Diğer İsimleri : Kıryasemini, Sofur, Yabanasması, Tilkiüzümü.
Botanik Bilgi : Patlıcangiller familyasından; yurdumuzun hemen hemen her bölgesinde rastlanan, 1-2 m boyunda, çok yıllık, fena kokulu bir bitkidir. Haziran-Eylül ayları arasında mor renkli çiçekler açar. Gövdesi sarılıcıdır. Meyvesi sarımsı-kırmızıdır.
Yetiştirildiği Yerler : Avrupa, Güney Asya ve Türkiye’de özelikle Kuzey Anadolu’da yetişmektedir.
Bilinen Bileşimi : Solanin glikoalkaloidi, dulkamarin glikozidi, atropin muadili, dulkamaratin ve dulkamar asidi, tatlı madde dulkarin, tanenler, acılık vs. ihtiva eder.
Faydaları Yaban yasemini dahilen metabolizma bozukluğu ile seyreden romatizma, gut, sedef ve egzema gibi hastalıkların geriletilmesinde kullanılır. İdrar söktürücü ve ağrı kesici etkisi vardır.
Hafif uyutucu ve uyuşturucu etkiye sahiptir.
Terletici, balgam söktürücü, müshil ve cinsel isteği azaltıcı etkilere sahiptir.
Cinsel isteği azaltır.
Kullanım Şekli -Çay : Bitkiden 1 kahve kaşığı kaynar su ile haşlanır ve 1 saat bekletilir. Günde 3 defa yemeklerden evvel birer bardak alınır.
Haricen Kullanım : 4 bardak suya 30-40 gram kabuğundan veya çiçeklerinden konur. 10 dakika kaynatılır. Deri hastalıklarında losyon olarak kullanılır. Hemoroid ve egzama gibi hastalıklarda kompres yapılır.
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder