Leyla ile Mecnun - Faruk Nafis Çamlıbel

20 Aralık 2011 Salı

Kitabın Adı:Leyla ile Mecnun
Kitabın Yazarı: Fuzuli , Faruk Nafis Çamlıbel

Kitabın Konusu: Edebiyatımızda sık sık ele alınan Leyla ile Mecnun Hikâyesi, birçok divan şairi tarafından mesnevi olarak yazılmıştır. Fuzuli, Ali Şir Nevai gibi divan şairlerinin ardından en son olarak Sezai Karakoç tarafından ele alınan hikâye kahramanları ve olayları şiirlerde fazlaca işlenmektedir. Faruk Nafiz de ele aldığımız eserlerinde hikâyenin motiflerini şiirlerinde kullanır. Çağdaş bir halk şairi hüviyeti içinde hikâyeyi yeniden yorumlar. O,

Kitabın Özeti:
Leyla’sı olsa, olmasa, Mecnun olur gönül
Buldu Mevlâsı’nı Leyla’da zaman imreleri
mısralarını dile getirir. Hikâyenin her iki aşk unsurunu da işlemiş olur. Beşeri bir aşk olarak başlayan daha sonra ilâhî aşka dönüşen hikâyenin tamamı hakkında bilgi sahibi olabilmemiz hâlinde şairin bu aşk klâsiğini ne kadar güzel işlediğini, güncelleştirdiğini görmek mümkündür. Hikâyenin kısa bir hatırlatmasını yapmak istersek,şunları yazabiliriz: “Leylâ ile Kays daha okuldayken birbirlerini sevmeye başlamışlardır. Kısa zamanda bir aşk hâlini alan bu sevgi, çevrede dile düşünce, Leylâ okuldan alınır. Böylece Kays’ın aşkına, bir de ayrılık acısı eklenmiştir. Bu onun Mecnun olup çöllere düşmesine sebep olur. Kays, babasının öğütlerine aldırmamış; hattâ dertten kurtulması için Kâbe’ye götürüldüğü zaman, Allah’a yalvarırken, derdinin artması yolunda dilekte bulunur. Kays’a verilmeyen Leylâ, başka biriyle evlendirilir. Ama Kays’ın sevgisiyle kendisine el sürdürmez. Çölde, kuşlar ve geyiklerle arkadaşlık eden Mecnun, sanki dünya ile ilgisini kesmiştir; Leylâ’nın hayali ile öylesine başbaşa kalmıştır ki, bir ara kendisini görmeye gelen Leylâ’yı bile tanımaz, ona “Leylâ benim içimdedir, sen kimsin?” der. Bir süre sonra Leylâ ölür, Mecnun da onun mezarı başında Allah’tan ölüm diler.” Şair Faruk Nafiz, hikâyenin ayrıntılarına kadar derinleşen telmihleriyle
mısralarına yeni anlamlar katar, kendisini büyük aşkların şairi olarak gösterir. Leyla’yı aramak için çöllere düşen Mecnun, bir avcının tuzağına yakalanmış mahzun bir ceylanı kıyafetlerine karşılık kurtarır. Bu durum şairin mısralarına, “Leylâ ovasının hüzün ve hicran taşıyan sürmeli ceylanları” şeklinde yansır.
Gül ile bülbülün aşkını, Leyla ile Mecnun’un aşkına yönlendiren şair, “Verdi gönlüm nice Mecnun’lara Leylâ adını” mısrasıyla hikâyeyi bir kez daha ölümsüzleştirir.
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Bilgi Arşivi

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top