Gökadalar

25 Aralık 2011 Pazar

Bir gökada, yıldızlar, bulutsular ve yıldızlar arası malzemeden oluşan dev bir kütledir. En küçük gökada yaklaşık 100 000 yıldız içerirken, en büyüğünün içerdiği yıldız sayısı 3000 milyara varmaktadır. Gökadalar, biçimlerine göre 3 temel tipte sınıflandırılır: Oval biçimdeki "eliptik" gökadalar; merkezdeki kütleden dışa uzanan sarmal biçimli kolları olan "sarmal"gökadalar; Belli bir biçimi olmayan "biçimsiz" gökadalar.

 Zaman zaman gökadaların biçimleri bir diğer gökadayla çarpışmaları sonucunda değişir. Kuasarların gökada çekirdekleri oldukları düşünülüyorsa da, o kadar uzaktadırlar ki, gerçek doğaları tam anlamıyla anlaşılamıyor. Bunlar, bilinen Evren’in dış sınırlarında yer alan, çok parlak cisimlerdir. 

Bilinen en uzak "sıradan gökadalar" 10 milyar ışık yılı uzaktalarken, bilinen en uzak kuasarların Güneş Sistemi’ne uzaklığı 15 milyar ışık yılını buluyor. Seyfert gökadaları gibi aktif gökadalar ve radyo gökadalar yoğun bir ışıma yayıyorlar. Seyfert gökadalarında ışımanın kaynağı gökada çekirdeğidir. Radyo gökadalarda ışıma, gökadanın herhangi bir noktasındaki kütleden kaynaklanır. 

Aktif gökadalar ve kuasarların ışımalarına karadeliklerin yol açtıkları düşünülüyor…
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Bilgi Arşivi

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top