu bugün tibben de sabit olmustur .
Kadinin ayhali hakkinda kocasina yanlis bilgi vermesi helal olmaz. Meselâ; ayhali oldugu halde iliskide bulunmasini saglamak için kocasindan bunu saklamak, veya ayhali olmadigi halde kocasinin istegini önlemek için yalandan ayhali oldugunu söylemek helal degildir.
Ayhali ve lohusa olan kadinla yatilir. Göbegi ile dizkapagi arasinda kalan kismin disinda kendisine sarilmak ve öpmekte sakinca yoktur .
(33) Bakara: 222
Özür Sahibi Olanlarin Durumu
Abdesti bozan seyin bir namaz vakti kesilmeden devam etmesine”özür” denir.
Idrarin devamli olarak gelmesi, burundan veya bir yaradan sürekli kan akmasi, bir hastaliktan dolayi göz, kulak ve memelerden gelen akinti özür oldugu gibi, daha önce anlattigimiz istihaza kani da kadinlar için özürdür. Kendisinde böyle bir özür olan kimseye ”özür sahibi ” denir.
Bu özürlerden biri, abdest alip namaz kilacak kadar bir süre ara vermeden namaz vaktinin evvelinden sonuna kadar devam eder ve ondan sonraki her namaz vaktinde de bu özür en az bir defa meydana gelirse, o kimse özür sahibi sayilir.
Eger özür, bir namaz vakti içinde hiç meydana gelmezse özür ortadan kalkmis olur ve o kimse de özür sahibi olmaktan çikar. Özür sahibi özrü devam ettigi sürece her namaz vakti abdest alir ve bu abdestle o namaz vakti içinde -baska bir seyle abdesti bozulmadikça- diledigi kadar farz ve nafile namazi kilabildigi gibi, kazaya kalmis namazlari, cenaze ve bayram namazlarini da kilabilir ve Kur’an-i Kerim’i tutabilir.
Namaz vakti çikinca özür sahibinin abdesti bozulur. Mesela, günes dogunca sabah namazinin vakti çiktigindan özür sahibinin de abdesti bozulmus olur. Namaz vaktinin girmesi ile abdest bozulmayacagindan günes dogduktan sonra bayram ve kusluk namazlari için abdest alan kimse bu abdestle ögle namazini kilabilir.
Özürlü kimseden akan kan, irin ve sidik çamasirina dokunsa bunu yikadigi takdirde, akinti devamli oldugundan dolayi yine pislenecekse çamasirini yikamasi gerekmez. Tekrar dokunmayacaksa yikamasi lazimdir .
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Bilgi Arşivi

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top