Kadın Hastalıkları Mantar

1 Aralık 2011 Perşembe


Vajinal Mantar İltihabı
Mantar enfeksiyonu yapan candida isimli mantarlar sağlıklı, doğurganlık çağındaki kadınların %20 sinde genital bölgelerinde belirti vermeden bulunmaktadır. Kadınların %75 i hayatlarının bir döneminde candida mantarına bağlı vajinal enfeksiyon geçirmektedir. Kadın yaşına bağlı hormonal değişiklikler vajende iltahaplanma yapan mikroplarında değişmesine neden olur. Gebelikte bu hormonal değişiklerin olduğu bir dönemdir ve vajinal mantar iltihaplanmasını kolaylaştırıcı bir etkendir.

Vajinal Mantar İltihabında bulgular
En sık görülen ve rahatsızlık yaratan yakınma kaşıntıdır. Diğer vajinal enfeksiyonlara göre akıntı miktarı çok değildir. Fakat akıntının özelliği çok tipiktir. Peynirimsi ya da kesilmiş süt görüntüsü veren genellikle koyu kıvamlı, beyaz bir akıntı söz konusudur. Ayrıca vajende ve dış genitallerde yanma, ağrı ile birlikte sistitte olduğu gibi idrar yaparken yanma şikâyeti olur. Akıntıda tipik bir koku olmaz. Dış genitallerde kaşıntıya bağlı ödem, kızarma hatta bazen aşırı kaşıma sonrası kanama olabilir. Muayenede vajen mantara özel akıntı ile kaplanmış görülür.
Vajinal Mantar İltihabı nasıl bulaşır
Normal vajen salgısı kokusuzdur ve kaşıntıya neden olmaz. Miktarı çamaşırı ıslatacak kadar bol değildir. Gebelerde ve doğum kontrol hapı kullananlarda salgı miktarı artmaktadır. Normal vajen salgısının asit PH ya sahip olması, bu bölgeyi kaplayan hücrelerin özelliği ve burada bulunan koruyucu mikroplar dolayısıyla iltihap gelişmesi zordur. Fakat buradaki koruyucu dengeyi bozan dış faktörler iltihap gelişmesine neden. Bu faktörlerin en önemlileri cinsel ilişki sıklığı, kullanılan antibiyotikler, kortizol içeren ilaçlar, bağışıklığı baskılayan tedaviler, doğum kontrol hapları, spiral kullanımı, oral-genital cinsel ilişki, kontrolde olmayan şeker hastalığıdır. Bu faktörlerden yola çıkarak mantar iltihabının doğrudan cinsel ilişki ile bulaşan bir hastalık olmadığı, fakat cinsel ilişki sıklığının kolaylaştırıcı bir etken olduğunu söylemek mümkündür. Bazen bu hastaların erkek eşlerinin penis girişine enfeksiyon bulaşabilir
Vajinal Mantardan korunma
Özellikle dış genital bölgede ısı ve nemi arttıran sıkı giysi ya da çamaşır giyilmesi, terlemeyi arttıran niteliğe sahip çamaşır kullanılması vajende belirtisiz mantar taşıyıcılığını arttırmaktadır. Bu kişilerde vajenin koruyucu mekanizmalarını bozan dış faktörler devreye girdiğinde vajinal mantara bağlı iltihap ortaya çıkması kolaylaşmaktadır.
Tanı nasıl konur?
Klinik muayene tanıyı düşündürür. Beraberinde alınan vajinal sürüntü örneğinin incelenmesi ile tanı kesinleştirilir.
Vajinal Mantar İltihabında tedavi
Lokal kullanılan fitiller -kremler, ağızdan alınan ilaçlar ile tedavi edilir
Vajinal Mantar İltihabında şüphe ettiğinizde kime başvurmalısınız?
Kadınlar Kadın Hastalıkları ve doğum uzmanına, erkekler Üroloğa başvurmalıdır.

Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Bilgi Arşivi

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top