Cuma, Nisan 25, 2025

Göbek bağının bakımı nasıl yapılmalıdır?

3 Kasım 2011 Perşembe


Bebeğinizi temizlerken ilk olarak, alkol ve antiseptik maddeler kullanmaya dikkat edin. Göbek bağını ise, mutlaka temiz ve kuru tutmaya çalışın. Göbek kordonu günler içerisinde jölemsi, yapışkan ve sulu özelliğini kaybederek kurur, renk sarıdan kahverengiye doğru değişir ve yaklaşık 1–3 hafta içinde düşer.
Kordonunun temiz tutulması
Taze göbek kordonu, yeni doğan bebeğiniz için enfeksiyon giriş yerlerinden biridir ve bu nedenle, göbeğe ekstra özen göstermelisiniz. En az günde bir kez olmak üzere, tercihen her bez değişimi sonrasında, bebeğinizin göbek bakımını yapmalısınız. Göbek kordonunun kendi haline bırakılmasını ve ekstra bakım yapılmamasını öneren çalışmalar da vardır. Temizlik ve bakım konusunda kendi doktorunuzun önerilerine kulak vermenizi öneriyoruz.
Kordonunun kuru tutulması
Göbeğin hava ile temas etmesi durumunda göbek bağı kendiliğinden kurur. Annelerin en çok merak ettiği konulardan biri, bebeğin göbeği düşünceye kadar, banyo yaptırıp yaptıramayacaklarıdır. Bu konuda da farklı görüşler olmasına rağmen, göbek düşene kadar, bebeğinizi temiz tutun ve uzun banyolar yerine, kısa banyolar yaptırın. Unutmayın, bebeğinizin hijyeni her zaman riskleri azaltır. Banyo sonrasında ise, göbek kordonunu temiz bir bez yardımıyla hızla kurulamalısınız, gerekirse saç kurutma makinesinin en düşük ayarı ile kurutun. Bebek bezinin sık aralıklarla değiştirilmesine özen gösterin, böylece ıslak ve nemli bezin uzun süre kordonla temasını engellemiş olursunuz. Bezin ön kısmını da, göbek kordonunu dışarıda bırakacak şekilde katlamalısınız.
Göbek kordonunun düşmesi
Göbek kordonu, vakti geldiğinde kendiliğinden düşer, bunun için sizin ekstra çaba harcamanıza gerek yoktur. Ayrılma sırasında az miktarda kanama olabilir. Eğer bu kanama günlerce devam ederse, mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Bebeğin göbek kordonu erken düşerse, enfeksiyon ve kanama olursa veya bir ay geçmesine rağmen hala bebeğin göbeği düşmemişse, anatomik bozukluk ya da immunolojik bozukluktan şüphelenilmelidir. Bazen göbek kordonunun yeterince kurumadan düşmesinden sonra granülom olarak adlandırılan, göbek deliği bölgesinde pembe renkte, yumuşak bir kitle görülebilir. Göbek düşmesine rağmen, göbek deliğinden açık sarı renkte, kıvamlı bir akıntının olması ve bebeğin iç çamaşırının sürekli bu salgı ile kirlenmesi, göbek granülomunü düşündürür. Böyle bir durumda doktorunuza hemen başvurmalısınız. Bazı bebeklerde, göbek etrafındaki karın kaslarının yeterince güçlenmemesine bağlı, özellikle ağlama ve ıkınma sırasında belirginleşen şişlikler olabilir. Bu şişliğin fazla olması ve barsak kısımlarının da şişliğin içine girerek kabarması durumunda, göbek fıtığı düşünülür. Rutin muayene sırasında doktorunuz bu durumları değerlendirecek ve gerekirse tedaviyi başlatacaktır.
Göbek kordonunda aşağıdaki bulguları gördüğünüzde doktorunuza danışın:
• Kanamanın devam etmesi,
• Göbek güdüğü etrafında kızarıklık ve şişlik,
• Göbek kordonundan, sarı-yeşil akıntı ve pis koku gelmesi durumlarında, mutlaka doktorunuza başvurun.
Kaynaklar:
- Uzman Dr. Duygu GÜR ÜNAL
- Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ebru ALPER
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Bilgi Arşivi

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam 1876
yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top