Yeni Doğan Sarılığı Olgunlaşmış gebelik sonucunda yani normal zamanında doğmuş bebeklerin yaklaşık yüzde 60′ı doğum sonrası ilk hafta içinde sarılık geçirirler ve bu oran prematüre bebeklerde yüzde 80′e çıkar.
Yeni Doğan Sarılığı Nedir?
Sarılık (cildin sarı bir renk alması) kendi başına bir hastalık olarak meydana gelmez; daha çok yeni doğmuş bebeğin karaciğerinin henüz olgunlaşmamış olması nedeniyle metabolizmadaki bilirubin yüzünden meydana gelir. Dolayısıyla bilirubin cilde vurur ve sarımsı bir renk verir.
Bazı bebekler doğuştan sarılıktır; bazısı da sarılık meydana getiren duruma bağlı olarak doğumdan sonra sarılık olur. Doğuştan gelen ya da doğumdan 24 saat sonra ortaya çıkan sarılık kanama sepsis (kanda meydana gelen bir enfeksiyon) ve bebekle anne arasında kan uyuşmazlığı gibi ciddi bir problem nedeniyle meydana gelebilir. Eğer doktorunuz bu olasılıklardan şüpheleniyorsa özel kan testleri yapılacaktır.
Yeni Doğan Sarılığı neden meydana gelir?
Tipik olarak çoğu bebek doğduktan iki ya da üç gün sonra sarılık olur. Bu fizyolojik sarılık olarak adlandırılır ve nedeni olgunlaşmamış karaciğerin bilirubini metabolizmadan atmakta yeterli olmaması ile birlikte fetusa ait kırmızı kan hücrelerinin bozulmasıdır.
Doğumdan sonraki ilk hafta içinde fakat üçüncü günden sonra meydana gelen sarılık bir enfeksiyon yüzünden meydana geliyor olabilir.
Doğumdan sonraki ilk hafta içinde fakat üçüncü günden sonra meydana gelen sarılık bir enfeksiyon yüzünden meydana geliyor olabilir.
Anne Sütü
Bir bebeğin doğumundan sonraki ilk haftadan sonra sarılık olmasının nedeni anne sütü (her ne kadar böyle bir durum anne sütüyle beslenen ve normal zamanında doğmuş 200 bebekten 1′inde meydana geliyorsa da) ya da kalıtımsal kan veya karaciğer hastalıkları olabilir.
Sarılığın ilk ay boyunca ortadan kalkmaması durumunda bunun nedeni karciğer anormalliği ciddi bir enfeksiyon ya da enzim yetersizliği olabilir.
Doktorunuz yeni doğmuş bebeğinizi sarılık belirtileri olup olmadığını anlamak için dikkatle muayene edecektir. Eğer bebeğinizin sarılığı gittikçe artıyorsa doktorunuz bilirubin konsantrasyonunun ölçülmesi için periyodik kan testleri yaptırmanızı önerebilir.
Fizyolojik Nedenler
Çoğu fizyolojik nedenli sarılık geçiren bebekler çok az bir tıbbi gözleme gereksinim duyarlar. Genellikle bir hafta en çok 10 gün içinde sarılık durumu ortadan kalkar. Bununla beraber fizyolojik sarılığın ciddiyeti ırksal ya da etnik kökenden çok etkilenmektedir; normal zamanında doğmuş Çinli Japon Koreli ve Amerikan Kızılderili bebekleri bu durumdan daha ciddi oranda etkilenmektedirler.
Fototerapi
Eğer bebeğinizde önemli oranda fazla miktarda bilirubin varlığı sözkonusu ise bebeğiniz yüksek yoğunluklu ışıkla (fototerapi) tedavi edilebilir. Bilirubin ışığı emer; safra ve idrar şeklinde vücuttan atılır. Bu tedaviye bilirubin miktarı bebeğin sağlığı açısından güvenli bir düzeye düşürülünceye kadar devam edilir.
Yan Etkisi
Fototerapinin (ışık tedavisi) yan etkisi olarak vücutta ciltte kızarıklık sıvı dışkılama ve su kaybı meydana gelebilir.
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder