Sistit

1 Aralık 2011 Perşembe

Çeşitli mikropların mesanede (idrar torbası) meydana getirdiği iltihaba ve buna bağlı oluşan klinik tabloya sistit denir.



Sistit belirtiler
Sistit tablosunda mesanede iltihaba bağlı olarak, dizüri(idrar yaparken yanma hissi)sık idrara çıkma, idrar tutamama, mesanede hassasiyet ve ağrı sık görülen belirtilerdir. Sistit olan kişinin, mikrobun mesane iç yüzeyinde yaptığı hasara bağlı olarak sık, ağrılı az ve bulanık idrar çıkarması söz konusudur. Hatta bazen idrarda belirgin kan ya da işeme sonrası hafif kana bağlı renk değişikliği gözlenir. Sistit alt üriner sistemdeki iltahap ile sınrlı bir tablo olduğundan ateş görülmez. Böğür ağrısı, ateş bu tabloya eklenmişse iltihabın üst üriner sistemi de yani böbrekleri de etkilediği akla gelmelidir.
Sistit nasıl bulaşır
Mesanede bulunan, ani akıma neden olan idrar atma mekanizması burada mikropların yerleşmesini engelleyen koruyucu mekanizmalardan biridir. Ayrıca idrarın PH sının asit olması, ozmalalitenin yüksek olması, idrar yollarını kaplayan mukoza denilen dokunun mikropları öldüren çeşitli kimyasallar salgılaması, mikropların bu dokuya yapışmasını engelleyen kimi proteinlerin yapılması, prostat salgısı koruyucudur. Fakat yinede mesaneye mikroplar bazen ulaşır. Bu bölgeye mikroplar çoğunlukla dışkılama sırasında dışkı içeriğindeki mikroplar (idrarın dışarı atılımını sağlayan )üretradan(idrar borusu) yukarıya mesaneye ulaşır ve sistit gelişir. Sistit daha çok kadınlarda görülür. Bunun en önemli nedeni; üretranın kadınlarda erkeklere göre daha kısa olmasıdır. Ayrıca kadınlarda üretra, nemli dış genital ve makat çevresine yakındır. Bu durum dışkıdan üretraya mikrop bulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Kadınlarda cinsel ilişki sırasında üretraya masaj olması, prezervatif kullanımı(travmatik etki oluşturur), idrar yollarına sonda takılması ya da benzeri girişimler, mesanede taş bulunması, bazı nörolojik hastalıklar, hamilelik, doğum sistiti kolaylaştırıcı etki yapar.
Sistit Tanısı nasıl konur?
Sık idrar çıkan ve bu sırada yanma-ağrı hisseden, idrar renginde bulanma olan bir hastada klinik olarak tanı koymak mümkün olmakla birlikte idrar tahlili ve kültürü ile tanıyı kesinleştirmek mümkündür.
Bazı basit önlemler ile sistitten korunmak mümkündür. Cinsel ilişki öncesi ve sonrasında idrar yapmak, sık sık tuvalete giderek idrarın mesanede fazla beklememesini sağlamak, bol su içerek idrar çıkışını arttırmak, dışkılamadan sonra( özellikle kadınlarda) makatı genital bölgeden makata doğru silerek dışkıdaki bakterilerin üretraya ulaşmasını engellemek, genital bölgenin nemli kalmasını engellemek gibi önlemler sistit olasılığını azaltır.
Sistitte Tedavi
Sistite neden olan mikrobu idrar kültürü yolu ile tespit etmek mümkündür. Etken olan mikroba uygun antibiyotik kullanımı ile hastalık kısa sürede düzelir.
Sistitten şüphe ettiğinizde kime başvurmalısınız?
Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı, Kadın Hastalıkları ve doğum uzmanı, Üroloji uzmanı ilgili branşlardır
Kaynak: Bu okuduğunuz içerik internet üzerinden derlenmiştir. Sitemizde yer alan içerikler özgün içerik değildir. Bu içerik sizin içeriğinizse iletişim seçeneklerinden bize ulaşıp atıfta bulunabilirsiniz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Bilgi Arşivi

Hakkımızda

Bu Sayfa Üzerinde Aklınıza gelecebilecek tüm sorulara cevap arayacağız, sormak istediginiz birşey varsa iletişim kısmından yazabilirsiniz.

Takip Listemizden

İstatistikler


Sitemizde 33 kategoride toplam yazı bulunmaktadır!

Görüntülenme

back to top